Ο τελευταίος Βασιλιάς του Φαλήρου

Ναι, δεν αμφιβάλλει κανείς. Για να φτάσει μια ελληνική ομάδα ως την παραμονή του 18ου ευρωπαϊκού αγώνα της σε μια σεζόν, για να μετρά αντίστροφα για μια ρεβάνς που μπορεί να ανοίξει για πρώτη φορά στην ιστορία της την πύλη για έναν τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης, πρέπει «πολλοί» να κάνουν «πολλά». Και κυρίως; Να τα φέρει έτσι το ποδόσφαιρο που ο καταμερισμός να βγάζει νόημα.

Έχουν οι Πειραιώτες εδώ και δύο μήνες στον πάγκο τους τον Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ με εκείνη την αίσθηση πως όλα τα μπορεί. Έχει τον Αγιούμπ Ελ Κααμπί που έφτασε τα 13 γκολ φέτος στην Ευρώπη και που πρόλαβε μόλις σε επτά ματς να βάλει 8 γκολ στο Conference League και να είναι ήδη ο πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης. Έχει όμως και τον αρχηγό που φέτος έχει βαλθεί να φτάσει όπου δεν έφτασε άλλος κανείς Έλληνας ποδοσφαιριστής.

Διαβάστε επίσης: Με ένα τρόπο μαγικό, απλά ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ και… φιλιά στον Μποντιρόγκα!

Καθοριστικός…

Μετρά 11 γκολ και 19 ασίστ σε όλες τις διοργανώσεις ο Κώστας Φορτούνης (44 συμ) ίσως στην ποιοτικότερη σεζόν της καριέρας του. Τα περισσότερα εξ αυτών στην Ευρώπη (5 γκολ και 10 ασίστ σε 17 αναμετρήσεις). Και μέσα σε όλα είναι εκείνος που «αποφασίζει» για τον Ολυμπιακό της Ευρώπης, στα παιχνίδια του Φαλήρου. Σε όσα προηγήθηκαν ως το αυριανό με την Άστον Βίλα που δεδομένα μοιάζει ως το σημαντικότερο στην ιστορία του club. Έχει σκοράρει σε τέσσερα διαφορετικά ευρωπαϊκά βράδια φέτος στο «Καραϊσκάκης» ο αρχηγός: Το πρώτο γκολ της χρονιάς κόντρα στη Γκενκ (1-0, 10/8/23). Εκείνο που μάλλον σφράγισε από νωρίς το μονοπάτι πρόκρισης στους ομίλους του Europa League κόντρα στην Τσουκαρίτσκι (3-1, 24/8/23). Άνοιξε τον δρόμο της νίκης κόντρα στη Γουέστ Χαμ (2-1, 26/10/23) στην πρώτη απόδειξη πως φέτος μπορεί να συμβεί κάτι σπουδαίο. Έκανε το ίδιο και με τη Φενέρμπαχτσε (3-2, 11/4/24) δείχνοντας τον δρόμο για τους ημιτελικούς του Conference League. Αν τυχόν δεν το προσέξατε; Όταν σκοράρει ο Φορτούνης φέτος σε ευρωπαϊκή βραδιά στο Φάληρο ο Ολυμπιακός νικά. Όταν σκοράρει γενικώς στην Ευρώπη μιας και το άλλο του γκολ, το 5ο της φετινής συλλογής ήρθε στη Σερβία κόντρα στη Μακάμπι στον «μύθο» του 1-6.

…και δημιουργός

Την ίδια στιγμή από τις 10 ασίστ στην Ευρώπη, οι 7 δόθηκαν στο Φάληρο: Ήταν γκολ και ασίστ η νύχτα με την Τσουκαρίτσκι (3-1, 24/8/23). Ήταν γκολ και ασίστ στην ραψωδία με τη Φενέρ (3-2, 11/4/24). Ήταν τρεις ασίστ σε πακέτο με την Μπάτσκα Τοπόλα στο «κεκλεισμένων» της πρόκρισης στο top 24 του Conference (5-2, 14/12/23). Προέκυψαν ασίστ και στις ήττες με Φράιμπουργκ (2-3, 21/9/23), και τη Μακάμπι Τελ Αβίβ (1-4, 7/3/24). Όπως ασίστ έδωσε μακριά από το Φάληρο με τη Μακάμπι (6-1, 14/3/24), με τη Μπάτσκα Τοπόλα (2-2, 5/10/23) και την Τσουκαρίτσκι (3-0, 31/8/23). Αναλυτικότερα; Ο Κώστας Φορτούνης σε αυτό το απίθανο ταξίδι του Ολυμπιακού πετυχαίνει γκολ (5) ή μοιράζει ασίστ (10) κάθε 95΄ λεπτά. Ουσιαστικά έχει με έναν τρόπο γκολ ή ασίστ σχεδόν σε κάθε παιχνίδι. Ειδικά όμως μέσα στο «Καραϊσκάκης» η επίδοση του δεν έχει προηγούμενο σε τόσο μεγάλο δείγμα: Γκολ (4) ή ασίστ (7) κάθε 60΄ λεπτά. Και από τις οκτώ «κυρίες» που εμφανίστηκαν στο Φάληρο (Γκενκ, Τσουκαρίτσκι, Φράιμπουργκ, Γουέστ Χαμ, Μπάτσκα Τοπόλα, Φερεντσβάρος, Μακάμπι Τελ Αβίβ, Φενέρμπαχτσε) του γλίτωσε μόνο μια (Φερεντσβάρος). Αν δεν γίνει η Άστον Βίλα αύριο η δεύτερη; Ο Ολυμπιακός εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα βρεθεί στον πρώτο ευρωπαϊκό τελικό της καριέρας του.

Με τον δικό τους τρόπο

Ελεύθερος το καλοκαίρι ο Ναν με 825.000 δολάρια – Το ΝΒΑ out στο συμβόλαιο με τον Παναθηναϊκού που κρατά την πόρτα ανοιχτή

Για την ιστορία; Έχουν πετύχει ως εδώ 35 γκολ οι Ερυθρόλευκοι (κάτι παραπάνω από 2 ανά παιχνίδι) σε μια απόδειξη όχι μόνο της συνολικής συνέπειας, αλλά και της προσέγγισης τους: Μια ομάδα που όσα κάνει τα κερδίζει κυρίως από την επίθεση και όχι με τον παραδοσιακό ελληνικό τρόπο της «υπομονής» πίσω από τη μπάλα. Εννοείτε πως δεν έχει λόγο να το αλλάξει αυτό ούτε αύριο κόντρα στην Άστον Βίλα. Και ευτυχώς είναι πολύ έμπειρος ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ για να σκεφτεί οτιδήποτε άλλο πέραν του αυτονόητου: ότι για να προκριθεί ο Ολυμπιακός πρέπει να ξεχάσει τον 4-2 θρίαμβο του Μπέρμιγχαμ και να προσπαθήσει να νικήσει ξανά την 4η της φετινής Premier League. Το σπουδαίο δημιούργημα του Ουνάι Έμερι που φτάνει σήμερα στα μέρη μας –στις 20.00 η συνέντευξη Τύπου του Ισπανού τεχνικού- αποφασισμένο προφανώς για μια παρτίδα «ανατροπής».

Γράψτε το σχόλιο σας

Subscribe

Related articles

Ο Βιεϊρίνια κοιμήθηκε αγκαλιά με την κούπα

Ο αρχηγός του ΠΑΟΚ, Αντρέ Βιεϊρίνια, κοιμήθηκε μαζί...

Ο Ποντένσε «ζωγράφισε» σαν τον Ζιοβάνι

Ο Ολυμπιακός κατάφερε να πετύχει τον στόχο του, στο...

Απίστευτος οπαδός του ΠΑΟΚ: Έβαψε το όνομα της ομάδας στο αμάξι του

Ένας οπαδός του ΠΑΟΚ βρήκε έναν ιδιαίτερο τρόπο...