Ολυμπιακός ή ΠΑΟΚ μπορούν να βρεθούν απευθείας στον όμιλο του Champions League τη νέα σεζόν αν στεφθούν πρωταθλητές

Οι ανακοινώσεις της UEFA επιβεβαίωσαν ότι Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ διαθέτουν πιθανότητες να προκριθούν απευθείας στον όμιλο του Champions League, χωρίς προκριματικά. Οι δύο τρόποι και οι προϋποθέσεις.

Η UEFA ανακοίνωσε τον τρόπο διεξαγωγής των προκριματικών στις τρεις διοργανώσεις της και επιβεβαίωσε ορισμένα από τα σενάρια που κυκλοφορούσαν εδώ και μήνες και άφηναν χαραμάδες αισιοδοξίας στην Ελλάδα για παρουσία σε φάση ομίλων του Champions League, έπειτα από πολλά χρόνια.

Οι προϋποθέσεις είναι πολλές και οι ελπίδες ελάχιστες, όμως ακόμα κι έτσι, οι νέοι κανονισμοί δίνουν κίνητρο στις ελληνικές ομάδες να μην αφήνουν κάποιον αγώνα και να κυνηγούν βαθμούς για το UEFA ranking σε οποιαδήποτε περίσταση, διότι στο τέλος, μπορούν να σταθούν πολύ τυχεροί.

Τη νέα σεζόν, υπάρχουν δύο ελληνικές ομάδες που μπορούν να μπουν σε αυτήν τη συζήτηση, την πρόκριση στον όμιλο (League Phase) της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης και αυτές είναι ο Ολυμπιακός ή ο ΠΑΟΚ.

Οι δύο ομάδες είναι οι εκπρόσωποι της Ελλάδας με τον υψηλότερο συντελεστή στη βαθμολογία της UEFA και από την 49η και 50ή θέση του ranking αντίστοιχα μπορούν να κάνουν όνειρα για το θαύμα και την απευθείας συμμετοχή τους στον όμιλο του Champions League, χωρίς να δώσουν προκριματικά.

Τυπικά, ο πρωταθλητής Ελλάδας θα αγωνιστεί στον 2ο προκριματικό γύρο του μονοπατιού των πρωταθλητών, όμως υπάρχουν δύο περιπτώσεις στις οποίες μπορεί να βρεθεί απευθείας στον όμιλο. Την πρώτη καθορίζει ο νικητής του φετινού Champions League και τη δεύτερη ο νικητής του φετινού Europa League.

Made with Flourish

Ο πρωταθλητής Ευρώπης αδειάζει χώρο

Αν η ομάδα που κατακτήσει το φετινό Champions League έχει εξασφαλίσει από το πρωτάθλημά της θέση για τη διοργάνωση της νέας σεζόν, όπως συνήθως συμβαίνει, τότε το εισιτήριο του πρωταθλητή Ευρώπης… περισσεύει.

Μέχρι φέτος, αυτό το εισιτήριο κατέληξε στον εκπρόσωπο της κορυφαίας χώρας του UEFA ranking που δεν είχε εκπρόσωπο στον όμιλο και κατόπιν δημιουργούταν ένα rebalancing που ευνοούσε κι άλλες ομάδες των προκριματικών, οι οποίες κέρδιζαν έναν γύρο. Αυτή η συνθήκη έχει ευνοήσει αρκετές φορές την Ελλάδα, όμως από φέτος τα δεδομένα αλλάζουν.

Αν ο πρωταθλητής Ευρώπης δεν χρειαστεί το σχετικό εισιτήριο, τότε αυτό θα παραχωρηθεί στον σύλλογο του μονοπατιού των πρωταθλητών με την καλύτερη βαθμολογία πενταετίας, χωρίς να παίζει ρόλο η θέση της χώρας του ή σε ποιον προκριματικό γύρο αγωνίζεται. Αυτό το εισιτήριο μπορεί να δοθεί σε μία ομάδα των playoffs ή ακόμα και σε ομάδα του 1ου προκριματικού γύρου, με μοναδικό κριτήριο τον συντελεστή της στο UEFA ranking των τελευταίων πέντε ετών.

Ο Ολυμπιακός έχει 38,000 βαθμούς και ο ΠΑΟΚ 37,000 κι έτσι μπορούν να ονειρεύονται αν κατακτήσουν τη Stoiximan Super League σε σχέση πχ. με την ΑΕΚ των 10,000, τον Άρη των 9,000 και τους Παναθηναϊκό, ΟΦΗ και Ατρόμητο που δεν έχουν δικό τους συντελεστή και υιοθετούν εκείνον της Ελλάδας (5,905). Μάλιστα, οι “ερυθρόλευκοι” και οι “ασπρόμαυροι” έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν τη βαθμολογία τους, αφού αποτελούν τις ελληνικές ομάδες που συνεχίζουν την ευρωπαϊκή πορεία τους φέτος.

Δεν αρκεί όμως να δώσει εισιτήριο στα προκριματικά ο πρωταθλητής Ευρώπης και να κατακτήσουν το πρωτάθλημα, για να βρεθούν στον όμιλο. Υπάρχει και μία τρίτη προϋπόθεση, εξίσου σημαντική. Θα πρέπει να είναι η ομάδα που έχει κερδίσει συμμετοχή στα προκριματικά με τον υψηλότερο συντελεστή, όπερ μεθερμηνευόμενον να μην βρεθούν στο μονοπάτι των πρωταθλητών ομάδες που έχουν περισσότερους βαθμούς.

Ο Κώστας Φορτούνης με τον Πέτρο Μάνταλο

Στο μονοπάτι των πρωταθλητών συμμετέχουν ομάδες από την 11η χώρα και κάτω στο UEFA ranking των πρωταθλημάτων, οπότε σίγουρα θα αποφευχθούν τα μεγαθήρια. Υπάρχουν έξι σύλλογοι που ανήκουν στις χώρες από την 11η μέχρι την 55η (εξαιρουμένης της τιμωρημένης Ρωσίας) και διαθέτουν καλύτερο συντελεστή από τις δύο ελληνικές, ήτοι βρίσκονται πάνω από την 49η και 50ή θέση στο UEFA ranking των συλλόγων.

Πρόκειται για τις Σαχτάρ (Ουκρανία) με 63,000, Σλάβια (Τσεχία) με 53,000, Βασιλεία (Ελβετία) με 52,000, Κοπεγχάγη (Δανία) με 51,500, Ντίναμο Ζάγκρεμπ (Κροατία) με 50,000 και Ερυθρό Αστέρα (Σερβία) με 40,000. Οι ελληνικές ομάδες είναι πολύ δύσκολο να προσπεράσουν φέτος κάποια από αυτές κι έτσι για να τις αποφύγουν, πρέπει να ελπίζουν ότι καμία από αυτές τις έξι δεν θα κατακτήσει το εγχώριο πρωτάθλημα κι έτσι δεν θα βρεθεί στο προκριματικό μονοπάτι των πρωταθλητών του επόμενου Champions League.

Αυτήν τη στιγμή όλες διεκδικούν τον εγχώριο τίτλο με εξαίρεση τη Βασιλεία που βρίσκεται λίγο πάνω από τη ζώνη υποβιβασμού της Ελβετίας και κατά συνέπεια το βλέμμα των ελληνικών ομάδων θα παραμένει στις πέντε χώρες (πλην Ελβετίας) μέχρι το τέλος.

Μονομαχία του Κώστα Φορτούνη με τον Ζοάν Σάστρε

Το Europa League μπορεί να στείλει στον όμιλο

Η δεύτερη διαδρομή που μπορεί να στείλει τον Ολυμπιακό ή τον ΠΑΟΚ απευθείας στον όμιλο του Champions League σχετίζεται με τον φετινό νικητή του Europa League. Αν αυτός έχει εξασφαλίσει μέσω πρωταθλήματος θέση στους ομίλους του επόμενου Champions League, τότε δεν χρειάζεται το εισιτήριο που δίνει η κατάκτησή της δεύτερης τη τάξει διοργάνωσης της UEFA και το μεταβιβάζει στα προκριματικά του Champions League.

Η διαφορά έγκειται πως στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν υπάρχει περιορισμός μονοπατιού πρωταθλητών. Το εισιτήριο για τον όμιλο θα καταλήξει στην ομάδα με τον καλύτερο συντελεστή από όλα τα προκριματικά, αρκεί να μην έχει τερματίσει στην εγχώρια βαθμολογία πιο χαμηλά από άλλη ομάδα των προκριματικών από την ίδια ομοσπονδία που έχει χαμηλότερο συντελεστή. Η UEFA απαγορεύει τέτοιες προσπεράσεις, αν και αυτή η λεπτομέρεια αφορά χώρες που έχουν άνω του ενός εκπροσώπου στα προκριματικά, ήτοι χώρες από την 11η μέχρι την 15η θέση του UEFA ranking.

Κατά συνέπεια, ισχύουν όλα τα παραπάνω, όμως στην εξίσωση προστίθενται και οι ομάδες του μονοπατιού των μη πρωταθλητών, δηλαδή δεύτεροι ή τρίτοι ή τέταρτοι από τα πρωταθλήματα που βρίσκονται μεταξύ 5ης και 10ης θέσης της βαθμολογίας της UEFA, καθώς και οι δευτεραθλητές των πρωταθλημάτων μεταξύ 11ης και 15ης θέσης. Κατά συνέπεια, αυξάνονται οι ομάδες που οι εκπρόσωποι της Ελλάδας θέλουν να… φύγουν από τη μέση, για να είναι αυτές οι κορυφαίες στο ranking.

Ο Καρίμ Μπενζεμά με τον Ροντριγκο στον πρώτο ημιτελικό του Champions League ανάμεσα σε Μάντσεστερ Σίτι και Ρεάλ

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι ελληνικές ομάδες θέλουν οι αντίπαλοί τους (εφόσον ρεαλιστικά δεν μπορούν να προσπεράσουν κάποιον) να μην τερματίσουν σε συγκεκριμένες θέσεις στα πρωταθλήματά τους, που δεν είναι πάντα η ίδια. Για παράδειγμα, αν η Φέγενορντ παραμείνει 2η, τότε φεύγει από την πηγή κινδύνων της Ελλάδας, αφού από την Ολλανδία απειλείται μόνο από την 3η θέση, που τούτη τη στιγμή καταλαμβάνει η αδύναμη στο UEFA ranking Τβέντε.

Με τα τρέχοντα δεδομένα, το μεγάλο πρόβλημα προέρχεται από την Πορτογαλία, όπου η χώρα μας δεν θέλει κάποια από τις Σπόρτινγκ, Πόρτο, Μπενφίκα και Μπράγκα να καταλάβει τη 2η θέση, κάτι που φαντάζει αδύνατο. Ομοίως, θα πρέπει η Ρέιντζερς είτε να πάρει πρωτάθλημα είτε να πέσει στην 3η θέση για να μην είναι στα προκριματικά του Champions League. Αν δεν υπήρχε το “αγκάθι” της Πορτογαλίας, τότε θα ήταν εφικτό (αλλά σε καμία περίπτωση πολύ πιθανό) ο Ολυμπιακός ή ο ΠΑΟΚ να προσβλέπουν σε εισιτήριο από τη συγκεκριμένη πηγή. Οι πιθανότητες πλέον είναι ελάχιστες και γι’ αυτό και το βλέμμα τους είναι στραμμένο στην πρώτη περίπτωση, όπου αντίπαλοί τους είναι μόνο έξι ομάδες.

Subscribe

Related articles

«Πάρτι γενεθλιών» για τον Διγενή Ακρίτα Μόρφου

Ο Διγενής Μόρφου συμπληρώνει 93 χρόνια από την...

Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός: Ντέρμπι «αιωνίων» με φόντο την κούπα του πρωταθλητή!

Με στόχο την κατάκτηση του φετινού πρωταθλήματος αγωνίζονται η...

Σούπερ τριάδα παραμονής που πληρώνει στο 13,70!

Η μάχη κορυφώνεται στα πλέι-οφ της Super League...

Προσφορά με 25 δώρα* κάθε μέρα χωρίς κατάθεση στη Νovibet!

Ατελείωτες δυνατότητες στο χέρι σου με το ανανεωμένο...

Μοσκέρα: «Ο Δέλλας μας είπε από την αρχή ότι θέλει πάντα τη νίκη»

Ο Σαντιάγκο Μοσκέρα μίλησε για το παιχνίδι κόντρα...

Η Λέστερ επέστρεψε στην Premier League

H ΚΠΡ διέλυσε με 4-0 τη Λιντς κι......