«Δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή της Μακάμπι, για να αντιμετωπίσει τον Παναθηναϊκό!»

Ο αρχισυντάκτης της ισραηλινής ιστοσελίδας Walla Sport, Αράλε Βάισπεργκ, «σκιαγραφεί» για λογαριασμό του Gazzetta την βελτιωμένη έκδοση που παρουσιάζει η ομάδα του Κάτας τις τελευταίες 55 μέρες, καταγράφει τα σημεία-κλειδιά της σειράς των play off με τον Παναθηναϊκό και περιγράφει τον ψυχισμό του πρώην παίκτη και προπονητή των «πρασίνων».

  • «Η Μακάμπι βρίσκεται στην καλύτερη κατάσταση της σεζόν!»
  • «Αν δεν ήταν ο Κάτας, η Μακάμπι δεν θα έφτανε στα play off!»
  • «Αν κρατάει κακία ο Κάτας στον ΠΑΟ; Δεν είναι τέτοιος άνθρωπος ο Όντεντ!»
  • «Αν ο Μπράουν είναι καλός στην σειρά, η Μακάμπι θα έχει τύχη!»

Η ιστορία των αναμετρήσεων των «πράσινων» της Αθήνας με τους «κίτρινους» του Τελ Αβίβ κρατάει περισσότερα από 20 χρόνια. Από τους δύο διαδοχικούς τελικούς στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2000 (Πυλαία) και την Suproleague του 2001 (Παλέ ντε Μπερσί), στους οποίους οι δύο ομάδες μοιράστηκαν τις νίκες…

Μέχρι τον ημιτελικό του 2005 στην Μόσχα (Final 4), όπου η «ομάδα του λαού» πήρε την πρόκριση και εν συνεχεία σήκωσε το τρόπαιο και την συγκλονιστική προημιτελική σειρά του 2012, οπότε το «τριφύλλι» πήρε το εισιτήριο για το τελευταίο Final 4 της ιστορίας του, οι δύο αποψινοί αντίπαλοι έχουν εδραιωθεί ως δύο από τις πιο παραδοσιακές δυνάμεις του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Τα συνολικά 12 τρόπαια που έχουν κατακτήσει (από έξι έκαστος), «μιλούν» από μόνα τους! Επομένως, από μόνη η μεταξύ τους αναμέτρηση στην σειρά που ανοίγει την αυλαία της εφετινής post season στην Euroleague, έχει τεράστιο ενδιαφέρον.

Εκ πρώτης, ο Παναθηναϊκός με το 2ο καλύτερο ρεκόρ συνολικά (23-11) αλλά και στην έδρα του (14-3), μετά τον «μαραθώνιο» της regular season και κατ’ επέκταση με το ασυναγώνιστο πλεονέκτημα που του δίνει το έξτρα παιχνίδι στο κατάμεστο ΟΑΚΑ, θεωρείται το λογικό φαβορί.

Ειδικότερα από την στιγμή που η πρωταθλήτρια Ισραήλ αγωνίζεται κεκλεισμένων των θυρών στην ουδέτερη έδρα του Βελιγραδίου (στην “Stark Arena” και την “Alexander Nikolic Hall”), λόγω της εμπόλεμη κατάσταση στην οποία βρίσκεται από τον Οκτώβριο η χώρας της…

Ο αντίλογος «θέλει» την Μακάμπι να είναι η κατ’ εξοχήν αντίπαλος, που τακτικά δεν του ταιριάζει, εξ’ ου και οι δύο νίκες της σε ισάριθμους εφετινούς αγώνες με τους «πράσινους» (στο πρώτο ματς της Αθήνας δεν είχε έρθει ακόμη ο Κέντρικ Ναν).

Αλλά και ο πολύ physical τρόπος παιχνιδιού της που της έχει δώσει διακρίσεις σε αρκετές ομαδικές στατιστικές κατηγορίες της διοργάνωσης (καλύτερη επίθεση και 1η στα ριμπάουντ και τα κλεψίματα, 2η στις ασίστ και 3η στα κοψίματα).

Το Gazzetta επικοινώνησε με τον έμπειρο συνάδελφο, Αράλε Βάισμπεργκ, που για λογαριασμό της Walla Sport παρακολουθεί στενά, εδώ και χρόνια το ρεπορτάζ της αντιπάλου της ομάδας του Εργκίν Αταμάν και λίγες ώρες πριν το πρώτο αποψινό (20.30) τζάμπολ της σειράς, σας παρουσιάζει όλα τα τελευταία νέα από το στρατόπεδο της ομάδας του Όντεντ Κάτας.

Photo credit: Χρήστος Ζωίδης

«Η Μακάμπι βρίσκεται στην καλύτερη κατάσταση της σεζόν!»

«Κατ’ αρχάς, νομίζω ότι η δοκιμασία των play off, έστω κι αν ο αντίπαλος είναι η 2η καλύτερη ομάδα της κανονικής περιόδου και έχει την πιο καυτή έδρα αλλά και το πλεονέκτημα του ενός επιπλέον αγώνα στο γήπεδό του, δεν θα μπορούσε να έρθει σε καλύτερη στιγμή για την Μακάμπι. Μιλάμε για μία ομάδα, που μετά από τρεις μαζεμένες ήττες από τις 30 Γενάρη μέχρι και τις 8 Φλεβάρη (σ.σ.: από Ρεάλ, Μπασκόνια και Εφές εκτός έδρας), διανύει 2,5 διαστημικούς μήνες, παίζοντας καταπληκτικό μπάσκετ και μετρώντας 23 νίκες στα 24 τελευταία ματς! Με ό,τι αυτό σημαίνει, αν λάβουμε υπ’ όψιν τις συνθήκες με τα συνεχή πήγαινε-έλα μεταξύ Βελιγραδίου για τους εντός έδρας ευρωπαϊκούς αγώνες και Τελ Αβίβ για τους εγχώριους και άλλα δύο ενδιάμεσα ταξίδια που έγιναν σε Βερολίνο και Μόναχο για τα εκτός έδρας ματς με Άλμπα και Μπάγερν! Αποκλειστικά στην Euroleague, δε, στις τελευταίες 55 μέρες μετράει 8 νίκες σε 9 παιχνίδια και το πιο σημαντικό είναι τα κερδίζει με μέση διαφορά 12,7 πόντων και σκοράροντας 94,3 πόντους ανά παιχνίδι. Σε αυτό το διάστημα, μάλιστα, οι παίκτες της δείχνουν πιο ενωμένοι από ποτέ στην εφετινή σεζόν και βγάζουν την μεγαλύτερη ενέργεια στην άμυνα, κατεβάζοντας το μέσο παθητικό της ομάδας στους 81,9 πόντους! Με βάση όλα τα παραπάνω, λοιπόν, δε νομίζω ότι υπήρχε καλύτερο timing για να αντιμετωπίσει η Μακάμπι την μεγάλη πρόκληση των play off!», μας λέει αρχικά ο έμπειρος Ισραηλινός συνάδελφος που λόγω της μακράς φιλίας του με τον Όντεντ Κάτας τρέφει έντονα συναισθήματα για τον Παναθηναϊκό και συχνά-πυκνά επισκέπτεται το ΟΑΚΑ σαν φίλαθλος.

«Αν δεν ήταν ο Κάτας, η Μακάμπι δεν θα έφτανε στα play off!»

Τον ρωτάμε για την προπονητική επίδραση του 49χρονου βετεράνου διεθνούς point guard, ο οποίος τελείωσε άδοξα (λόγω τραυματισμού), αλλά ως πρωταθλητής Ελλάδας και Ευρώπης την καριέρα του στον Παναθηναϊκό (2000) και μας διακόπτει πριν ολοκληρώσουμε την ερώτηση… «Άστο φίλε! Ο Όντεντ είναι όλο το μυστικό για αυτή την αγωνιστική μεταμόρφωση της Μακάμπι προς το καλύτερο, εκεί που λογικά, συνοχή της ομάδας θα έπρεπε να αρχίσει να χάνεται! Ως πρώην παίκτης αντιλαμβάνεται τον ψυχισμό και τα θέλω των αθλητών του και το ταμπεραμέντο του ως άνθρωπος, είναι αυτό που χρειαζόταν ακριβώς σε αυτό το σύνολο και υπό αυτές τις συνθήκες που βιώνει ο οργανισμός. Δεν θα τον δει ποτέ να βγαίνει από τα ρούχα του και να ωρύεται, ούτε να ουρλιάζει στους παίκτες του και να κάνει χειρονομίες προς την κερκίδα. Υπάρχουν εκείνοι που θα το ερμηνεύσουν αυτό ως αδιαφορία και έχουν το δικαίωμα να κάνουν λάθος. Ωστόσο, όλοι όσοι παρακολουθούμε στενά την Μακάμπι, ξέρουμε καλά πόσο σημαντική είναι η συνεισφορά του στην ενότητα της ομάδας και στην ανύψωση της ψυχολογίας του Λορέντζο Μπράουν, ο οποίος είχε ένα τραυματισμό και υπέστη μία μεγάλη αλλά φυσιολογική καθίζηση στην απόδοσή του. Αλλά ξαναβρίσκει την φόρμα του πάνω στην ώρα… Είναι αυτό το χελιδόνι που προαναγγέλλει ότι η πορεία της ομάδας δεν θα σταματήσει στα play off; Αυτό θα το δούμε σύντομα!», υπερθεματίζει ο αρχισυντάκτης της ιστοσελίδας Walla Sport, πριν του ζητήσουμε να υπεισέλθει σε μία στενά μονοπάτια… Όπως το αν ο Αλγερινής καταγωγής, έμπειρος coach κρατάει ακόμη κακία στον οργανισμό του «τριφυλλιού» για τον τρόπο με τον οποίο έφυγε από την ομάδα το καλοκαίρι του 2021…

«Αν κρατάει κακία ο Κάτας στον ΠΑΟ; Δεν είναι τέτοιος άνθρωπος ο Όντεντ!»

«Αυτό αν υπάρχει, τότε πιστεύω ότι είναι αρκετά πίσω στο μέρος του μυαλού! Δεν είναι τέτοιος άνθρωπος ο Όντεντ. Θέλει, όμως, να πετύχει. Και το μόνο σίγουρο είναι ότι με την εφετινή του παρουσία, ο Κάτας απέδειξε ότι δικαιωματικά ανήκει στο επίπεδο των προπονητών της Euroleague και αυτός ήταν ο μεγάλος στόχος που ήθελε να πετύχει. Στην πρώτη του προσπάθεια στον σύλλογο, το 2007, ήταν ακόμη πολύ νωρίς στην καριέρα του για να διαχειριστεί ένα group με τόσες μεγάλες προσωπικότητες κι απομακρύνθηκε στην μέση της σεζόν. Η δεύτερη ήταν πριν από σχεδόν 3,5 χρόνια με τον Παναθηναϊκό, αλλά κι εκεί δεν του δόθηκε η ευκαιρία να έχει μία γεμάτη σεζόν , σχεδιάζοντας από την αρχή το ρόστερ και το συμβόλαιό του λύθηκε μετά από λίγους μήνες, στο τέλος της σεζόν! Η τρίτη φαίνεται ότι θα είναι και η φαρμακερή! Γιατί ανεξαρτήτως του τι θα γίνει στην σειρά με τον Παναθηναϊκό, το στοίχημά του το έχει κερδίσει! Απλά τώρα του δίνεται η ευκαιρία για την υπέρβαση! Κακά τα ψέματα, ο coach της ομάδας που θα πάει στο Final 4 από αυτό το ζευγάρι, το πιθανότερο είναι ότι θα πάρει και το βραβείο του “προπονητή της χρονιάς”!», υπογραμμίζει ο Αράλε Βάϊσπεργκ, πριν περάσει στις αγωνιστικές παραμέτρους που θα καθορίσουν την σειρά.

«Αν ο Μπράουν είναι καλός στην σειρά, η Μακάμπι θα έχει τύχη!»

«Η βελτίωση του Λορέντζο στην κατάλληλη στιγμή είναι πάρα πολύ σημαντική για την Μακάμπι. Γιατί σκεφτείτε ότι κέρδιζε ακόμη και όταν ο Μπράουν δεν έπαιζε καλά! Οι ρολιστες της ομάδας ξέρουν ακριβώς τι πρέπει να κάνουν και νομίζω ότι κλειδί για την συνολική έκβαση των αγώνων, θα είναι η απόδοση της 4άδας Μπράουν, Μπάλντουιν, Κόλσον και Νίμπο! Τελευταία έχει ανέβει και ο Σόρκιν, ο οποίος ξεπέρασε κι αυτός έναν τραυματισμό, πήρε χρόνο στα δύο τελευταία ματς πρωταθλήματος κι έδειξε να βρίσκει τον ρυθμό του (σ.σ.: μ.ο. 23,0π. & 6,5ρ.)! Αν μπορέσει να κάνει καλή δουλειά στον Μήτογλου, θα είναι ένα συν! Γιατί σε αυτή την θέση έχει μεγάλο πλεονέκτημα ο Παναθηναϊκός. Από την άλλη, οι “πράσινοι” δεν έχουν παίκτη για να μαρκάρει τον Κόλσον! Το πλάνο απέναντι στην Μπασκόνια ήταν να πιεστεί ασφυκτικά ο Χάουαρντ και ας τα βάλουν οι υπόλοιποι! Το ότι τελείωσε με 14 πόντους και 5/14 σουτ, ήταν μεγάλη επιτυχία! Έστω κι αν κάποιος άλλος παίκτης έβαλε 32! Δεν θα μπορούσε να χάσει η Μακάμπι μόνο από τον Μίλερ-Μακιντάιρ! Με τον Ναν, όμως, ο βαθμός δυσκολίας στο μαρκάρισμά του είναι σαφώς πιο υψηλός, οπότε κι αυτό άλλο ένα μεγάλο κλειδί! Ένα άλλο σημανικό στοιχείο, που ίσως παίξει ρόλο στην σειρά είναι η έλλειψη πίεσης στον Κάτας και στους παίκτες του. Κανείς δεν περιμένει ότι η ισραηλινή θα αποκλείσει τον Παναθηναϊκό. Και μόνο η παρουσία της στην post season, συνιστά από μόνη της επιτυχία. Αν όμως, η ισραηλινή ομάδα κάνει break στην Αθήνα, αυτομάτως θα ανοίξει η όρεξη για το κάτι παραπάνω. Και πιστέψτε με, έχει πλέον συνηθίσει να παίζει στο σε άδειες κερκίδες στο Βελιγράδι και το ρεκόρ της ήταν είναι 12-4! Τελευταία, δε, παίζει καλύτερα εκτός έδρας υπό την πίεση του εχθρικού σε αυτήν κοινού!», καταλήγει ο Ισραηλινός συνάδελφος που δεν ταξίδεψε στην Αθήνα για το Game 1, που διεξάγεται ανήμερα του εβραϊκού Πάσχα (κινητή εορτή). Όπως και ο τελικός της Euroleague, το 2000 στην Πυλαία! Όταν ο Παναθηναϊκός νίκησε με 73-67 την Μακάμπι (με 17 πόντους του Κάτας) και κατέκτησε το 2ο ευρωπαϊκό τρόπαιο της ιστορίας του.

Subscribe

Related articles

Οι αντίπαλοι της Εθνικής Νέων στα προκριματικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2024-25

Κόντρα σε Ιταλία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη και Μαυροβούνιο θα βρεθεί...

Το σπουδαίο επίτευγμα του Αγιούμπ Ελ Κααμπί στο φετινό Conference League (pic)

Με πρωταγωνιστή τον Αγιούμπ Ελ Κααμπί, ο οποίος πέτυχε...

«Γολγοθάς» περιμένει τον Κυπελλούχο Κύπρου

Ο νικητής του Κυπέλλου θα πάρει και το...

LIVE: Μπαρτσελονέτα – Ολυμπιακός

LIVE: Μπαρτσελονέτα - Ολυμπιακός. Η ομάδα πόλο ανδρών...