Εγγύηση ο Αλμέιδα για ΑΕΚ και Τσιλούλη

Με «τρίποντο» παραμονής στην κορυφή και… μεταγραφή αποχώρησε η ΑΕΚ από τη Λαμία.

Και μπορεί η νίκη να είναι εκείνη που σαφώς ζυγίζει περισσότερο, ωστόσο αναπόφευκτα τα «φώτα» στράφηκαν κυρίως στην περίπτωση του Σωτήρη Τσιλούλη.

Μια μεταγραφική κίνηση που γνωστοποιήθηκε το Σάββατο (24/2) από τον Λεωνίδα Βόκολο, για την οποία όμως η «Ένωση» ως όφειλε είχε ενημερώσει τους Φθιώτες από τον Ιανουάριο (για την έναρξη συζητήσεων με τον ποδοσφαιριστή που ολοκληρώνεται το συμβόλαιό του, η οποία κατ’ επέκταση επέφερε καταρχήν προφορική συμφωνία με την πλευρά του).

Μια κίνηση φαινομενικά… παράλογη στα μάτια αρκετού κόσμου, κατά βάση λόγω της ηλικίας που ο ποδοσφαιριστής κάνει το βήμα παραπάνω, η οποία ωστόσο ταυτόχρονα βγάζει νόημα.

Ο 29χρονος μεσοεπιθετικός συνιστά έναν παίκτη που γνωρίζουμε, που όλοι έχουμε δει μέσω των πεπραγμένων του στο ελληνικό πρωτάθλημα. Το βασικό, βέβαια, είναι ότι τον έχει δει ο Ματίας Αλμέιδα και κυρίως ότι τον έχει εγκρίνει. Μέσα από μια πληθώρα περιπτώσεων που εξετάζει και… κόβει. Μόλις τους πρώτους του δύο μήνες στην «Ένωση», άλλωστε, ο Αργεντινός τεχνικός έκανε λόγο για περίπου 80 ποδοσφαιριστές που είχαν περάσει από το μικροσκόπιό του.

Γνωστά, λοιπόν, τα χαρακτηριστικά του άλλοτε συμπαίκτη του νυν Αθλητικού Διευθυντή της ΑΕΚ, Μπρούνο Άλβες, στον Απόλλωνα Σμύρνης: Ταχυδυναμική, έκρηξη, γρήγορη κίνηση στον χώρο και στην πλάτη της άμυνας, τίμια τεχνική κατάρτιση και καλό σουτ, μεταξύ άλλων. Ας προσθέσουμε σε αυτά και το ελληνικό στοιχείο που θέλει η «Ένωση» να ενισχύει, καθώς και την προσωπικότητα που βγάζει εντός αγωνιστικού χώρου ο παίκτης. Βεβαίως, σύμφωνοι, άλλη πίστα το χορτάρι της OPAP Arena…

Αυτή η κίνηση βγάζει νόημα διότι αφενός όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά του Τσιλούλη έρχονται να κουμπώσουν στο αγωνιστικό στιλ των «κιτρινόμαυρων» στον ενάμιση χρόνο του Ματίας Αλμέιδα.

Αφετέρου, μένοντας να φανεί και ο ρόλος του και το σχέδιο που έχει γι’ αυτόν ο οσονούπω προπονητής του, ο Λαρισαίος μεσοεπιθετικός πιθανότητα συνιστά περισσότερο μία κίνηση ενίσχυσης του βάθους που θέλει να έχει η ΑΕΚ -δεδομένου πάντα ότι για τον Αλμέιδα όλοι οι ποδοσφαιριστές του είναι εν δυνάμει βασικοί- και όχι μία που θα βάλει φρένο στη διαρκή προσπάθεια αναβάθμισης από πλευράς «κιτρινόμαυρων». Όχι πως στο τελευταίο δεν μπορεί να συμβάλει και ο Τσιλούλης με τα δικά του χαρακτηριστικά, αλλά εδώ μιλάμε για το κάτι… σπέσιαλ.

Ένα βάθος που, παρόλη την τρομερή ποιότητα που απαρτίζει τον πάγκο της ΑΕΚ σε επίπεδο αναπληρωματικών (ανεξάρτητα του ποιος μένει σ’ αυτόν σε κάθε αγώνα), ενδεχομένως να της κόστισε στην εξαιρετική φετινή της προσπάθειά για ακόμα καλύτερη ευρωπαϊκή πορεία. Υπό την έννοια της έντασης που έχει στο παιχνίδι της (άρα και στις προπονήσεις της) και των πολλών τραυματισμών που βγήκαν.

Πριν από περίπου έναν μήνα ο Ματίας Αλμέιδα ανέλυε την κεντρική του ιδέα γύρω από τις μεταγραφές, στις οποίες θέλει να στοχεύει η ΑΕΚ. Έκανε λόγο για παίκτες που θα βρίσκονται σε τέτοια ηλικία που θα τους επιτρέπει να υπογράφουν τετραετή (και άνω) συμβόλαια με την «Ένωση», να αποδίδουν στο κλαμπ αρχικά αγωνιστικά και ενδεχομένως αργότερα και οικονομικά μέσω πώλησης. Η επιβεβαίωση των λεγομένων του ήρθε μετά από λίγες μόλις μέρες με την υπέρβαση με τον Ρόμπερτ Λιούμπισιτς. Κάθε πρότζεκτ όμως, εν προκειμένω το «κιτρινόμαυρο», περιλαμβάνει και διαφορετικές κινήσεις, που συνεπικουρούν στην κεντρική ιδέα χωρίς να την αλλοιώνουν. Τέτοια θεωρητικά είναι και εκείνη του Σωτήρη Τσιλούλη.

Σε κάθε περίπτωση, εγγύηση για την εν λόγω μεταγραφή αποτελεί ο ίδιος ο «Πελάδο». Όχι μόνο επειδή είναι ο τεχνικός της ΑΕΚ -άρα και εκείνος που εκπονεί και καθοδηγεί το πρότζεκτ- αλλά και γιατί είναι ένας εκ των καλύτερων προπονητών στην ιστορία της. Δεν έχει το αλάθητο φυσικά (εάν και, εν προκειμένω, σε μεταγραφικό επίπεδο μέχρι στιγμής του έχουν βγει σχεδόν όλα), αλλά δικαιωματικά έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη.

Με τούτα και με εκείνα, όμως, ξεφύγαμε από το ζητούμενο. Επειδή χθες στη Λαμία υπήρξε και παιχνίδι και η ΑΕΚ αναδείχθηκε νικήτρια. Σε μια έδρα που έχουν ηττηθεί Ολυμπιακός και Άρης και στην οποία παραλίγο να αφήσει βαθμούς ο Παναθηναϊκός. Κάτι που εντέλει συνέβη στους «πράσινους» στη Λεωφόρο πριν από μία εβδομάδα.

Υπάρχουν πολλά που μπορεί να σημειώσεις και γι’ αυτήν την εμφάνιση των νταμπλούχων. Τα περισσότερα συμπεριλαμβάνονται στην πολλή και εξαιρετική δουλειά που συντελείται. Προϊόν τέτοιας, εξάλλου, αποτελούν και τα τρία τέρματα του «δικεφάλου». Τα δύο από στατικές φάσεις, το ενδιάμεσο με τρομερό πρέσινγκ (Πινέδα και Γιόνσον πάνω στον Τόσιτς) και ιδανικό ξεδίπλωμα αντεπίθεσης. Βάλτε και τη μεγάλη ποιότητα της ΑΕΚ σε ατομικό επίπεδο (μπαλιές Άμραμπατ, παρουσία Βίντα κτλ) και βγαίνει γρήγορα η… σούμα για το πώς η ΑΕΚ ξεκλείδωσε το σύνολο του Λεωνίδα Βόκολου και τη διάταξη με τρία στόπερ που επέλεξε γι’ αυτό το ματς ο Έλληνας τεχνικός σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο κόντρα στον Παναθηναϊκό.

Πολλή και εξαιρετική δουλειά -που αντικατοπτρίζεται άμεσα σε ωραίο ποδόσφαιρο και τίτλους- και για την οποία εγγυάται εδώ και 1,5 χρόνο στην ΑΕΚ ο Ματίας Αλμέιδα. Χωρίς να… παίζει φυσικά μόνος του. Υπάρχει και μια… OPAP Arena και όλα τα εχέγγυα που του παρέχει η «κιτρινόμαυρη» διοίκηση.

Σ’ αυτήν τη δουλειά, λοιπόν, αναμένεται να ενταχθεί από το καλοκαίρι και ο Σωτήρης Τσιλούλης. Και, παρεμπιπτόντως, αξίζει και ένα «μπράβο» στον παίκτη: Παράδειγμα προς μίμηση για το πώς πρέπει να κυνηγάς τα όνειρά σου…

Ακολουθήστε - στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

Subscribe

Related articles

Ματσάρα αλλά γκέλα για τη Μίλαν, 3-3 με τη Τζένοα

Σε ένα ματς για γερά νεύρα Μίλαν και...

Γνωρίζοντας τον… Άρη της Αυστραλίας!

Περίπου 15.000 χιλιόμετρα μακριά από το θρυλικό Χαριλάου...

Εκκωφαντική επιστροφή στις νίκες για τη Λεβερκούζεν

Μετά από δυο σερί ισοπαλίες η Λεβερκούζεν ξέσπασε...

Ο Μασεράνο εξετάζει την κλήση του Έσε στην ολυμπιακή ομάδα της Αργεντινής

Ο Σέρχιο Μασεράνο εξετάζει την κλήση στην ολυμπιακή...