Ομόνοια – ΑΠΟΕΛ 1-0: Ο «Αιώνιος» τον γκρεμίζει από την κορυφή και βάζει φωτιές

Σε ένα κατάμεστο ΓΣΠ, η Ομόνοια υλοποίησε την απαίτηση του κόσμου της, νίκησε με 1-0 τον ΑΠΟΕΛ στη προτελευταία στροφή του πρωταθλήματος Cyta, κλείδωσε την θέση της στην Ευρώπη του χρόνου, και έκανε το κυνήγι για τον τίτλο ένα ροντέο.

  • Ο χαρακτήρας του Ματς
  • Άμυνα πρώτα, τα άλλα μετά
  • Ο Σίμιτς τον πλήγωσε και τον στέλνει «τελικό» με την πλάτη στο τοίχο.

Ο χαρακτήρας του Ματς

Το «αιώνιο» ντέρμπι. Το μεγαλύτερο ματς στο Κυπριακό ποδόσφαιρο. Ομόνοια και ΑΠΟΕΛ, ΑΠΟΕΛ και Ομόνοια. Η «αιώνια» αψιμαχιά. Το γεγονός ότι η Ομόνοια δε κυνηγάει με τις εξελίξεις της τελευταίας εβδομάδας τον τίτλο, δεν έχει σε τίποτα να αφαιρέσει από αυτό τον αγώνα. Ο τίτλος περνάει από το ΓΣΠ. Η Ομόνοια θέλει νίκη για να κλειδώσει το εισιτήριο της στην Ευρώπη για την επόμενη χρονιά. Ο ΑΠΟΕΛ θέλει τρείς πόντους για να παραμείνει ακλόνητο φαβορί στο παιχνίδι «τίτλος». Το μείγμα; Εκρηκτικό. Η συνταγή για ένα ιδανικό αιώνιο ντέρμπι. Μια μάχη άνευ όρων μέσα στις τέσσερις γραμμές.

Τακτικές και συνθέσεις

Ο Γιάννης Αναστασίου παρέταξε τους Ουζόχο, Κουλιμπαλί, Σεμέδο, Κακουλλής, Αλιούμ, Σίμιτς, Παναγιώτου, Κούσουλος, Χαμάς, Μίλετιτς, Χαραλάμπους. Η προσέγγισή του στο τακτικό κομμάτι δεν εμφάνισε μεγάλες αλλαγές από τα συνηθισμένα. Φορτωμένος άξονας, πολλές επιλογές στα πλάγια, μυαλομένο ποδόσφαιρο και όχι εύκολα λάθη. Από την άλλη ο Ρικάρντο Σα Πίντο επέλεξε τους Μπέλετς, Πέτροβιτς, Ντβάλι, Εφραίμ, Τσεμπάκ, Κβιλιτάια, Σούσιτς, Ντάλσιο, Σαρφό, Κοσταντίνοφ, Ντονγκαλά. Η απουσία του Μαρκίνιος δεν επηρέασε το τρόπο παιχνιδιού των «γαλαζοκίτρινων». Πρώτα μια συμπαγής προσέγγιση στην άμυνα, η οποία δε θα έδινε καμία ευκαιρία και συνθήκη στον αντίπαλο. Απο εκεί και πέρα η ομάδα θα έχτιζε το παιχνίδι της στο αντίπαλο τρίτο με συνέπεια.

Άμυνα πρώτα, τα άλλα μετά

Τα πρώτα λεπτά του αγώνα, καμία ομάδα δεν φάνηκε να θέλει να ρισκάρει και ο ρυθμός σαφώς επηρεάστηκε από αυτό. Ο ΑΠΟΕΛ ήταν αυτός που πήρε μέτρα πρώτος και κυρίως σε φάσεις ένας με έναν προσπάθησε να χτυπήσει το «Τριφύλλι». Σε δυο περιπτώσεις από το 7ο μέχρι το 10ο λεπτό οι φιλοξενούμενοι βρέθηκαν υπό πλεονεκτικές συνθήκες στην αντίπαλη περιοχή, και στις δυο περιπτώσεις ωστόσο ο σταθερότατος Κουλιμπαλί δήλωσε εμφατικά «παρών» νικώντας τον οποιοδήποτε επιτιθέμενο. Από εκείνο το σημείο και έπειτα οι τυπικά γηπεδούχοι πήραν μέτρα στον αγωνιστικό χώρο και προσπάθησαν να γίνουν απειλητικοί. Πρωταγωνιστής αυτών των ενεργειών, ο ασταμάτητος Σεμέδο. Από τα αριστερά ταλάνισε έντονα την άμυνα του ΑΠΟΕΛ κάτι που πιθανώς ο Γιάννης Αναστασίου να κατάλαβε και να έδωσε οδηγία να τον σημαδέψουν οι συμπαίχτες του.

Το ημίχρονο κυλούσε δίχως την κλασσική ευκαιρία, με τις δυο ομάδες να δείχνουν περισσότερο επικεντρωμένες στην ακεραιότητα της άμυνας τους. Στο 29ο λεπτό ωστόσο, ο ΑΠΟΕΛ έχασε μαγική ευκαιρία να ανοίξει το σκορ. Ο Εντονγκαλά από τα αριστερά με μια απίστευτη προσποίηση νίκησε τον προσωπικό του αντίπαλο και έβγαλε παράλληλη μπαλιά μέσα στη περιοχή προς το πέναλτι. Ο Ουζόχο δεν κατόρθωσε να κόψει τη μπάλα με τον Κβιλιτάια να μένει μόνος του σε κενή εστία. Με τον αντίπαλο τερματοφύλακα νικημένο ο Γεωργιανός δεν κατόρθωσε να σκοράρει σε δυο χρόνους, αφενός σημαδεύοντας το δοκάρι και αφετέρου με το ριμπάουντ στέλνοντας την μπάλα άουτ. Η ευκαιρία έδωσε ένα προσωρινό μομέντουμ στον ΑΠΟΕΛ, ο οποίος πάλι δε μπόρεσε να εκμεταλλευτεί τη κατοχή της μπάλας που είχε και τους χώρους που του έδινε η Ομόνοια στο συχνά υπερφορτωμένο άξονα .Στο 45′ ο Κούσουλος βρήκε χώρο έξω από την περιοχή και με ένα δυνατό ξερό σουτ, προπάθησε να κάνει το 1-0, με την μπάλα να καταλήγει άουτ, καταγράφοντας όμως την πρώτη τελική της Ομόνοιας στο ματς, στη λήξη του πρώτου 45λέπτου.

Ο Σίμιτς τον πλήγωσε και τον στέλνει «τελικό» με την πλάτη στο τοίχο.

Στο δεύτερο ημίχρονο ο ΑΠΟΕΛ, ήθελε όπως και δήποτε ένα γκολ που θα του έδινε κεφάλι στο σκορ, με την Ομόνοια να μην επρόκειτο να διευκολύνει ολότελα τον «αιώνιο» στο κυνήγιο τίτλου του. Ένα κυνήγι που φάνηκε να θέλει να γκρεμίσει ολοκληρωτικά. Μόλις με την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου, ο Χαμάς έβγαλε τη σέντρα με τον Κακουλλή να μην κατορθώνει να βάλει το πόδι του και να σπρώξει τη μπάλα στα δίχτυα. Λίγα λεπτά αργότερα, στο 50′, «το πετραδάκι στο παπούτσι του ΑΠΟΕΛ», Σεμέδο, έκοψε από τα αριστερά, πλάσαρε ιδανικά, με τον Μπέλετς να τον νικάει περίτρανα και θεαματικά. Μια εντυπωσιακή επέμβαση που κράτησε τον ΑΠΟΕΛ ζωντανό και μαχώμενο. Μια αλλαγμένη Ομόνοια στο δεύτερο ημίχρονο, η οποία δεν έδειχνε διάθεση να αφήσει τη μηδαμινή ελπίδα στους «γαλαζοκίτρινους» για να ελέγξουν ρυθμό και παιχνίδι. Στα επόμενα λεπτά από την άλλη πλευρά, οι φιλοξενούμενοι με δυο στημένες φάσεις προσπάθησαν να σκοράρουν, πρώτα με τον Κοσταντίνοφ και έπειτα με τον Σεμπάκ, δίχως όμως αποτέλεσμα.

Ο χρόνος περνούσε και η πίεση μεγάλωνε και για τους δυο μονομάχους. Με το σκορ στο 0-0 όλα παρέμεναν ανοιχτά. Το κατάμεστο ΓΣΠ καλούσε την Ομόνοια να πληγώσει τον «αιώνιο» και αυτό ακριβώς επεδίωξε. Και αυτό ακριβώς έκανε. Στο 69ο λεπτό, ο Κοσταντίνοφ έκανε λάθος μπαλιά στον χώρο του άξονα, ο Σεμέδο έκλεψε τη μπάλα, κουβάλησε, πλάσαρε με τον Μπέλετς να τον ξανανικάει σε μια πολύ παρόμοια φάση με αυτή του πεντηκοστού λεπτού, ωστόσο ο Σίμιτς βρήκε τη μπάλα στην επαναφορά στρωμένη στα πόδια του και σε κενή εστία έκανε το 1-0, βάζοντας φωτιά στο ΓΣΠ. Η Ομόνοια έβαλε τον ΑΠΟΕΛ με τη πλάτη στο τοίχο ψάχνοντας μια απάντηση. Τα όνειρα τίτλου έσκασαν στο μπλόκο που είχε θέση το «Τριφύλλι» στη Λευκωσία. Χρειαζόταν απάντηση και χρειαζόταν σύντομα. Ο Ρικάρντο Σα Πίντο, άλλαξε την επιθετική του γραμμή, αναζητώντας λύσεις. Στο 83΄, η Ομόνοια είχε την ευκαιρία να σκοτώσει το παιχνίδι. Πάλι ο Σεμέδο από την πλευρά του, πάσαρε μέσα στη περιοχή, βρήκε τον Αλιούμ, ο οποίος με πλάτη στο τέρμα δε κατόρθωσε να σκοράρει, με την μπάλα να καταλήγει ψηλά. Τα λεπτά περνούσαν βασανιστικά για όλους με το σκορ ωστόσο να παραμένει σταθερό. 1-0. Τα 4 λεπτά καθυστερήσεων δεν άφηναν περιθώρια για χαμένο χρόνο στον ΑΠΟΕΛ. Όπως όλα έδειχναν όμως τα λάθη του ΑΠΟΕΛ στον άξονα και η κυνική αντιμετώπιση της Ομόνοιας στο δεύτερο ημίχρονο, επισφράγισαν το 1-0 του αγώνα και την νίκη των «Πρασίνων». Η Ομόνοια πλήγωσε τον αιώνιο αντίπαλό της και τον στέλνει στον «τελικό» της επομένης αγωνιστικής να κυνηγάει την νίκη ή την ισοπαλία έναντι της ΑΕΚ Λάρνακας.

Subscribe

Related articles

Μάντζιος: «Στον τελικό θα είναι όλοι παρόντες»

Ο Ακης Μάντζιος σχολίασε πως ο Αρης θα...

«ΠΑΟΚ και Ουνιόν Ζεν Σιλουάζ τσεκάρουν τον μέσο Μπάσιτς»

Στη Βοσνία υποστήριξαν πως ο ΠΑΟΚ «κοιτάει» τον...

Kόλιανιν: «Πήραμε αυτό που θέλαμε και συνεχίζουμε»

Ο Ολυμπιακός μπορεί να είχε προκριθεί στο Final 4...