Η «Αγία Τριάδα» της μεσαίας γραμμής του Ολυμπιακού

Το Gazzetta ξεχωρίζει από τη μεγάλη νίκη στην Τούμπα (1-4) επί του ΠΑΟΚ τους τρεις χαφ που κυριάρχησαν στη μεσαία γραμμή και αποτελούν τη βάση για να χτίσει πάνω τους ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ.

  • Συνδυασμός ποιότητας, αντοχής και αμυντικής προσήλωσης
  • Το «τρικ» που προσφέρει χώρο στον Φορτούνη
  • «Εξαφάνισαν» ένα από τα καλύτερα ντουέτα του ελληνικού πρωταθλήματος
  • Ο Μεντιλίμπαρ μπορεί να επενδύσει πάνω τους και για φέτος και για του χρόνου

Δύο παιχνίδια, δύο διαφορετικές τριάδες της μεσαίας γραμμής από τον Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ από τη στιγμή που ανέλαβε τον Ολυμπιακό. Στην περιοχή όπου κάθε ομάδα στο σύγχρονο ποδόσφαιρο πρέπει να έχει μονάδες σε υψηλό επίπεδο για να έρχονται τα ανάλογα αποτελέσματα.

Ο 62χρονος προπονητής όχι απλώς πήρε το ρίσκο να χρησιμοποιήσει συνολικά έξι παίκτες στη συγκεκριμένη γραμμή αλλά πανηγύρισε ισάριθμες και πολύ σημαντικές νίκες σε αυτό το διάστημα.

Ωστόσο τα πρόσωπα που χρησιμοποίησε στην Τούμπα, ήταν αυτά που έπαιξαν έναν εκ των βασικών ρόλων αυτής της τεράστιας νίκης με 4-1 κόντρα στον ΠΑΟΚ.

Ο Σαντιάγκο Έσε πλαισιώθηκε από τους Αντρέ Όρτα και Τσικίνιο. Ο πρώτος έπαιξε βασικός και κόντρα στη Φερεντσβάρος μαζί με τους Ζοάο Καρβάλιο και Σωτήρης Αλεξανδρόπουλος ενώ ως αλλαγή και στα δύο ματς μπήκε ο Βιθέντε Ιμπόρα.

Το Gazzetta στέκεται στην τριάδα του κέντρου απέναντι στον Δικέφαλο και αναλύει τον τρόπο που αποτέλεσε «κλειδί» για να ξεκλειδώσει τον θρίαμβο για τον Ολυμπιακό.

ελλάδα

Συνδυασμός ποιότητας, αντοχής και αμυντικής προσήλωσης

Από τη στιγμή που αποκτήθηκαν οι Όρτα και Τσικίνιο, ήταν η πρώτη φορά που τους είδαμε με τον Σαντιάγκο Έσε στη μεσαία γραμμή. Η ταυτόχρονη παρουσία τους, έδωσε στον Ολυμπιακό έναν… τέλειο συνδυασμό.

Η αμυντική προσήλωση του Σαντιάγκο Έσε ως 6άρι, η ποιότητα του Αντρέ Όρτα στο να χτίζει επίθεση με σωστές επιλογές και το… μηχανάκι που λέγεται Τσικίνιο που έχει ένα από… όλα τα παραπάνω. Το «πάντρεμα» αυτών των ποδοσφαιριστών πρόσφερε το αποτέλεσμα που είδαμε το βράδυ της Κυριακής.

Ο Ολυμπιακός είχε ταχύτητα στη μεσαία γραμμή, έκλεινε χώρους εντυπωσιακά, κρατούσε μπάλα στην κατοχή του, πίεζε με συνοχή και στις επιθέσεις δεν άφηνε αποστάσεις με τις οποίες θα μπορούσε ο ΠΑΟΚ να βγει στην αντεπίθεση.

ελλάδα

Το «τρικ» που προσφέρει χώρο στον Φορτούνη

Ο Μεντιλίμπαρ δεν έριξε απλώς αυτά τα τρία χαφ στον αγωνιστικό χώρο με σκοπό να συνδυάσει τα πλεονεκτήματά τους αλλά χρησιμοποίησε τη φυσική τους κατάσταση για να… τονώσει τον Φορτούνη στο αγωνιστικό του πλάνο.

Πώς το έκανε αυτό; Ο Φορτούνης ξεκίνησε στο δεξί άκρο της επίθεσης, πάνω στον επιθετικογενή μπακ Μπάμπα, ο οποίος είχε μπροστά του τον υπερταλαντούχο παίκτη του ΠΑΟΚ, Κωνσταντέλια.

Ο Ροντινέι είχε αρκετή δουλειά με τον Βούλγαρο εξτρέμ αλλά εφόσον ο Φορτούνης δεν τηρούσε τα αμυντικά του καθήκοντα, τότε ο Μπάμπα θα είχε όλο τον χώρο να απειλήσει τον Ολυμπιακό.

Το «τρικ» του έμπειρου προπονητή ήταν μία ομαλή μετατόπιση της μεσαίας γραμμής προς τα δεξιά κάθε φορά προκειμένου ο Φορτούνης να ασχοληθεί μόνο με τα επιθετικά του καθήκοντα και να μην υπάρχει κενό σε εκείνο το σημείο.

Οπότε, είτε ο Τσικίνιο (κυρίως), είτε ο Όρτα έκλειναν προς τα μέσα σε θέση «6», ο δεύτερος χαφ κάλυπτε επίσης το κενό και ο Έσε έδινε τις βοήθειες που χρειαζόταν ο Ροντινέι, κάτι που συνέβη ουκ ολίγες φορές και στα αριστερά, όμως το κυριότερο ήταν να δοθούν ελευθερίες στον Φορτούνη.

ελλάδα

«Εξαφάνισαν» ένα από τα καλύτερα ντουέτα του ελληνικού πρωταθλήματος

Πάμε λίγο και στη «μάχη» που έδωσαν στη μεσαία γραμμή όπου απέναντι τους είχαν ένα από τα καλύτερα δίδυμα στο ελληνικό πρωτάθλημα. Ο λόγος για τους Οζντόεφ και Μεϊτέ, οι οποίοι έχουν καταλυτικό ρόλο στο παιχνίδι του Λουτσέσκου.

Με τη συγκεκριμένη τριάδα στη μεσαία γραμμή, οι δύο ποδοσφαιριστές δεν κατάφεραν να λειτουργήσουν καθόλου σωστά. Ο Μεντιλίμπαρ είχε διαβάσει τον Δικέφαλο και γνώριζε πως εφόσον κλειδώσει αυτούς τους δύο ποδοσφαιριστές και «σβήσει» την αριστερή πλευρά, τότε το παιχνίδι θα είναι στα χέρια του Ολυμπιακού.

Σε κάθε σημείο του άξονα και του γηπέδου, εμφανιζόταν μία ο Τσικίνιο και μία ο Όρτα, με τον Έσε να αφοσιώνεται στα αμυντικά του καθήκοντα με αποτέλεσμα να κερδίζει κατά κράτος οποιονδήποτε αντίπαλο βρήκε μπροστά του και προσπάθησε να πατήσει περιοχή.

Ταυτόχρονα, η ρυθμισμένη πίεση πάνω στα δύο χαφ, τους έκανε να μην μπορούν να πάνε την μπάλα μπροστά. Συγκεκριμένα, ο Οζντόεφ από τις συνολικά 34 πάσες που έκανε, μόλις οι πέντε ήταν μπροστά. Ο δε Μεϊτέ, από τις 27 πάσες που έκανε στο παιχνίδι, μόλις μία (!) ήταν στο επιθετικό τρίτο του αγώνα.

ελλάδα

Ο Μεντιλίμπαρ μπορεί να επενδύσει πάνω τους και για φέτος και για του χρόνου

Αρχικά, ο Σαντιάγκο Έσε έχει συμβόλαιο μέχρι το καλοκαίρι του 2028, ο Τσικίνιο μέχρι το 2027 και ο Αντρέ Όρτα είναι δανεικός αλλά μία οψιόν αγοράς που δεν είναι… απαγορευτική (4,5 εκατ. ευρώ) για το καλοκαίρι. Εφόσον οι Πειραιώτες ενεργοποιήσουν τον τρόπο αγοράς του Πορτογάλου χαφ, τόσο αμφότεροι μπορούν να γίνουν η βάση για το σχέδιο του Μεντιλίμπαρ.

Οι αριθμοί τους στο ντέρμπι είναι εξαιρετικοί και μάλιστα σε διάφορους τομείς τους παιχνιδιού με βασικό συστατικό την ακρίβεια στις πάσες. Συγκεκριμένα

  • Τσικίνιο: 24/34 πάσες
  • Σαντιάγκο Έσε: 38/38 πάσες, 3/3 μακρινές
  • Αντρέ Όρτα: 29/34 πάσες

Ο πρώτος είχε πολύ καλά ποσοστά στις ανακτήσεις της μπάλας καθώς μέτρησε 5/9 στο παιχνίδι, ο δεύτερος ήταν εξαιρετικός στις μονομαχίες, με ποσοστό 63% (15/24) ενώ ο τρίτος είχε 75% σωστές ενέργειες στο ματς (33/44).

Ο Ισπανός προπονητής ήταν ξεκάθαρος μετά το ντέρμπι: «Θέλω να εφαρμόσω τις ιδέες μου». Δεν προσπαθεί να διορθώσει αλλά να βρει τις λύσεις μέσα από τη δική του φιλοσοφία ώστε να ανακάμψει ο Ολυμπιακός και ήδη αυτή η τριάδα σε έναν σχηματισμό 4-3-3, λειτούργησε άρτια.

Subscribe

Related articles

Στραπάτσο για Μίλαν με τριάρα από την Τορίνο

Η Μίλαν... έμεινε στο ματς με την Κάλιαρι,...

Δάκρυσε ο Πόρτερ μετά το τέλος του ΠΑΟΚ

Ο Κέβιν Πόρτερ Τζούνιορ δεν άντεξε μετά το...

Έδωσε συγχαρητήρια στους «Ευρωπαίους» η Ανόρθωση

Ανόρθωση: Έδωσε συγχαρητήρια στους «Ευρωπαίους»...

Η ΑΕΚ τη δουλειά της χωρίς να χάνει την πίστη της

Η υπόθεση του τίτλου μπορεί να μην εξαρτάται...