Εκεί θα κριθεί ο τίτλος: Αυτά κάνει στα ντέρμπι η ομάδα σου και οι αντίπαλοί της για το πρωτάθλημα

Η αποτελεσματικότητα στην επίθεση και η ικανότητα στην άμυνα. Το build up και οι κατοχές με 10+ πάσες. Οι αντεπιθέσεις και οι επαφές στην αντίπαλη περιοχή. Λίγο πριν αρχίσουν τα playoffs της Stoiximan Super League, ο Θέμης Καίσαρης αναλύει πώς τα πήγαν οι “μεγάλοι” στα ντέρμπι της regular season.

Η κανονική διάρκεια της Stoiximan Super League ολοκληρώθηκε και το SPORT24 ήταν πιστό στο ραντεβού του. Την Τετάρτη δημοσιεύτηκε η απόλυτη ανάλυση του πρωταθλήματος μέσω των δεδομένων της Opta / Stats Perform.

Σ’αυτήν είδατε τα πάντα. Τις επιδόσεις των ομάδων σε άμυνα και επίθεση, τι έκανε το Big-5 και το πως φτιάχτηκε η βαθμολογία, τα χαρακτηριστικά των ομάδων με την μπάλα και χωρίς αυτήν, τους κορυφαίους παίκτες, αλλά και το πως πήγαν φέτος Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ και Άρης σε σχέση με τις δύο προηγούμενες σεζόν τους.

Σας τα δώσαμε όλα στο πιάτο, όσο πιο αναλυτικά γίνεται. Υπάρχει όμως και ένα “αλλά”. Που λέει πως ο,τι μπορεί να δει κανείς στην ανάλυση αφορά το μέχρι τώρα, το πως έφτασαν οι ομάδες μέχρι εδώ.

Μπροστά όμως έχουμε τα playoffs που θα κρίνουν τον τίτλο, σε μια ανεπανάληπτη μάχη. Και στα playoffs οι μεγάλοι θα παίξουν μεταξύ τους, θα κονταροχτυπηθούν για την πρώτη σε ντέρμπι.

Οπότε θα έχει δίκιο κάποιος αν πει “ωραία αυτά που κάνει η τάδε ομάδα στο πρωτάθλημα, αλλά πλέον δεν μετράνε, το θέμα είναι τι κάνει στα ντέρμπι, εκεί θα κριθούν όλα.

Η τάδε ομάδα διατηρεί την ικανότητά της στα ντέρμπι ή αυτά τα κάνει μόνο με τους μικρούς; Η δείνα ομάδα που έχει αυτό το πρόβλημα, το έχει και στα ντέρμπι ή εκεί το διορθώνει”;

Σωστός, πάμε να το κάνουμε. Πάμε να δούμε όχι μόνο τι κάνουν ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός και Άρης στο φετινό πρωτάθλημα, αλλά και τι έχουν κάνει στα ντέρμπι που έχουν δώσει μέχρι τώρα.

Με την απαραίτητη σημείωση ότι Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός έχουν ένα ντέρμπι λιγότερο, αυτό του 1ου γύρου που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.

Η εικόνα στα ντέρμπι στην επίθεση…

Αρχίζουμε με τα expected goals και την επίθεση. Οι μπλε μπάρες δείχνουν τον μέσο όρο των ομάδων στην κανονική περίοδο και οι κόκκινες την επίδοσή τους στα ντέρμπι που έχουν δώσει μέχρι τώρα.

Οι επιδόσεις του Big-5 στην επίθεση στο πρωτάθλημα και στα ντέρμπι
Οι επιδόσεις του Big-5 στην επίθεση στο πρωτάθλημα και στα ντέρμπι

Εννοείται πως οι ομάδες απειλούν λιγότερο όταν παίζουν ντέρμπι, όμως δεν έχουν όλες την ίδια “απώλεια” απειλής.

Ολυμπιακός και ΑΕΚ διατηρούν τις θέσεις τους ως οι δύο πιο απειλητικές ομάδες, όμως ο ΠΑΟΚ πέφτει αρκετά χαμηλά στα ντέρμπι, πίσω ακόμα κι από τον Παναθηναϊκό.

…και στην άμυνα

Συνεχίζουμε με την ίδια ματιά στα xGoals Κατά, δηλαδή στην απειλή που δέχονται οι ομάδες. Οι μπλε μπάρες δείχνουν τον μέσο όρο των ομάδων στην κανονική περίοδο και οι κόκκινες την επίδοσή τους στα ντέρμπι που έχουν δώσει μέχρι τώρα.

Οι επιδόσεις του Big-5 στην άμυνα στο πρωτάθλημα και στα ντέρμπι
Οι επιδόσεις του Big-5 στην άμυνα στο πρωτάθλημα και στα ντέρμπι

Προφανώς όλες οι ομάδες απειλούνται περισσότερο στα ντέρμπι, όμως η ΑΕΚ είναι αυτή που έχει τη μικρότερη μεταβολή όταν αντιμετωπίζει τους υπόλοιπους μεγάλους, ανεβαίνει μόλις στο 0.78 από το 0.70,

ΠΑΟΚ, Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός ανεβαίνουν όλοι πάνω από το 1.0 xG.

Ο ερυθρόλευκοι φτάνουν να απειλούνται σχεδόν όσο ο Άρης, ενώ οι πράσινοι τελικά δέχονται τη μεγαλύτερη απειλή από όλους.

Πόσο ψηλά παίζουν στα ντέρμπι;

Αφήνουμε τα xGoals και πάμε στο αγωνιστικό στιλ των ομάδων. Αρχίζουμε με το μέσο ύψος έναρξης των κατοχών, με το πόσο ψηλά στο γήπεδο παίζουν οι ομάδες.

Το πόσο ψηλά στο γήπεδο παίζει το Big-5 στο πρωτάθλημα και στα ντέρμπι
Το πόσο ψηλά στο γήπεδο παίζει το Big-5 στο πρωτάθλημα και στα ντέρμπι

Ο Παναθηναϊκός “αντιστέκεται” και στην ουσία δεν αλλάζει στα ντέρμπι, αφού δεν χάνει ούτε ένα μέτρο. Η ΑΕΚ ήταν η ομάδα που το έκανε αυτό πέρυσι, αλλά φέτος και η Ένωση πέφτει πιο πίσω όταν αντιμετωπίζει τους άλλους μεγάλους.

Κατοχές με 10+ πάσες και επιθέσεις με buildup

Πάμε στις κατοχές με 10+ πάσες, στις φορές δηλαδή που οι ομάδες του Big-5 αλλάζουν την μπάλα δέκα ή περισσότερες φορές και στο πόσο το κάνουν στα ντέρμπι.

Οι κατοχές με 10+ πάσες των ομάδων του Big-5 στο πρωτάθλημα και στα ντέρμπι
Οι κατοχές με 10+ πάσες των ομάδων του Big-5 στο πρωτάθλημα και στα ντέρμπι

Ορίστε μια τεράστια διαφοροποίηση. Ο ΠΑΟΚ είναι ομάδα που κρατάει την μπάλα και την κυκλοφορεί, αλλά αυτό το κάνει ελάχιστα στα ντέρμπι.

Η ομάδα του Λουτσέσκου στα ντέρμπι πέφτει απο τις 14 κατοχές με 10+ πάσες στις μόλις 4.6, μακράν τις λιγότερες των πέντε ομάδων, κάτω ακόμα κι απο τον Άρη.

Συνεχίζουμε με τις επιθέσεις με build up. Τις φορές δηλαδή που μια ομάδα κάνει 10 ή περισσότερες πάσες και με αυτές φτάνει σε τελική ή έστω σε ενέργεια στην αντίπαλη περιοχή.

Οι επιθέσεις με build up των ομάδων του Big-5 στο πρωτάθλημα και στα ντέρμπι
Οι επιθέσεις με build up των ομάδων του Big-5 στο πρωτάθλημα και στα ντέρμπι

Κι εδώ η ίδια συμπεριφορά από τον ΠΑΟΚ. Η ομάδα του Λουτσέσκου έκλεισε την κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος με τις περισσότερες επιθέσεις με build up, αλλά στα ντέρμπι έγκαταλείπει αυτό το στιλ, πέφτει από τις 3.7 στις 1.1.

Όχι βέβαια ότι δεν κάνουν το ίδιο και οι άλλες.

Άμεσες επιθέσεις

Πάμε και στις άμεσες επιθέσεις. Τις φορές δηλαδή που μια ομάδα ξεκινάει από το δικό της μισό του γηπέδου και κάθετα, με μακρινή πάσα ή γρήγορη εναλλαγή, φτάνει σε τελική ή σε ενέργεια στην αντίπαλη περιοχή.

Οι άμεσες επιθέσεις των ομάδων του Big-5 στο πρωτάθλημα και στα ντέρμπι
Οι άμεσες επιθέσεις των ομάδων του Big-5 στο πρωτάθλημα και στα ντέρμπι

Η ΑΕΚ είναι η ομάδα που κάνει τις περισσότερες άμεσες επιθέσεις, αλλά στα ντέρμπι χάνει την πρώτη θέση. Την χάνει γιατί ο Ολυμπιακός παίζει ακόμα πιο άμεσα στα μεγάλα ματς κι ανεβαίνει από το 1.8 στο 2.0.

Πόσο πατάνε περιοχή στα ντέρμπι;

Ας δούμε και το που καταλήγουν όλα αυτά. Στις ενέργειες των ομάδων του Big-5 στην περιοχή στο πρωτάθλημα και στα ντέρμπι.

Οι ενέργειες των ομάδων του Big-5 στην περιοχή, στο πρωτάθλημα και στα ντέρμπι
Οι ενέργειες των ομάδων του Big-5 στην περιοχή, στο πρωτάθλημα και στα ντέρμπι

Προφανώς και όλες οι ομάδες πατάνε λιγότερο περιοχή στα ντέρμπι. Όμως ι Παναθηναϊκός έχει τη μικρότερη πτώση κι έτσι τελικά είναι πάνω από ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό, με 23.3 ενέργειες στην περιοχή, επίδοση κοντά σ’αυτήν της ΑΕΚ.

Πόσο ψηλά πιέζουν στα ντέρμπι;

Αφήνουμε την μπάλα και πάμε να δούμε τι κάνουν οι ομάδες του Big-5 χωρίς αυτήν. Αρχίζουμε με την πίεση ψηλά και το PPDA.

Το PPDA μετράει πόσες πάσες κάνει ο αντίπαλος στο δικό του μισό και στο κέντρο πριν μια ομάδα “παρέμβει” με αμυντική ενέργεια, κλέψιμο, φάουλ, μονομαχία, κτλ.

Στην ουσία όσο πιο χαμηλό είναι το PPDA μιας ομάδας, τόσο περισσότερο πιέζει ψηλά στο γήπεδο. Οι μπλε μπάρες είναι οι ομάδες στο πρωτάθλημα και οι κόκκινες στα ντέρμπι.

Η πίεση ψηλά των ομάδων του Big-5 στο πρωτάθλημα και στα ντέρμπι
Η πίεση ψηλά των ομάδων του Big-5 στο πρωτάθλημα και στα ντέρμπι

Ο Παναθηναϊκός είναι αυτός που πιέζει περισσότερο στο πρωτάθλημα, αλλά στα ντέρμπι την πρώτη θέση την παίρνει η ΑΕΚ, που όπως και πέρυσι είναι η ομάδα που μένει όσο το δυνατόν πιο πιστή στο πλάνο της ανεξαρτήτως αντιπάλου ή έδρας.

Οι κατοχές που επιτρέπουν και οι επιθέσεις με buildup

Συνεχίζουμε με τις κατοχές με 10 ή περισσότερες πάσες που “επιτρέπουν” στους αντιπάλους τους οι ομάδες του Big-5 στο πρωτάθλημα και στα ντέρμπι.

Οι κατοχές με 10+ πάσες που επιτρέπουν στον αντίπαλο οι ομάδες του Big-5 στο πρωτάθλημα και στα ντέρμπι
Οι κατοχές με 10+ πάσες που επιτρέπουν στον αντίπαλο οι ομάδες του Big-5 στο πρωτάθλημα και στα ντέρμπι

Και εδώ η ΑΕΚ είναι η ομάδα που μένει πιο πιστή στο στιλ της: δεν επιτρέπει στον αντίπαλο να κρατάει την μπάλα ούτε στα ντέρμπι, με σχεδόν ελάχιστη διαφορά από τα υπόλοιπα ματς.

Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με τους άλλους τρεις διεκδικητές. Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ ανεβαίνουν σχεδόν στην ίδια επίδοση, “επιτρέπουν” στον αντίπαλο 7+ κατοχές με 10 ή περισσότερες πάσες.

Συνεχίζουμε με τις επιθέσεις με buildup. Τις φορές δηλαδή που μια ομάδα αφήνει τον αντίπαλο να κάνει 10 ή περισσότερες πάσες και με αυτές φτάνει σε τελική ή έστω σε ενέργεια στην περιοχή της.

Οι επιθέσεις με buildup τπου δέχονται οι ομάδες του Big-5 στο πρωτάθλημα και στα ντέρμπι
Οι επιθέσεις με buildup τπου δέχονται οι ομάδες του Big-5 στο πρωτάθλημα και στα ντέρμπι

Εξαιρετική η επίδοση του Ολυμπιακού, που στα ντέρμπι είναι ακόμα πιο δύσκολο να του κάνεις επίθεση μετά από 10+ πάσες.

Η ΑΕΚ είναι ΟΚ, αλλά είναι ζήτημα για Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ το γεγονός πως στα ντέρμπι ανεβαίνουν και δέχονται 1.3 επιθέσεις με build up.

Οι άμεσες επιθέσεις που δέχονται

Πάμε και στις άμεσες επιθέσεις που δέχονται οι ομάδες του Big-5 στο πρωτάθλημα και στα ντέρμπι.

Οι άμεσες επιθέσεις που δέχονται οι ομάδες του Big-5 στο πρωτάθλημα και στα ντέρμπι
Οι άμεσες επιθέσεις που δέχονται οι ομάδες του Big-5 στο πρωτάθλημα και στα ντέρμπι

Κι εδώ υπάρχει ζήτημα για Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ που στα ντέρμπι “σκαρφαλώνουν”, είναι ευάλωτοι στην κόντρα και δέχονται πάνω από δύο άμεσες επιθέσεις ανά αγώνα.

Η ΑΕΚ δέχεται ελάχιστα περισσότερες άμεσες επιθέσεις, ο Ολυμπιακός μένει σταθερός, ενώ ο Άρης είναι η ομάδα ομάδα που δέχεται λιγότερες άμεσες επιθέσεις, προφανώς γιατί στα ντέρμπι παίζει συνέχεια πίσω από την μπάλα.

Οι ενέργειες στην περιοχή τους

Και στο κλείσιμο μεταφερόμαστε στην περιοχή, να δούμε πόσες ενέργειες δέχονται σε αυτήν οι ομάδες του Big-5 στο πρωτάθλημα και στα ντέρμπι.

Οι ενέργειες που δέχονται οι ομάδες του Big-5 στην περιοχή τους, στο πρωτάθλημα και στα ντέρμπι
Οι ενέργειες που δέχονται οι ομάδες του Big-5 στην περιοχή τους, στο πρωτάθλημα και στα ντέρμπι

Προφανώς και όλες οι ομάδες δέχονται περισσότερες επισκέψεις στην περιοχή τους. ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκός έχουν και εδώ το μεγαλύτερο ζήτημα, με την ομάδα του Λουτσέσκου να “αγγίζει” τις 20 ενέργειες και τους πράσινους να τις ξεπερνούν.

Subscribe

Related articles

Τριάρα για τη Σεβίλλη, νίκη γοήτρου για την Αλμερία

Άνετη νίκη για τη Σεβίλλη, η οποία επικράτησε...

Τρικλοποδιά της Γιούβε στη Ρόμα στη μάχη για τα «αστέρια»

Παρ'ότι προηγήθηκε, η Ρόμα είδε τη Γιουβέντους να...

Το «αντίο» του Ντανιέλ Καστελάνι στον Ολυμπιακό (pic)

Τον οργανισμό του Ολυμπιακού αποχαιρέτησε μέσω ευχαριστήριας ανάρτησής του...

Επέστρεψε στις προπονήσεις του Παναθηναϊκού ο Χουάντσο

Ο Χουάντσο Ερνανγκόμεθ ακολούθησε μέρος της προπόνησης του...

Παραμένει σε δύσκολη θέση η Μάιντς, 1-1 με τη Χάιντενχαϊμ

Η Μάιντς ήρθε ισόπαλη εκτός έδρας με τη...

Παγκόσμιο πένθος στο ποδόσφαιρο, «έφυγε» Σέσαρ Λουίς Μενότι!

Παγκόσμια θλίψη σκόρπισε η ενημέρωση από την Ομοσπονδία...

Προηγούνται στη «μάχη» του τοπ σκόρερ οι παίκτες των play out

Λίγο πριν ολοκληρωθεί το πρωτάθλημα Cyta, τον τίτλο...

Η Αλαβές… ψαλίδισε τα φτερά της Βαλένθια για Ευρώπη

Η Αλαβές συνέχισε το σερί της και επικράτησε...