Μια νίκη, μισό Final Four, μια ήττα και… τρεχάτε ποδαράκια μου | Blog

Ο Γιώργος Κούβαρης γράφει από την Μπολόνια για το κρίσιμο ματς του Παναθηναϊκού AKTOR απέναντι στη Βίρτους και εξηγεί ότι πρόκειται για το πιο σημαντικό παιχνίδι των «πρασίνων» το οποίο αναμένεται να καθορίσει στον μεγαλύτερο βαθμό τη συνέχειά τους στην Euroleague.

  • Κάνει το 3/3 και… ετοιμάζει βαλίτσες
  • Μέχρι και 7ος με 1/3!
  • Το ευχάριστο κλίμα, το «πρέπει» και η τεράστια ζήτηση

Γίνεται ένα παιχνίδι να καθορίσει τη μοίρα της εξάδας; Και όμως γίνεται. Ή εν πάση περιπτώσει να την καθορίσει στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό. Αν για τον Παναθηναϊκό το παιχνίδι με την Βίρτους ήταν (έτσι και αλλιώς) εξόχως σημαντικό την ώρα που αναχωρούσε η αποστολή για την Μπολόνια, από το βράδυ της Πέμπτης (28/3) πήρε και χαρακτήρα… do or die.

Απλούστατα η πολύ μεγάλη νίκη του Ολυμπιακού στο Βελιγράδι απέναντι στην Παρτίζαν «έκαψε» το «κανονάκι» που είχαν οι «πράσινοι» ενόψει των τριών τελευταίων αγωνιστικών. Δηλαδή το περιθώριο της μίας ήττας έως το τέλος. Κακά τα ψέματα. Το δύσκολο ματς του Ολυμπιακού ήταν αυτό κόντρα στην ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Δεν πιστεύω ότι μπορεί να «γκελάρει» απέναντι στον Ερυθρό Αστέρα (και πάλι) στο Βελιγράδι ή να «παίζεται» το ενδεχόμενο του αβαντάζ την τελευταία αγωνιστική κόντρα στη Φενέρ στο ΣΕΦ και να χάσει το ματς. Σχεδόν το αποκλείω.

Κάνει το 3/3 και… ετοιμάζει βαλίτσες

Οπότε τι σημαίνει αυτό για τον Παναθηναϊκό; «Αυστηρά 3/3» έως το τέλος της κανονικής περιόδου, όπως είχε αναφέρει και ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος αμέσως μετά τη νίκη απέναντι στην Μπαρτσελόνα. Μπορεί να (σας) ακουστεί υπερβολικό, αλλά η αναμέτρηση με την Βίρτους Μπολόνια είναι η πιο σημαντική που έχουν να δώσουν οι «πράσινοι» εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Ούτε και εγώ θυμάμαι πόσα. Ουσιαστικά διακυβεύεται το μέλλον τους στη διοργάνωση.

Και θα εξηγήσω τι εννοώ. Με το 3/3, ο Παναθηναϊκός θα είναι, βρέξει-χιονίσει και ο κόσμος να χαλάσει, δεύτερος στην κατάταξη. Χωρίς να αγχώνεται για τα αποτελέσματα στα υπόλοιπα ματς. Εξακολουθεί να κρατάει την τύχη στα χέρια του ώστε να βρεθεί σε ΠΟΛΥ πλεονεκτική θέση ενόψει των play off. Τι σημαίνει «πλεονεκτική θέση;» Βατός αντίπαλος στην postseason της διοργάνωσης, ήτοι ο 7ος της τελικής κατάταξης που θα προκύψει μέσα από το play-in tournament.

  • Αταμάν: «Κάποιες φορές παίζουμε με έξι παίκτες και είμαστε στο 90% της απόδοσης»

Θα είναι η Μακάμπι χωρίς… έδρα από τη στιγμή που δίνει όλα τα εντός έδρας παιχνίδια της κεκλεισμένων των θυρών; Θα είναι η Βίρτους; Θα είναι η Μπασκόνια (εάν προλάβει να προσπεράσει την ιταλική ομάδα έως το τέλος της regular season) στην 8η θέση ώστε να παίξει στο play in του 7-8; Σίγουρα, πάντως, θα είναι αντίπαλος που δεν πρόκειται να προβληματίσει (σ.σ. πάντα μιλώντας συγκριτικά) τόσο πολύ τον Παναθηναϊκό, ειδικά από τη στιγμή που θα έχει το πλεονέκτημα της έδρας. Και αν μη τι άλλο, όλη η Euroleague έχει νιώσει για τα καλά στο… πετσί της τι σημαίνει ΟΑΚΑ φέτος.

Μέχρι και 7ος με 1/3!

Όμως στο απευκταίο σενάριο για τον Παναθηναϊκό που δεν καταφέρει να κερδίσει την Βίρτους Μπολόνια θα μπλέξει. Και θα μπλέξει πολύ! Μέχρι και 6ος μπορεί να τερματίσει. Μην σας πω ακόμα και 7ος με κίνδυνο να παίξει στο play in.

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά: Ακόμα και το 2/2 να κάνει απέναντι σε Μπάγερν (εκτός) και Άλμπα (εντός) ΔΕΝ θα έχει ούτε την ισοβαθμία με τον Ολυμπιακό, αλλά ούτε και την ισοβαθμία με τη Φενέρμπαχτσε. Και σε μια τέτοια περίπτωση θα είναι κάτι παραπάνω από ορατός ο «εμφύλιος», με τους «ερυθρόλευκους» να έχουν το πλεονέκτημα ή μια δύσκολη διασταύρωση με Μπαρτσελόνα ή Μονακό και ντεζαβταντάζ έδρας.

  • Αντετοκούνμπο: «Έχουμε τρεις τελικούς και θέλουμε να μείνουμε στη δεύτερη θέση»

Βέβαια υπάρχει και το υπαρκτό σενάριο να τερματίσει 7ος ο Παναθηναϊκός και να μπει στη διαδικασία του play in σε περίπτωση που ηττηθεί στην Μπολόνια. Μην ξεχνάτε ότι ακολουθεί η Μακάμπι Τελ Αβίβ με μια νίκη λιγότερη. Και ο Παναθηναϊκός ΔΕΝ έχει την ισοβαθμία ούτε με τους Ισραηλινούς καθώς έχει χάσει δύο φορές! Κάτι που σημαίνει ότι δεν ευνοείται ούτε και σε πολλαπλές ισοβαθμίες. Αυτό σημαίνει ότι ενδεχόμενο 2/2 της Μακάμπι και αντίστοιχα 1/2 των «πρασίνων» θα τους φέρει ισόβαθμους. Και ο Παναθηναϊκός σε αυτήν την περίπτωση θα τερματίσει κάτω από την ομάδα του Κάτας

Γι’ αυτό σας λέω. Μπλέξιμο. Τι πρέπει να κάνει ο Παναθηναϊκός για να αποφύγει αυτές τις αχρείαστες περιπέτειες; Να κερδίσει και να μην τον νοιάζει τίποτα. Πιστεύω ακράδαντα ότι σε περίπτωση που τερματίσει στην 2η θέση έχοντας κάνει το 3/3 έως το τέλος θα βρίσκεται με το μισό πόδι στο Final Four του Βερολίνου. Πρόωρο και παράτολμο, αλλά θα είναι στη συνέχεια το μεγάλο φαβορί. Και (θα) οφείλει να το αποδείξει.

Το ευχάριστο κλίμα, το «πρέπει» και η τεράστια ζήτηση

Για το «τι μέλλει γενέσθαι» θα μιλήσουμε μετά το ματς. Προς το παρόν άπαντες σκέφτονται ΜΟΝΟ την Βίρτους Μπολόνια. Και μπορώ να πω ότι το κλίμα στην αποστολή της ομάδας είναι κάτι παραπάνω από ευχάριστο. Και γιατί να μην είναι άλλωστε; Παίζει καλό μπάσκετ στα τελευταία ματς, δεν υπάρχουν (πια) προβλήματα τραυματιών και απουσιών, βρίσκεται σε πολύ καλό μομέντουμ και έχει όλα τα φόντα για να συνεχίσει τις καλές εμφανίσεις του Βελιγραδίου και του δευτέρου ημιχρόνου στο ΟΑΚΑ απέναντι στην Μπαρτσελόνα.

  • Μπάνκι: «Ο Αταμάν έδωσε στον Παναθηναϊκό αγωνιστική ταυτότητα, είναι επάξια στη δεύτερη θέση»

Σίγουρα ωστόσο η κρισιμότητα του αγώνα είναι τεράστια. Όχι μόνο για τον Παναθηναϊκό που έχει έρθει με… πλήρη προπονητική σύνθεση στην Μπολόνια αλλά και για την Βίρτους καθώς παίζει την ύπαρξή της στη διοργάνωση. Και το ενδιαφέρον στην φοιτητούπολη της Ιταλίας είναι τεράστιο γι’ αυτό το ματς. Εισιτήρια δεν υπάρχουν ούτε για δείγμα, η ομάδα της Μπολόνια έχει ανακοινώσει sold out και αναμένεται «καυτή» ατμόσφαιρα το βράδυ της Παρασκευής (29/3, 21:30) στην «Virtus Segafredo Arena».

☘️ Οι γιοι του Τζέριαν Γκραντ στην προπόνηση του Παναθηναϊκού στην Μπολόνια έκλεψαν την παράσταση.

Αποστολή στην Μπολόνια: Γιώργος Κούβαρης pic.twitter.com/L8M4ayRlz1

— gazzetta.gr (@gazzetta_gr) March 28, 2024

Οι Έλληνες φίλαθλοι έχουν εξαντλήσει τα εισιτήρια που δικαιούνται (είτε όσοι ταξίδεψαν με το τσάρτερ που διοργάνωσε για άλλη μια φορά πετυχημένα το AKTINA Travel Group, είτε όσοι βρήκαν μεμονωμένα) αλλά αναμένονται και… πολύ περισσότεροι. Η ζήτηση είναι μεγάλη η προσφορά… μηδενική και είναι απορίας άξιο το πώς θα μπορέσουν να ικανοποιηθούν οι φίλοι του Παναθηναϊκού που θα βρεθούν ανήμερα του μεγάλου αγώνα στην Μπολόνια.

Και κάτι τελευταίο. Πιστεύετε στις συμπτώσεις; Πάντως το αναφέρω και το αφήνω εδώ. Το 2002, όταν ο Παναθηναϊκός είχε κατακτήσει το ευρωπαϊκό τρόπαιο στην Μπολόνια και δη στο «Palamalaguti» ήταν το Πάσχα των Ορθόδοξων. Η «πράσινη» αποστολή έτυχε αυτήν την φορά στο Πάσχα των Καθολικών… Just sayin’!

Subscribe

Related articles

«Πάρτι γενεθλιών» για τον Διγενή Ακρίτα Μόρφου

Ο Διγενής Μόρφου συμπληρώνει 93 χρόνια από την...

Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός: Ντέρμπι «αιωνίων» με φόντο την κούπα του πρωταθλητή!

Με στόχο την κατάκτηση του φετινού πρωταθλήματος αγωνίζονται η...

Σούπερ τριάδα παραμονής που πληρώνει στο 13,70!

Η μάχη κορυφώνεται στα πλέι-οφ της Super League...

Προσφορά με 25 δώρα* κάθε μέρα χωρίς κατάθεση στη Νovibet!

Ατελείωτες δυνατότητες στο χέρι σου με το ανανεωμένο...

Μοσκέρα: «Ο Δέλλας μας είπε από την αρχή ότι θέλει πάντα τη νίκη»

Ο Σαντιάγκο Μοσκέρα μίλησε για το παιχνίδι κόντρα...

Η Λέστερ επέστρεψε στην Premier League

H ΚΠΡ διέλυσε με 4-0 τη Λιντς κι......