Πότε προκρίνεται και πότε αποκλείεται στα πέναλτι ο Ολυμπιακός! | Blog

Ο Κ. Νικολακόπουλος καταγράφει στο blog του στο gazzetta τις πολλές ιστορίες που προέκυψαν από τις εκτελέσεις πέναλτι στην πρόκριση του Ολυμπιακού.

Αντί προλόγου: Αυτός ο δεξιοπόδαρος αριστερός μπακ της Φενέρμπαχτσε, ο Φέρντι Καδιόγλου, είναι αδύνατο να μην πάρει μεταγραφή το καλοκαίρι σε ομάδα μεγάλου ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, με κάποιες δεκάδες εκατομμύρια Ευρώ. Το παιδί σαρώνει όταν φεύγει μπροστά! Και δεν είναι και κακός πίσω.

Πραγματικά έβγαλε πολλές ιστορίες αυτή η εξέλιξη της ρεβάνς του Ολυμπιακού στην Πόλη, με το να κριθεί η πρόκριση στα πέναλτι.

Με τον Τζολάκη να αναδεικνύεται σε νέο…Βατσλίκ, με τον Τσέχο το καλοκαίρι του 2022 να πιάνει επίσης τρία πέναλτι, αλλά μέσα στο Καραϊσκάκη, στην πρόκριση με τον Απόλλωνα Λεμεσού για τη φάση των ομίλων του Γιουρόπα Λιγκ. Ο Βατσλίκ μάλιστα τότε, και στον προηγούμενο γύρο, είχε πιάσει ένα σουτ πάλι στη διαδικασία των πέναλτι και οι Πειραιώτες είχαν περάσει με τον ίδιο τρόπο και την Σλόβαν στον προηγούμενο γύρο!
Για να επιβεβαιωθεί για άλλη μία φορά στην Κωνσταντινούπολη προχθές τη νύχτα το fact, ότι οι πιθανότητες να νικήσεις στα πέναλτι είναι περισσότερες όταν ξεκινάς εσύ πρώτος και τελειώνει τη διαδικασία ο αντίπαλος τελευταίος! Βλέπετε, ο Ολυμπιακός έχει πάει την τελευταία τριετία πέντε φορές προκρίσεις στη διαδικασία των πέναλτι. Κέρδισε (με Φενέρμπαχτσε και Απόλλωνα Λεμεσού) τις δύο στις οποίες εκτέλεσε το πρώτο πέναλτι…Κέρδισε τη μία (με Σλόβαν) κι έχασε τις άλλες δύο (με ΠΑΟ και Λούντογκορετς) στις οποίες εκτέλεσε το τελευταίο πέναλτι. Η στατιστική, δηλαδή, λέει 100% επιτυχία όταν ξεκίνησε αυτός τα πέναλτι και μόλις 33,3% επιτυχία όταν τελείωσε αυτός τα πέναλτι…

Ο Μασούρας είναι αυτός που ευστόχησε και τώρα, την Πέμπτη, αλλά είχε ευστοχήσει και στην πρόκριση με την Σλόβαν. Κάπως έτσι ο διεθνής άσος συνέχισε τη φοβερή του παράδοση να σκοράρει πάντα στην κωνσταντινούπολη! Ήταν ο σκόρερ του μοναδικού γκολ στο Μπασάκσεχιρ-Ολυμπιακός 0-1, ο σκόρερ δυο γκολ στο Φενέρμπαχτσε-Ολυμπιακός 0-3 και τώρα σκόραρε και στο Φενέρμπαχτσε-Ολυμπιακός 1-0 (2-3) και μέσα από τη διαδικασία των πέναλτι. Με τρεις προκρίσεις! Το εντελώς αντίθετο με τον Ιρφάν Καφεχτσί, που έπαιξε κι ο ίδιος στις τρεις αυτές παρτίδες, χάνοντας ως αντίπαλος του Ολυμπιακού και τις τρεις! Παρότι μάλιστα αυτή τη φορά σκόραρε και δη και στα δύο παιχνίδια, από μία φορά.

  • Ολυμπιακός: «Παράθυρο» για αρκετές αλλαγές από τον Μεντιλίμπαρ για το ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ

Μασούρας

Ο Μπονούτσι αποδείχθηκε εν τέλει ο μοιραίος για τη φενέρμπαχτσε. Με τον προπονητή του μάλιστα να αποτυγχάνει και σε αυτή την επιλογή του, να τον περάσει στο παιχνίδι στο 122’, ως αλλαγή, ακριβώς για να κτυπήσει πέναλτι και τον έμπειρο Ιταλό να αποτυγχάνει. Ξέρετε, ακριβώς το ίδιο πράγμα είχε κάνει κι ο προπονητής της Φέγενορντ, ο Σλοτ, φέτος στα νοκ άουτ του Γιουρόπα Λιγκ, στη ρεβάνς Ρόμα-Φέγενορντ. Είχε περάσει αλλαγή στο 120’ τον Γιάχανκμπας, προκειμένου να εκτελέσει πέναλτι. Εκτέλεσε, το έχασε και πέρασε η Ρόμα…

Πολύ έμπειρος παίκτης κι ο Ελ Αραμπί, που επίσης το έχασε, θυμίζοντας μας τον Βαλμπουενά, που δεν είχε κάνει γκολ το πέναλτι στη διαδικασία της σειράς τότε με τη Λούντογκορετς, στον αποκλεισμό του Ολυμπιακού από τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Ο Αραμπί συνήθως τα εκτελεί πιο ψηλά τα πέναλτι, οπότε και να μάντευε πάλι τη γωνία ο γκολκίπερ της Φενέρ θα ήταν πολύ δύσκολο να αποκρούσει. Ενώ τώρα, με το χαμηλό πέναλτι, έγινε πολύ πιο εύκολη δουλειά του.

Άτυχος κι ο Ρόντινεϊ, καθώς κι αυτός το έχασε, με την μπάλα να τον πουλάει και μετά την απόκρουση του γκολκίπερ Λιβάκοβιτς να βρίσκει το δοκάρι και να «κυλάει» πάνω στην γραμμή της εστίας του. Ο Βραζιλιάνος θα μπορούσε να γίνει ο μικρός ήρωας του Ολυμπιακού με αυτή την εκτέλεση, όπως είχε γίνει ήρωας της Φλαμένγκο, όταν εκτέλεσε το τελευταίο πέναλτι της σειράς και η μεγαλύτερη ομάδα της Βραζιλίας είχε κατακτήσει το Κύπελλο, λίγο πριν έρθει ο καλός δεξιός μπακ στην Ευρώπη για τον Ολυμπιακό. Και τότε ο Βραζιλιάνος είχε εκτελέσει στην ίδια γωνία, όπως το ίδιο είχε κάνει και στο 2-1 φέτος επί του Άρη στο Χαριλάου. Όμως, όταν αποφασίζεις να εντελείς στην ίδια γωνία παίρνεις το ρίσκο να πρέπει να σουτάρεις τέλεια, γιατί ο τερματοφύλακας θα σε ψαρέψει, όπως κι έκανε ο Λιβάκοβιτς.

  • Ολυμπιακός: Σε τρεις μέρες, τέσσερα τμήματα για τέσσερις Ευρωπαϊκούς τίτλους

Ροντινέι

Κακά τα ψέματα δε, εκείνη την στιγμή της απόκρουσης στο πέναλτι του Ρόντινεϊ, το μυαλό μας αναπόφευκτα πήγε στον αποκλεισμό τις προάλλες από τον Παναθηναϊκό στο Κύπελλο μέσα από τη διαδικασία των πέναλτι. Διότι, όπως τώρα με γκολ του Ρόντινεϊ ο Ολυμπιακός θα προκρίνονταν χωρίς καν οι Τούρκοι να εκτελούσαν το δικό τους τελευταίο πέναλτι, έτσι και τότε είχε ο Καρβάλιο την χρυσή ευκαιρία να δώσει την πρόκριση στην ομάδα, αλλά το έχασε το κρίσιμο πέναλτι και στο επόμενο πέναλτι ήρθε ο αποκλεισμός.

Σημαντικό κι ότι αμφότεροι οι γκολκίπερ είχαν πολύ καλές επιλογές στις γωνίες των πέναλτι. Έτσι, ασφαλώς, έπιασε τα τρία ο Τζολάκης, που λίγο ήθελε να πιάσει και ένα τέταρτο! Έτσι έπιασε δύο Λιβάκοβιτς, που έπεσε στη σωστή γωνία και σε άλλα δύο, στου Ελ Κααμπί και στου Μασούρα, λίγο δε έλειψε να πιάσει του Μασούρα-του Ελ Κααμπί ήταν σχεδόν τέλειο, αφού πήγε δίπλα στο δοκάρι. Μόνο οΌρτα κι ο Ντζικού έστειλαν στην άλλη γωνία τους τερματοφύλακες.

Η μεγάλη ειρωνεία φυσικά έχει να κάνει με τον τρόπο αποκλεισμό της Φενέρμπαχτσε, δηλαδή μέσα από τη διαδικασία των πέναλτι, την στιγμή κατά την οποία στη φετινή σεζόν είναι η βασίλισσα των πέναλτι σε όλη την Ευρώπη, έχοντας κερδίσει 23!!! Να παίρνεις τόσα πέναλτι και τελικά να μένεις εκτός ημιτελικών Ευρώπης στα πέναλτι, δεν…λέει!

Άσχετο:

Η πρόκριση του Ολυμπιακού επί της Φενέρμπαχτσε ξεκίνησε ακριβώς από το σημείο στο οποίο πήγε να χαθεί! Όταν, δηλαδή, τέλειωσε ο αγώνας στο Καραϊσκάκη και το 3-0 είχε γίνει 3-2 αλλάζοντας την ψυχολογία της παρτίδας, αφού έβλεπες κάτω τα κεφάλια για τους νικητές «ερυθρόλευκους» και χαμόγελα για τους ηττημένους Τούρκους, ήταν πολύ σημαντική η στήριξη της ομάδας απ΄όλο τον οργανισμό. Κι από το κλαμπ κι από τον προπονητή, αλλά κι από τον κόσμο, με τους φανατικούς να καταχειροκροτάνε την ομάδα όταν πήγε στο πέταλο και της δίνουν κουράγιο για τη ρεβάνς. Κάπως έτσι, σιγά σιγά, άρχισε να φεύγει το σύννεφο πάνω από τις τάξεις της ομάδας, που είχε προκληθεί από την αποτυχία της αδυναμίας να κρατηθεί ένα σκορ όπως το 3-0 που θα κλείδωνε την παρουσία στα ημιτελικά από τότε.

Ομαδική

Παρεμπιπτόντως, το κριτήριο της κερκίδας του Ολυμπιακού αποδείχθηκε αλάνθαστο και σε μεμονωμένες περιπτώσεις. Κι αναφέρομαι ειδικά στον Τζολάκη, ο οποίος σε εκείνο το παιχνίδι είχε καταχειροκροτηθεί και είχε μάλιστα γίνει σύνθημα το όνομα του. Ήταν σίγουρα μία υπερβολή από πλευράς του κόσμου, αφού ο νεαρός γκολκίπερ μόλις λίγα παιχνίδια έπαιζε ως βασικός. Αλλά ήταν μία υπερβολή που είχε νόημα και τη σημασία της. ήταν η δήλωση στήριξης κι εμπιστοσύνης από τον πιο απαιτητικό λαό σε ένα παιδί που παίζει στην πιο δύσκολη θέση της ενδεκάδας της πιο δύσκολης ομάδας στον κόσμο!

Η φωτογραφία της ημέρας:

Σχεδόν κατάμεστο ήταν το σπίτι της Φενέρμπαχτσε την Πέμπτη. Στο περίφημο Κόντικοϊ κόπηκαν 44.040 εισιτήρια, φετινό ρεκόρ σε ευρωπαϊκό παιχνίδι για την τουρκική ομάδα. Πρόκειται για μία από τις τρεις μεγαλύτερες προσελεύσεις κόσμου για φέτος.

Κοντικόι

Οι άλλες δύο ήταν στο μεγάλο ντέρμπι με τη Γαλατασαράι (0-0) 45.401 και στο παιχνίδι του μίσους με την Τράμπζονσπορ (2-3) 44.821. Μπορεί κάποιος να παρατηρήσει ότι η Φενέρμπαχτσε σε κανένα από τα τρία αυτά παιχνίδια δεν πήρε το αποτέλεσμα που ήθελε: μία ισοπαλία, μία ήττα κι ένας αποκλεισμός.

Και κάτι για το τέλος Emoji

Η ομάδα του 2024-25 πρέπει να αρχίζει και να τελειώνει με τον Καρμο. Μακράν η πιο επιδραστική μεταγραφή της τελευταίας 10ετιας στο τμήμα. #Olympiacos pic.twitter.com/3HeK6sADws

— filman (@filman__18) April 19, 2024

Subscribe

Related articles

Παρέμεινε εκτός προπονήσεων ο Σάστρε, διήμερο το ρεπό στον ΠΑΟΚ

Ούτε την Μεγάλη Παρασκευή προπονήθηκε ο Ζόαν Σάστρε...

Ατομικό αλλά με μεγαλύτερη ένταση ο Βέλεθ

Ο Φραν Βέλεθ έκανε και την Μεγάλη Παρασκευή...