Ο Λιβάι, ο Πόνσε και η αποτελεσματικότητα που ήρθε στα… ίσια της!

Η ΑΕΚ κατά τη διάρκεια της σεζόν έχασε βαθμούς και λόγω της αναποτελεσματικότητας της. Ωστόσο, όταν οι δυο φορ της, ο Λιβαι Γκαρσία και ο Έσε Πόνσε, μπήκαν δυναμικά στην εξίσωση του σκοραρίσματος, η κατάσταση ισορρόπησε, όπως αποδεικνύεται και από το Wyscout.

Η αναποτελεσματικότητα ήταν ένα στοιχείο που είχε κοστίσει βαθμούς στο πρωτάθλημα για την ΑΕΚ στο πρώτο μισό της σεζόν. Υπήρχαν διάφορα παιχνίδια που η ΑΕΚ δεν τα πήρε παρά την ποιότητα των ευκαιριών που δημιούργησε καθώς της έλειπε το εύκολο γκολ, σε αντίθεση με τους ανταγωνιστές της για τον τίτλο που παρουσίαζαν μια σούπερ αποτελεσματικότητα σταθερά.

Η Ένωση είχε φτάσει να έχει σημαντική απόκλιση μεταξύ των γκολ που είχε σκοράρει σε σχέση με αυτά που θα «έπρεπε» να είχε βάλει με βάση πάντα την ποιότητα των ευκαιριών που δημιουργούσε. Η λύση στο πρόβλημα αυτό ήταν να μπουν στην εξίσωση του σκοραρίσματος οι δύο φορ της.

Γιατί από τη στιγμή που έγινε αυτό με τους Λιβάι και Πόνσε, η ψαλίδα άρχισε να κλείνει με την ΑΕΚ αυτή τη στιγμή να έχει ισορροπήσει την κατάσταση καθώς μετράει συνολικά 77 γκολ ενεργητικό στο πρωτάθλημα με τον δείκτη των xGoals της να ανέρχεται στο 77,69. Χαρακτηριστικό που τη βοήθησε να πατήσει κορυφή και να είναι κοντά στον back to back τίτλο.

Ο Λιβάι Γκαρσία μπορεί φέτος να έχει αγωνιστεί μόλις σε 18 παιχνίδια πρωταθλήματος, ωστόσο τα 13 γκολ που έχει σημειώσει αποτελούν μια φοβερή επίδοση. Όλοι αντιλαμβάνονται πόσο διαφορετική θα ήταν πιθανότατα η κατάσταση με τον 26χρονο φορ από το Τρίνινταντ και Τομπάγκο να είναι διαθέσιμος για περισσότερα ματς καθώς στον δεύτερο χρόνο που αγωνίζεται στην κορυφή της επίθεσης υπό τις οδηγίες του Ματίας Αλμέιδα έχει εγκλιματιστεί ακόμα καλύτερα στη θέση, την έχει μάθει και λειτουργεί πλέον ως καθαρός φορ μέσα στο παιχνίδι.

Αυτό αποδεικνύεται από το πόσο περισσότερο αποτελεσματικός εμφανίστηκε φέτος, ασχέτως αν απουσίασε από αρκετά παιχνίδια, καθώς σκοράρει 1,05 γκολ ανά 90λεπτο πρωταθλήματος, ενώ με βάση τις φάσεις που τελείωσε το «νορμάλ» θα ήταν να σκόραρε 0,76 γκολ καθώς αυτός είναι ο δείκτης των xGoals του στην πλατφόρμα του Wyscout. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι πέρυσι οι αντίστοιχοι αριθμοί του ήταν 0,5 γκολ κάθε 90 λεπτά πρωταθλήματος και τα xGoals του στο 0,54…

Όσο για τον Εσέκιελ Πόνσε, προφανώς ήταν άτοπο να αμφισβητεί κανείς την ικανότητά του στο τελείωμα των φάσεων, ασχέτως αν μέχρι τον Ιανουάριο περνούσε μια περίοδο… ξηρασίας στην αντίπαλη περιοχή βρίσκοντας μόνο δύο φορές δίχτυα σε Ελλάδα και Ευρώπη ως τότε. Όταν ο 27χρονος Αργεντινός φορ πήρε μπρος με την πολύτιμη -όπως έχει τονιστεί- συμβολή και του Αλμέιδα, ο Πόνσε δεν έχει σταματήσει να σκοράρει μετρώντας μέχρι τώρα σε 27 συμμετοχές στο πρωτάθλημα 15 γκολ και θυμίζοντας τον γνωστό «Τανκ» από την πρώτη του θητεία στην ΑΕΚ.

Το προσόν του να κινείται έξυπνα μέσα στην περιοχή και να βγάζει κυνικότητα μπροστά από την εστία είναι μοναδικό με τον Πόνσε να σκοράρει 0,82 γκολ ανά 90λεπτο πρωταθλήματος, με τα xGoals του στο 0,66 σύμφωνα με το Wyscout. Με λίγα λόγια η αποτελεσματικότητά του επανήλθε στα συνηθισμένα στάνταρ του από τότε που ξαναβρήκε τον καλό του εαυτό και μάλιστα με ελαφρώς ανεβασμένα νούμερα σε σχέση με τη σεζόν 2018-2019 όταν στο πρωτάθλημα έβρισκε 0,66 γκολ ανά 90 λεπτά με τον δείκτη των xGoals του στο Wyscout (των γκολ δηλαδή που θα μπορούσε να σκοράρει βάσει των θέσεων που εκτελούσε) στο 0,56.

Subscribe

Related articles

Χαμός στην Πάφο με την άφιξη των Κυπελλούχων Κύπρου!

Πραγματικός χαμός στην Πάφο από τους φίλους της...

Οπαδοί του ΠΑΟΚ με πυρσούς στην «καρδιά» της Θεσσαλονίκης (pic)

Αρκετοί φίλοι του ΠΑΟΚ συγκεντρώθηκαν τις πρώτες πρωινές...

ΣΦ ΠΑΟΚ: Νέο κάλεσμα των Συνδέσμων για συγκέντρωση στην Καμάρα

Οι Σύνδεσμοι Φίλων ΠΑΟΚ με ανακοίνωσή τους επιμένουν...

Στραπάτσο για Μίλαν με τριάρα από την Τορίνο

Η Μίλαν... έμεινε στο ματς με την Κάλιαρι,...