Το «δεν γίνεται έτσι» του Κάρμο, η… κατηφόρα με Φενέρ, ο Ιμπόρα και ο Ολυμπιακός που άλλαξε

Ο διάλογος που ακολουθεί, έλαβε μετά το τέλος του αγώνα Ολυμπιακός – Φενέρμπαχτσε 3-2. Οι Ερυθρόλευκοι έχουν προηγηθεί 3-0, αλλά κόντεψαν να χάσουν το παιχνίδι. Το πρώτο γκολ των Τούρκων προκάλεσε αναταραχή στην ομάδα του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ. Το μυαλό χάθηκε. Η ψυχραιμία πήγε περίπατο. Με αποτέλεσμα οι φιλοξενούμενοι να φτάσουν κοντά ακόμη και στην ισοφάριση. Το ίδιο βράδυ, έγινε η εξής συζήτηση…

Διαβάστε επίσης: Μπαμ με Έσε στην Αργεντινή: Ο Μασεράνο του προσφέρει το εθνόσημο

– «Μετά από αυτό το αποτέλεσμα, υπάρχει κάτι που πιστεύεις ότι πρέπει να αλλάξετε; Πήρατε κάποιο χρήσιμο μάθημα;».

– «Δεν υπάρχει κάποιο μάθημα να πάρουμε. Είμαστε όλοι μεγάλοι άνθρωποι. Ποδόσφαιρο παίζουμε και τα περισσότερα τα έχουμε ζήσει στον αγωνιστικό χώρο. Αυτό που μας διδάσκει αυτό το παιχνίδι είναι ότι πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που αντιδρούμε όταν συμβαίνει κάτι κακό στη διάρκεια του αγώνα. Μετά το γκολ που δεχθήκαμε χάσαμε το μυαλό μας. Πανικοβληθήκαμε χωρίς λόγο. Αυτό δεν μπορεί να γίνεται, εάν θέλουμε να φτάσουμε ψηλά.

Ξέρουμε ότι στην Τουρκία θα υποφέρουμε και εάν έχουμε την ίδια αντίδραση, θα χάσουμε και θα αποκλειστούμε. Εάν είμαστε συγκεντρωμένοι και ψύχραιμοι, εμείς θα προκριθούμε. Πρέπει να εκπαιδευτούμε στο να αντιδρούμε θετικά θσε κάθε κακή στιγμή. Δεν γίνεται να χάνουμε τόσο πολύ την αυτοπεποίθησή μας. Σήμερα μπορούσαμε και να ισοφαριστούμε. Αυτό πρέπει να κρατήσουμε. Να μην επαναλάβουμε αυτή την αντίδραση».

Η ερώτηση έγινε από τον υπογράφοντα. Η απάντηση, ανήκει στον Νταβίντ Κάρμο. Ο βασικός κεντρικός αμυντικός του Ολυμπιακού είχε εντοπίσει το πρόβλημα της ομάδας του από το ίδιο βράδυ. Δεν ήταν η πρώτη φορά, άλλωστε, που οι Πειραιώτες έχασαν το μυαλό τους στη διάρκεια ενός αγώνα. Από την αρχή της χρονιάς αυτή η… κατηφόρα, μετά από κάποιο γκολ ή μια κακή στιγμή, ήταν ένα άλυτο πρόβλημα. Μια πληγή που φαίνεται ότι έχει επουλωθεί σε μεγάλο βαθμό. Με τα παιχνίδια κόντρα στη Φενέρμπαχτσε να είναι το «κλειδί» στην αλλαγή.

Εκείνα τα λόγια του Κάρμο έγιναν κομμάτι των ομιλιών και της «εκπαίδευσης» στο Ρέντη από τον Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ. Ο Βάσκος τεχνικός δεν περίμενε τους ποδοσφαιριστές του για να διαπιστώσει τι συνέβαινε. Κατάλαβε αμέσως το πρόβλημα. Το συζήτησε με τους παίκτες του, έδειξε τις παθογένειες που έπρεπε να εξαλειφθούν και επέλεξε να το λύσει και με την παρουσία του Βιθέντε Ιμπόρα. Ισως του πιο έμπειρου ποδοσφαιριστή του ρόστερ. Ο οποίος ανέλαβε κρίσιμο ρόλο στην… ηρεμία του συνόλου.

Ο 36χρονος Ισπανός μέσος ήταν κομβικός στο δεύτερο ημίχρονο του αγώνα με τη Φενέρ, όπου ο Ολυμπιακός ήταν κυρίαρχος. Στο πιο κρίσιμο σημείο της σεζόν, άλλαξε τελείως την αγωνιστική εικόνα του. Μίλησε με τον Μεντιλίμπαρ, ο οποίος του εξήγησε επακριβώς τι θέλει από τον ίδιο. Αρχισε να παίρνει χρόνο. Αρχισε να βρίσκει ρυθμό. Και στο «Βίλα Παρκ», η παρουσία του στη μεσαία γραμμή του Ολυμπιακού, ήταν το κλειδί της νίκης.

Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ… ΔΕΝ ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ

Όταν το 0-2 του Ολυμπιακού έγινε 2-2, ο εφιάλτης του… Λονδίνου και του αγώνα με την Τότεναμ, ξύπνησε. Λίγοι θα πόνταραν αντίδραση. Ολοι περίμεναν την πλήρη ανατροπή, με τους Ερυθρόλευκους να πανικοβάλλονται και να λυγίζουν στην πίεση. Αλλά φευ, το σκληρό μάθημα των δύο αγώνων με τη Φενέρμπαχτσε, είχε γίνει μάθημα. Αντί για τον πανικό και τα λάθη των προηγούμενων αγώνων, ο Ολυμπιακός έμεινε ψύχραιμος. Παρέμεινε πιστός στο πλάνο του και στο ποδόσφαιρο που τον χαρακτηρίζει. Βγήκε μπροστά. Εψαξε το γκολ, πίεσε τον αντίπαλο. Και με την ψύχραιμη και έμπειρη φιγούρα του Ιμπόρα μεταξύ άμυνας και μεσαίας γραμμής, βρήκε στην ψυχολογική και πνευματική σταθερότητα που είχε ανάγκη.

Μπαμ με Έσε στην Αργεντινή: Ο Μασεράνο του προσφέρει το εθνόσημο

Τίποτα δεν είναι τυχαίο στο ποδόσφαιρο. Κάθε προπόνηση αντανακλάται στο γήπεδο. Κάθε κακή στιγμή, που «διαβάζεται» σωστά και διορθώνεται, χαλυβδώνει το σύνολο. Και αυτό συνέβη και τώρα. Με τον Ολυμπιακό να αποδεικνύει πως δεν έφτασε τυχαία έως τους «4» του Conference League. Δεν νίκησε τυχαία την 4η ομάδα της Premier League μέσα στην έδρα της. Άξιζε το αποτέλεσμα, το δούλεψε, το προετοίμασε, το κέρδισε.

Γράψτε το σχόλιο σας

Subscribe

Related articles

Στραπάτσο για Μίλαν με τριάρα από την Τορίνο

Η Μίλαν... έμεινε στο ματς με την Κάλιαρι,...

Δάκρυσε ο Πόρτερ μετά το τέλος του ΠΑΟΚ

Ο Κέβιν Πόρτερ Τζούνιορ δεν άντεξε μετά το...

Έδωσε συγχαρητήρια στους «Ευρωπαίους» η Ανόρθωση

Ανόρθωση: Έδωσε συγχαρητήρια στους «Ευρωπαίους»...

Η ΑΕΚ τη δουλειά της χωρίς να χάνει την πίστη της

Η υπόθεση του τίτλου μπορεί να μην εξαρτάται...