Ντόρτμουντ – Παρί 1-0: Ο Φίλκρουγκ έδωσε στους Βεστφαλούς το αβαντάζ

-

Σε ένα τρομερό ματς σε φάσεις, ένταση και ρυθμό, η Ντόρτμουντ ήταν πιο αποτελεσματική από την Παρί και επιβλήθηκε 1-0 εντός έδρας με τον Φίλκρουγκ, για να αποκτήσει προβάδισμα πρόκρισης στον τελικό του Champions League.

Το “Βέστφαλεν Στάντιον” συνιστά φρούριο για την Ντόρτμουντ (μετράει πλέον 7 νίκες και 4 ισοπαλίες στα 11 τελευταία εντός έδρας παιχνίδια της στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση) και αυτό το συνειδητοποίησε το βράδυ της Τετάρτης (01/05) μία από τις πιο πιο επιθετικές και συνάμα παραγωγικές ομάδες της Ευρώπης, η Παρί.

Ο πρώτος μεταξύ τους ημιτελικός Champions League ήταν χάρμα ειδέσθαι για το “ουδέτερο” φίλαθλο κοινό αφού περιελάμβανε γκολ, δοκάρια, αποκρούσεις, δύναμη, πάθος και αμέτρητες προσωπικές μονομαχίες, με τους Βεστφαλούς να έχουν ωστόσο μεγαλύτερη ουσία στο παιχνίδι τους και να επικρατούν 1-0 αποκτώντας αβαντάζ ενόψει της ρεβάνς του Παρισιού.

Πρωταγωνιστής της αναμέτρησης ήταν ο Νίκλας Φίλκρουγκ που χάρισε στην ομάδα του τη νίκη στο 36ο λεπτό, με το γκολ αυτό να μην είναι μόνο χρυσό για την ομάδα του Έντιν Τέρζιτς αλλά και για ολόκληρο το γερμανικό ποδόσφαιρο, αφού με αυτό κλείδωσε οριστικά και αμετάκλητα η παρουσία και πέμπτης γερμανικής ομάδας στο Champions League της σεζόν 2024-25.

Το ματς

Οι παίκτες της Ντόρτμουντ μπήκαν με μεγαλύτερη επιθετικότητα στο χορτάρι, αντλώντας ορμή και ενθουσιασμό από το ασφυκτικά γεμάτο “Βέστφαλεν” και ήταν εκείνοι που δημιούργησαν την πρώτη καλή ευκαιρία στην αναμέτρηση: ο Μπραντ έβγαλε έξυπνη κάθετη πάσα στο 11′ και ο Ντοναρούμα απέκρουσε σωτήρια σε κόρνερ το πλασέ του Ζάμπιτσερ από πλάγια θέση.

Οι πρωταθλητές Γαλλίας είχαν να αντιπαρατάξουν από την πλευρά τους δύο άστοχα σουτ του Ντεμπελέ στο πρώτο 20λεπτο, με τους φιλοξενούμενους να κρατούν περισσότερη ώρα τη μπάλα στα πόδια τους στο πρώτο μέρος (43%-57% η κατοχή) αλλά να αδυνατούν να απειλήσουν ουσιαστικά από τη στιγμή που ο Εμπαπέ ασφυκτιούσε ανάμεσα σε αρκετές κίτρινες φανέλες που βρίσκονταν πάντοτε κοντά του.

Στο 29′ ο Μαρκίνιος σταμάτησε σωτήρια με το κεφάλι του το επικίνδυνο σουτ του Μπραντ, για να έρθει στο 36ο λεπτό το γκολ της Ντόρτμουντ να προκαλέσει ηφαιστειώδεις αντιδράσεις στις εξέδρες. Ο Σλότερμπεκ έκανε τη βαθιά μπαλιά και ο Φίλκρουγκ βγήκε στην πλάτη της άμυνας της Παρί, για να νικήσει κατά κράτος τον Ερναντέζ στη μονομαχία τους (ο Γάλλος χτύπησε σε αυτή τη φάση και έγινε αναγκαστική αλλαγή έξι λεπτά αργότερα) και να εκτελέσει με δυνατό συρτό αριστερό σουτ τον Ντοναρούμα (1-0).

Έχοντας υπέρ της το μομέντουμ, η Ντόρτμουντ κυνήγησε και δεύτερο γκολ και το άγγιξε στο 44′ με το σουτ του Ζάμπιτσερ που υποχρέωσε τον Ιταλό πορτιέρε σε δύσκολη επέμβαση, για να βρει το φινάλε του πρώτου μέρους την Ντόρτμουντ να προηγείται δικαίως, με τις 4 από τις 5 τελικές της να είναι εντός εστίας, απέναντι σε μία Παρί χωρίς εύστοχη προσπάθεια από τις 3 τελικές της.

Στο δεύτερο μέρος το σκηνικό άλλαξε, με την Παρί να κυκλοφορεί καλύτερα και πιο γρήγορα τη μπάλα και να έχει ένα εξάλεπτο φωτιά όπου έβαλε τους γηπεδούχους στα καρέ τους και που της έλειψε μόνο το γκολ.

Η μεγαλύτερη ευκαιρία της για να φέρει τον πρώτο ημιτελικό σε ισορροπία δημιουργήθηκε στο 51ο λεπτό όπου είχε δύο δοκάρια μέσα σε διάστημα λίγων δευτερολέπτων, με τον Εμπαπέ να στέλνει αρχικά τη μπάλα να χτυπήσει με δύναμη το αριστερό δοκάρι της εστίας του Κόμπελ και εν συνεχεία το σουτ του Χακίμι να βρίσκει τη ρίζα του δεξιού δοκαριού.

Τρία λεπτά αργότερα ο Κόμπελ αντέδρασε θετικά και μπλόκαρε το σουτ του Εμπαπέ, που είχε αρχίσει να απεγκλωβίζεται από τις αμυντικές δαγκάνες των παικτών της Ντόρτμουντ ενώ στο 56′ η ομάδα του Λουίς Ενρίκε είχε νέα σπουδαία φάση, με την κεφαλιά του Φαμπιάν Ρουίθ από πλεονεκτική θέση, μετά από σέντρα του Μαρκίνιος, να φεύγει άουτ.

Εν συνεχεία, το παιχνίδι απέκτησε μία άγρια ομορφιά, αφού αμφότερες οι ομάδες έψαξαν μέσα από οργανωμένο σχέδιο το γκολ, με την Ντόρτμουντ να αναζητάει μέσα από ταχύτατες αντεπιθέσεις το 2-0 για να βάλει γερές βάσεις πρόκρισης στον τελικό και την Παρί να κυνηγάει το 1-1 μέσα από έντονη πίεση στον αντίπαλο μέσω της κατοχής.

Στο 60ο και στο 66ο λεπτό ο Φίλκρουγκ είχε την ευκαιρία να γίνει ήρωας σκοράροντας για δεύτερη φορά όμως σε αμφότερες τις φάσεις που βρήκε φάτσα το τέρμα, έστειλε τη μπάλα πάνω από το οριζόντιο δοκάρι, με την Παρί στον αντίποδα να φλερτάρει δις με την ισοφάριση στο 72′ και στο 80′ αλλά τον Ντεμπελέ να είναι ασυνεπής στο ραντεβού του με τα δίχτυα.

Το σασπένς έμεινε αναλλοίωτο και στο τελευταίο δεκάλεπτο, όπου και εκεί οι δύο ομάδες είχαν από μία καλή στιγμή για να σκοράρουν, με τον Μαρκίνιος να κλέβει τη μπουκιά μέσα από το στόμα του Μπραντ στο 84′ με σωτήριο τάκλιν και τον Φαμπιάν Ρουίθ να στέλνει τη μπάλα άουτ με κεφαλιά από καλή θέση.

Κάπως έτσι, το 1-0 διατηρήθηκε ως το φινάλε, με την Ντόρτμουντ να κρατάει απαραβίαστη την εστία της για πέμπτη φορά στο φετινό Champions League (περισσότερες από κάθε άλλη ομάδα) και την Παρί να χάνει για πρώτη φορά ένα παιχνίδι τη φετινή σεζόν, σε όλες τις διοργανώσεις, χωρίς να έχει σκοράρει.

Πλέον, Βεστφαλοί και Παριζιάνοι μετρούν αντίστροφα για το δεύτερο και καθοριστικό ραντεβού τους στο Παρίσι την ερχόμενη Τρίτη (07/05), όπου θα φανεί ποιοι θα χαμογελάσουν στο φινάλε, στην τέταρτη συνολικά παρουσία και των δύο σε ημιτελική φάση Champions League.

  • ΝΤΟΡΤΜΟΥΝΤ: Κόμπελ, Ρίερσον (87′ Βολφ), Χούμελς, Σλότερμπεκ, Μάατσεν, Ζάμπιτσερ, Τζαν, Σάντσο, Μπραντ (87′ Ενμετσά), Αντεγέμι (83′ Ρόις), Φίλκρουγκ (90+1′ Μουκοκό)
  • ΠΑΡΙ: Ντοναρούμα, Χακίμι, Μαρκίνιος, Ερναντέζ (42′ Μπεράλντο), Μέντες, Ζαΐρ-Εμερί, Βιτίνια, Ρουίθ, Ντεμπελέ, Εμπαπέ, Μπαρκολά (65′ Μουανί)

Τα αποτελέσματα των ημιτελικών

ΠΡΩΤΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

  • Μπάγερν – Ρεάλ 2-2 (53′ Σανέ, 57′ πέν. Κέιν / 24′, 83′ πέν. Βινίσιους)
  • Ντόρτμουντ – Παρί 1-0 (36′ Φίλκρουγκ)

ΔΕΥΤΕΡΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

  • 07/05 22:00 Παρί – Ντόρτμουντ
  • 08/05 22:00 Ρεάλ – Μπάγερν

Τελικός (“Γουέμπλεϊ”)

  • 01/06 22:00 Μπάγερν ή Ρεάλ – Ντόρτμουντ ή Παρί

Subscribe

Related articles

Τέλος ο Τερίμ από τον Παναθηναϊκό, προ των πυλών ο Κόντης!

Ο Φατίχ Τερίμ αποτελεί παρελθόν από τον Παναθηναϊκό...

Ο Σο υπέστη υποτροπή και είναι αμφίβολος για το EURO 2024

Ο Έρικ Τεν Χαγκ επιβεβαίωσε πως ο Λουκ...

Ολυμπιακός: Πρώτος ημιτελικός με τον Παναθηναϊκό

Στη «μάχη» των ημιτελικών των πλέι οφ του πρωταθλήματος...

Στα «μαχαίρια» Τσάβι – Λαπόρτα, ανοικτό ξανά το διαζύγιο!

Οι δηλώσεις του Τσάβι για την οικονομική κατάσταση...