Η Άστον Βίλα έρχεται στο «Γ. Καραϊσκάκης» μετά το χειρότερο φετινό της παιχνίδι

Το Gazzetta με τη βοήθεια του Wyscout, αναλύει την… απογοητευτικά αγνώριστη Άστον Βίλα στον τελευταίο της αγώνα πριν τη ρεβάνς του ημιτελικού του Conference League απέναντι στον Ολυμπιακό.

  • Μια Άστον Βίλα ανύπαρκτη επιθετικά και τρωτή αμυντικά
  • Ο Κόνσα και η… μαύρη τρύπα στα δεξιά της άμυνας
  • Η αχτίδα φωτός του Όλσεν

Ο Ρομπέρτο Ντε Τσέρμπι το ομολόγησε μετά τη νίκη της Μπράιτον: «Η ομάδα που νικήσαμε δεν ήταν η Άστον Βίλα». Λίγες μέρες πριν ταξιδέψουν στην Ελλάδα, ψάχνοντας μια τεράστια ανατροπή κόντρα στον Ολυμπιακό μέσα στο «Γ. Καραϊσκάκης» (09/05), οι Villans ήταν… απογοητευτικά αγνώριστοι. Μια ομάδα που μετά την «ερυθρόλευκη» τεσσάρα βρίσκεται σε κρίση, είναι ομολογουμένως χτυπημένη από τραυματισμούς (οκτώ στο σύνολό τους), κουρασμένη και μακριά από τον καλό της εαυτό, που την έχει φέρει στην 4η θέση της Premier League και στους «4» του Conference League.

Για καλή της τύχη, η έξοδος στο Champions League δείχνει σχεδόν δεδομένη, αλλά η ομάδα του Ουνάι Έμερι καλείται να αλλάξει άμεσα πρόσωπο αν θέλει να χαμογελάσει στην τελική ευθεία της σεζόν. Το Gazzetta με τη βοήθεια του Wyscout, της κορυφαίας πλατφόρμας ποδοσφαιρικής ανάλυσης, ρίχνει φως στην απογοητευτική εικόνα της Άστον Βίλα απέναντι στην Μπράιτον. Στο χειρότερο φετινό της παιχνίδι, μια «στροφή» πριν το πιο κρίσιμο, αυτό κόντρα στον Ολυμπιακό.

Μια Άστον Βίλα ανύπαρκτη επιθετικά και τρωτή αμυντικά

Ας το πιάσουμε από την αρχή. Δεν είναι υπερβολή. Στο «Άμεξ» η Άστον Βίλα ήταν ανύπαρκτη επιθετικά. Κατάφερε να κάνει μόλις δύο σουτ σε όλο το παιχνίδι, η χειρότερη της επίδοση από το 2016 μέχρι σήμερα!

Ακόμα χειρότερα ωστόσο ήταν τα Expected Goals, που φανερώνουν πόσα γκολ «πρέπει» – με βάση την ποιότητα και την αξία των τελικών της – να σκοράρει μια ομάδα. Στο πρωτάθλημα φέτος ο μέσος όρος της αγγίζει το 1,79xG και κόντρα στην Μπράιτον το κοντέρ σταμάτησε στα… 0,07xG! Η Άστον Βίλα απείλησε – καθόλου στην πραγματικότητα – μόνο με μια προσπάθεια του Ντιαμπί (0,06xG) από δύσκολη γωνία μέσα στην περιοχή και ένα μακρινό σουτ… προσευχή του Κας (<0,01xG). Φυσικά το 0,07xG αποτελεί τη μακράν χειρότερη επίδοση της Άστον Βίλα από όταν έκατσε στον πάγκο της ο Ουνάι Έμερι. Και μάλιστα σε μια ομάδα, αυτή του Ντε Τσέρμπι, που ειδικά φέτος αντιμετωπίζει σχεδόν σε κάθε ματς πάρα πολλά αμυντικά προβλήματα.

Τα σουτ και τα xG της Άστον Βίλα κόντρα στην Μπράιτον
Τα σουτ και τα xG της Άστον Βίλα κόντρα στην Μπράιτον

Οι Villans δεν μπόρεσαν να ελέγξουν το παιχνίδι, παραδόθηκαν σε δευτερεύοντα ρόλο και δεν κατάφεραν να δημιουργήσουν ουδεμία επικίνδυνη στιγμή. Ταυτόχρονα δε, απειλήθηκαν αρκετά περισσότερο από τα στάνταρ τους. Ο μέσος όρος των Expected Goals Against τους (τα γκολ που «πρέπει» να δεχτούν) βρίσκεται στο 1,56xGA και η Μπράιτον κατέγραψε 2,22xG (χωρίς να υπολογίζεται το πέναλτι που κέρδισε).

Η Expected Goals Difference (xG – xGA) δε, άγγιξε στο συγκεκριμένο παιχνίδι το -2,15xGD. Αυτός ο δείκτης (η διαφορά του πόσο απειλείς και πόσο απειλείσαι) μαρτυρά το πόσο καλύτερος ή χειρότερος είσαι από τον αντίπαλό σου. Και η Άστον Βίλα φέτος δεν ήταν ποτέ τόσο χειρότερη από κανέναν αντίπαλό της… Τα πόδια της ήταν βαριά, το ηθικό πεσμένο, το ίδιο και οι δείκτες του πρέσινγκ της. Ο μέσος όρος του PPDA της (Passes Per Defensive Action) που υπολογίζει το πόσες πάσες αλλάζει ο αντίπαλος πριν κάποια αμυντική παρέμβαση έπεσε από το 13,21 στο 16,48, που σημαίνει πως η Άστον Βίλα δεν μπορούσε να πιέσει την Μπράιτον, τής επέτρεψε να αλλάζει περισσότερς πάσες από όσες επιτρέπει συνήθως.

Και όλα αυτά αφήνουν ακόμα πιο πικρή επίγευση στους Villans αν σκεφτεί κανείς πως ο Ουνάι Έμερι έπαιξε με τους βασικούς του (έκανε μόλις δύο αλλαγές), τους παίκτες που αναμένεται να παραταχθούν και στο χορτάρι του «Γ. Καραϊσκάκης».

Ο Κόνσα και η… μαύρη τρύπα στα δεξιά της άμυνας

Στο «Άμεξ» δεν υπήρξε κανένας πρωταγωνιστής για την Άστον Βίλα. Τουλάχιστον όχι θετικός, γιατί… αρνητικός ήταν δίχως αμφιβολία ο Έζρι Κόνσα. Ο 26χρονος Άγγλος έχει κατά καιρούς αφήσει πολύ καλά δείγματα γραφής, αλλά στο συγκεκριμένο ματς ήταν απλά κακός. Κατά κανόνα είναι στόπερ, όμως συχνά παίζει και ως δεξί μπακ, όπως συνέβη και στο Μπράιτον. Αυτό που δεν συμβαίνει συχνά είναι να ταλαιπωρείται τόσο πολύ.

adingra konsa

Οι Γλάροι φανερά τον «σημάδεψαν», έβαλαν πάνω του τον εκρηκτικό εξτρέμ Σιμόν Αντίνγκρα και δικαιώθηκαν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το πέναλτι που κέρδισε ο Ιβοριανός, όταν έφυγε στην πλάτη του Άγγλου κι αυτός τον γκρέμισε μέσα στην περιοχή. Αυτό συνέβαινε σε όλο το ματς και όσο ταλαντούχος κι αν είναι ο 22χρονος Αντίνγκρα δεν είναι δα και ο… prime Σαντιό Μανέ. Στο παιχνίδι με την Άστον Βίλα με προσωπικό αντίπαλο τον Κόνσα ήταν ο παίκτης που είχε τις περισσότερες δημιουργημένες ευκαιρίε, τις περισσότερες ενέργειες στην περιοχή και τα περισσότερα σουτ. Έκανε 9 ντρίμπλες με ποσοστό επιτυχίας στο 67% και είχε 8 προωθητικά κουβαλήματα από την αριστερή πλευρά. Με απλά λόγια έκανε… ό,τι ήθελε τον Κόνσα που ζορίστηκε πάρα πολύ στο μαρκάρισμά του ακόμα κι όταν μπροστά του βρέθηκε ο – κατά συνθήκη δεξιός εξτρέμ – Μάτι Κας. Ό,τι καλό δημιούργησε η Μπράιτον τις περισσότερες φορές συνέβη από κάποιο ρήγμα στο δεξί άκρο της άμυνας της Άστον Βίλα.

Ο Κόνσα κέρδισε μόλις το 38% των αμυντικών του μονομαχιών και είχε 9 απώλειες κατοχής και 2 φάουλ, αποτελώντας τον «αδύναμο κρίκο» της Άστον Βίλα στο «Άμεξ».

Η αχτίδα φωτός του Όλσεν

Αν πάντως ο Έμερι μπορούσε να κρατήσει κάτι από την ομάδα του στο παιχνίδι κόντρα στην Μπράιτον, αυτό θα ήταν η εμφάνιση του Ρόμπιν Όλσεν. Ο Σουηδός γκολκίπερ κλήθηκε να αντικαταστήσει ξανά τον Εμιλιάνο Μαρτίνες, που όπως όλα δείχνουν θα δώσει το «παρών» απέναντι στον Ολυμπιακό.

«Δεν είναι εύκολο να αντικαταστήσεις τον καλύτερο τερματοφύλακα στον κόσμο. Ο Ρόμπιν όμως βοηθά την ομάδα και η ομάδα τον εμπιστεύεται. Είναι ταπεινός και χαίρει μεγάλης εκτίμησης στα αποδυτήρια», είπε για εκείνον Έμερι.

Ο Όλσεν ήταν με διαφορά ο καλύτερος παίκτης της Άστον Βίλα κόντρα στην Μπράιτον και έδειξε να βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση, λίγες μέρες πριν τη ρεβάνς στο «Γ. Καραϊσκάκης». Χωρίς εκείνον, η Βίλα πιθανότατα θα είχε ηττηθεί πιο εύκολα και με περισσότερα γκολ.

Άλλωστε, πέρα από ότι αρχικά έπιασε το πέναλτι του – αλάνθαστου από την άσπρη βούλα μέχρι τώρα – Ζοάο Πέδρο, ο Όλσεν άγγιξε τα 3,05xCG. Το metric αυτό υπολογίζει την αξία μιας εντός στόχου τελικής και τις πιθανότητές της να γίνει γκολ. Με απλά λόγια, ο Όλσεν «έπρεπε» να δεχθεί 3 γκολ και χάρη στις 7 επεμβάσεις του δέχθηκε μόνο ένα. Αυτή ήταν και η καλύτερή του φετινή επίδοση σε… ισοπαλία με την εμφάνισή του κόντρα στη Μάντσεστερ Σίτι.

Η ιστορική ευκαιρία του Ολυμπιακού πλησιάζει, οι «ερυθρόλευκοι» έχουν ένα μεγάλο προβάδισμα, αλλά τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο. Τίποτα εκτός από το ότι η Άστον Βίλα θα προσγειωθεί στο Φάληρο ούσα στην πιο δύσκολη στιγμή της μέσα στη σεζόν. Τα υπόλοιπα βρίσκονται στο χέρι του Μεντιλίμπαρ και των παικτών του.

Subscribe

Related articles

«Δρακόντεια μέτρα»: Η φράση των ημερών – Πώς προέκυψε

Είναι αναμφισβήτητα η φράση των ημερών με αφορμή τον...

Η ανάρτηση του Σιμόες για τη μάχη του τίτλου: «Πιστεύω»

Με ανάρτηση στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης ο άλλοτε...

Η ευρωπαϊκή… σύνοδος κορυφής του Γκαγιέγο στην Ευρώπη

Ο Νταβίδ Γκαγιέγο, προπονητής του ΑΠΟΕΛ, έχει αναλάβει...