Έφτασε η ώρα για τα «αιώνια»… ζόρια! | Blog

Ο Αντώνης Καλκαβούρας σχολιάζει τις δύο τελευταίες εγχώριες εμφανίσεις των δύο «αιωνίων» πριν τις μάχες με Μακάμπι και Μπαρτσελόνα αντίστοιχα και κάνει το «ταμείο» της τελευταίας αγωνιστικής δραστηριότητας στην Stoiximan Basket League μέσα στον Απρίλιο.

  • Παναθηναϊκός: Τρίτη δύσκολη νίκη επί του Περιστερίου!
  • Ολυμπιακός: Ικανοποίηση για την άμυνα και τους ψηλούς, προβληματισμός για τα λάθη!
  • Κολοσσός: Άξιζε ένα «ηχηρό» διπλό και το πήρε εκεί που είχε συνηθίσει!
  • ΑΕΚ: Της πάει η απεργία!
  • Μαρούσι: Από νεοφώτιστο μία νίκη μακριά από τα play off!
  • Καρδίτσα: Άλλη ομάδα στην έδρα της!

Η αποψινή έναρξη της post season στην Euroleague σε συνδυασμό με την Μεγάλη Εβδομάδα που ακολουθεί, βάζερι μία προσωρινή παύση στην αγωνιστική κίνηση της Α1 Κατηγορίας, που θα επαναρχίσει στις αρχές Μαϊου.

Μετά την 3η διαδοχική νίκη του Παναθηναϊκού επί του Ολυμπιακού στο εφετινό πρωτάθλημα, όμως και τον οριστικό υποβιβασμό του Απόλλωνα, οι μόνες εκκρεμότητες που είχαν απομείνει να διευθετηθούν στο πλαίσιο της 4ης αγωνιστικής των play out, ήταν το τελευταία εισιτήρια για τα play off, που θα κριθεί μετά το Πάσχα και από την αναμέτρηση ΠΑΟΚ-Αμαρουσίου.

Ας δούμε, λοιπόν, ξεχωριστά, τι έγινε στα έξι γήπεδα που παίχτηκε μπάσκετ το πενθήμερο που μας πέρασε, αρχής γενομένης από το ΟΑΚΑ, όπου ο «εξάστερος» γιόρτασε το πλεονέκτημα έδρας που απέκτησε μετά το 3/3 επί των «ερυθρόλευκων» μπροστά σε 10.000 φίλους του!

Παναθηναϊκός: Τρίτη δύσκολη νίκη επί του Περιστερίου!

Μπορεί το ματς να ήταν βαθμολογικά αδιάφορο και οι φιλοξενούμενοι να προέρχονταν από την μεγάλη πρόκριση στο Final 4 του BCL και το ταξίδι της επιστροφής από την Γερμανία (48 ώρες νωρίτερα) , η πολύ ζεστή ατμόσφαιρα στο γήπεδο σε συνδυασμό με την περηφάνεια για τη νίκη εν τη απουσία του Εργκίν Αταμάν (σ.σ.: τα θερμά μας συλλυπητήρια για την απώλεια του πατέρα του), αποτέλεσαν την κινητήριο δύναμη για τους «πράσινους», στο τρίτο εφετινό παιχνίδι που οι «κυανοκίτρινοι» τους έβαλαν δύσκολα!

Ο Χρήστος Σερέλης μπορεί να άνοιξε λίγο περισσότερο το rotation (σε κλειστό ματς) και σε αυτό έπαιξε ρόλο και η απουσία του Λεσόρ, ωστόσο, η πολύ ανταγωνιστική παρουσία του Περιστερίου (16-10) και το διψήφιο προβάδισμα που πήραν στην λήξη της 1ης περιόδου (13-25) με τρίποντο του Χουγκάζ, έβαλε μεγάλη πίεση στον Παναθηναϊκό (24-1).

Με τον Μήτογλου (25π., 6ρ. & 4λ. με 3/5 τριπ.) να κάνει άλλο ένα αποτελεσματικό παιχνίδι σε θέση σέντερ, τον Παπαπέτρου (14π. & 6ρ. με 3/4 τριπ. σε 27’) να αποδεικνύει ολοένα και περισσότερο την χρησιμότητά του και τον Βιλντόζα (11π., 3ρ. & 5ασ. με 3/5 τριπ.) να ανεβάζει στροφές και να αποθεώνεται από τον κόσμο, ο διακόπτης γύρισε, η άμυνα έσφιξε, αλλά η διαρκής αντεπίθεση του «τριφυλλιού» άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά μόνο όταν άρχισε η 4η περίοδος (61-69).

Όταν δηλαδή, οι γηπεδούχοι «έτρεξαν» ένα επιμέρους σκορ 16-2, πήραν για τα καλά το προβάδισμα και επέδειξαν ψυχραιμία στα τελευταία 96 δευτερόλεπτα, μετά την ισοφάριση σε 86-86!

Συμπερασματικά, η όγδοη διαδοχική εντός έδρας νίκη (93-88) του Παναθηναϊκού σε Ελλάδα και Ευρώπη, είχε πολλά οφέλη από την άποψη ότι οι «πράσινοι» ζορίστηκαν αρκετά από έναν αντίπαλο με παρεμφερές στυλ με την Μακάμπι, διαθέτει αθλητικότητα και παίζει γρήγορα και σε μικρότερο βαθμό δυσκολίας ήταν μία πρόβα τζενεράλε ενόψει του αποψινού Game 1 (21.15) απέναντι στην «ομάδα του λαού».

Παρά την απουσία του Τρέβορ Τόμπσον, ο οποίος κατηγορείται ότι ενεπλάκη σε περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας, η ομάδα του Βασίλη Σπανούλη είχε εξαιρετική απόδοση, κοίταξε για 3η φορά φέτος στα μάτια τον μεγάλο της αντίπαλο (στον 1ο γύρο έχασε 66-64 εντός έδρας και στον 2ο γύρο με 90-75, πολύ πιο δύσκολα απ’ όσο δείχνει το τελικό σκορ) κι απέδειξε ότι μόνο τυχαία δεν ήταν η πρόκρισή της στο Final 4 του BCL.

O Νέιτ Ρένφρο (16π., 6ρ., 5ασ., 2κλ. & 3κοψ. με 8/9 σουτ), που πήρε περισσότερο χρόνο, έκανε το καλύτερο εφετινό του ματς, η κυκλοφορία της μπάλας και η δημιουργία (Ράγκλαντ 13π., 9ασ. & 3κλ.) ήταν για σεμινάριο και αν ο Παναθηναϊκός δεν ήταν τόσο εύστοχος στα ελεύθερα μακρινά σουτ (57,7% με 15/26 τριπ.), που προκάλεσε η άμυνά του, τότε ίσως το Περιστέρι να είχε ακόμη μεγαλύτερη τύχη.

Ολυμπιακός: Ικανοποίηση για την άμυνα και τους ψηλούς, προβληματισμός για τα λάθη!

Στο Φάληρο, ο Προμηθέας (15-10) της 4ης καλύτερης επίθεσης (μ.ο. 83,6π.), της εξίσου υψηλής δημιουργίας (μ.ο. 18,6ασ.) και του ενός έξτρα παίκτη ποιότητας (Μπράις Χάμιλτον) ήταν ένας πρώτης τάξεως αντίπαλος για την αντίστοιχη πρόβα τζενεράλε του Ολυμπιακού (23-3) ενόψει των αγώνων με την Μπαρτσελόνα.

Οι Πατρινοί (Παπας 14π. & 2ασ. με 4/6 τριπ.) προέβαλαν σοβαρή αντίσταση για 17 λεπτά στο πρώτο μέρος (33-33 στο 16’27”) και πλησίασαν απειλητικά σε 70-65 στο 37’ και ξεκάθαρα δυσκόλεψαν τους γηπεδούχους που έπαιξαν χωρίς τον ΜακΚίσικ και τους εκτός ελληνικής λίστας Μιλουτίνοφ, Μπραζντέικις και Σίκμα.

Οι «ερυθρόλευκοι» αποσπάστηκαν στο σκορ (62-44 στο 30’) όταν μετέφεραν με συνέπεια την μπάλα στο «ζωγραφιστό» και αξιοποίησαν την κυριαρχία του Μόουζες Ράιτ (21π., 5ρ. & 4λ. με 8/11 σουτ σε 19’), ενώ ο Γιώργος Μπαρτζώκας έμεινε ικανοποιημένος από την συνολική αμυντική εικόνα της ομάδας του (κατέβασε τους φιλοξενούμενους στο 39% εντός πεδιάς), αλλά και από την επανεμφάνιση του Φιλίπ Πετρούσεφ (6π., 6ρ., 3ασ. & 2κοψ. σε 21’), ο οποίος έδειξε ετοιμοπόλεμος για τα play off της Euroleague.

«Μελανό» σημείο της 18ης συνεχόμενης νίκης (80-69) των πρωταθλητών στο ΣΕΦ (σε όλες τις διοργανώσεις), ήταν κατά πρώτον τα 21 λάθη και το σταθερά μέτριο ποσοστό στα τρίποντα (35% με 7/20).

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Πειραιώτες σουτάρουν με 35,3% πίσω από τα 6,75 στα τελευταία οκτώ ματς σε Ελλάδα και Ευρώπη, εκ των οποίων μόλις σε ένα (στο Βελιγράδι απέναντι στον Ερυθρό Αστέρα είχαν 44,8% με 13/29 τριπ.) το ποσοστό τους ξεπέρασε το 40%!

To συγκεκριμένο κομμάτι του παιχνιδιού, το περιφερειακό σουτ δηλαδή, αναμένεται να παίξει καθοριστικό ρόλο στην σειρά με τους Καταλανούς, που είναι μία ομάδα που στέλνει συστηματικά βοήθεια στο post up παιχνίδι (Φαλ) και επιλέγει να ρισκάρει με ελεύθερα σουτ, οπότε αν ο Ολυμπιακός σουτάρει καλά από μακριά, τότε θα έχει αυξημένες πιθανότητες πρόκρισης.

Η ομάδα του Ηλία Παπαθεοδώρου είχε καλή δημιουργία κι έπαιξε επιθετική άμυνα (13 κλεψίματα) και αν ενσωματώσει σωστά τον Μπράις Χάμιλτον ανάμεσα στους υπόλοιπους τρεις επιθετικούς της πόλους (Χάντερ, Κάουαν τζούνιορ και Ρέινολντς), τότε δεν αποκλείεται να αναβαθμίσει το παιχνίδι της ενόψει των play off.

Κολοσσός: Άξιζε ένα «ηχηρό» διπλό και το πήρε εκεί που είχε συνηθίσει!

Στο “Nick Galis Hall”, η επανεμφάνιση του Ρομπέρτο Γκάλινατ (4π. & 3ρ. με 1/6 σουτ σε 13’), μετά από κάτι περισσότερο από 2,5 μήνες απουσίες, θα ήταν παράλογο να κάνει την διαφορά, οπότε μοιραία το εφετινό επιθετικό εντός έδρας “limit down” ενίσχυσε την άποψη ότι η εντυπωσιακή επικράτηση επί του Περιστερίου ήταν απλά ευχάριστη παρένθεση.

Το πιο ανησυχητικό απ’ όλα για τον Άρη (13-13), που ηττήθηκε (60-69) για 7η φορά στα τελευταία οκτώ παιχνίδια με τον Κολοσσό (10-16) μέσα στο σπίτι του (από τον Δεκέμβριο του 2016 και μετά) ήταν ότι δεν τα κατάφερε, παρ’ ότι το ματς κινήθηκε στον ρυθμό που ταιριάζει στα μέτρα του.

Κοινώς, η ομάδα του Γιαννη Καστρίτη (Τολιόπουλος 15π., 3ρ. & 3ασ. με 3/12 τριπ.) περιόρισε – μόλις για 4η φορά φέτος – τους Ροδίτες κάτω από τους 70 πόντους και μετρούσε 12 νίκες σε 15 αγώνες όταν ο αντίπαλός του δεν ξεπερνάει το παραπάνω φράγμα παραγωγικότητας, έχασε καθαρά και έφτασε τις 7 ήττες στα τελευταία 9 ματς στις εγχώριες υποχρεώσεις.

Με αυτό το momentum, οι μάχες με τον Προμηθέα στην 1η φάση της post season (0/3 φέτος απέναντι στους Πατρινούς) μοιάζουν να έχουν υψηλότερο δείκτη δυσκολίας από τον αναμενόμενο και σε αυτή την περίπτωση, μία σεζόν με πολλές καλές στιγμές, θα τελειώσει με αρνητικό ρεκόρ!

Έχοντας τον χειρότερο απολογισμό εκτός έδρας (ρεκόρ 1-12 πριν από το τζάμπολ) από τις ομάδες που έχουν προκριθεί στα play off και παρ’ ότι έπαιξε για τρίτο σερί ματς χωρίς τον Πόλεϊ , η ομάδα του Κούρο Σεγκούρα (Μπράϊκοβιτς 20π., 14ρ. & 2κοψ.) πήρε το πρώτο «διπλό» (69-60) του 2024 στο γήπεδο απ’ όπου περνάει ανελλιπώς εδώ και σχεδόν 8 χρόνια (7-1 στο Αλεξάνδρειο και 12-3 συνολικά)!

Το πιο εντυπωσιακό απ’ όλα είναι ότι οι Ροδίτες (Γκάουντλοκ 12π. & 3ασ.) τα κατάφεραν, όχι με τον τρόπο που έχουν συνηθίσει και τους ταιριάζει περισσότερο. Αντιθέτως, παίζοντας στον ρυθμό που βολεύει τον «αυτοκράτορα», καταγράφοντας την 3η χαμηλότερη παραγωγικότητα της σεζόν (69π.), αλλά το σημαντικότερο περιορίζοντας τους «κιτρινόμαυρους» στο αποκαρδιωτικό 31,4% εντός πεδιάς.

ΑΕΚ: Της πάει η απεργία!

Αν είναι να μην κάνει προπόνηση όλη την εβδομάδα και το Σαββατοκύριακο να σκοράρει 100 πόντους και να έχει εντυπωσιακή απόδοση, ίσως αυτές οι καθυστερήσεις στις πληρωμές θα πρέπει να καθιερωθούν μέχρι το τέλος της σεζόν, γιατί κατά πως φαίνεται, η κατάθεση ενός μισθού παραμονές των δύο τελευταίων αγώνων, δίνουν έξτρα κίνητρο στους παίκτες και παρουσιάζουν τον καλύτερό τους εαυτό!

Ο λόγος για την ΑΕΚ (12-14), η οποία για δεύτερη σερί εβδομάδα έκανε ελάχιστες προπονήσεις και δεν ήξερε αν θα κατέβει στο γήπεδο για τα παιχνίδια, αλλά όταν μπήκε στο παρκέ, παρουσίασε – τηρουμένων των αναλογιών και των προβλημάτων – μία εξαιρετική εικόνα και με την απόδοσή της, έδωσε απαντήσεις για το τι θα μπορούσε να πετύχει αν όλο το αγωνιστικό τμήμα ήταν πληρωμένο στην ώρα του.

Αν εξαιρέσουμε ένα μικρό διάστημα που ο ΠΑΟΚ (10-16) πέρασε μπροστά στο σκορ (29-32 στο 11′), η «Ένωση» βρήκε εξαιρετική επιθετική «χημεία» από το σχήμα με τον Κουζμίνσκας (31π., 11ρ., 4ασ. & 3κλ. με 6/9 τριπ.) στο “4”, τον Χατζηδάκη στο “5” και τους τρεις Αμερικανούς (Χολ, Ράντλ και ΜακΡέι) στις αντίστοιχες περιφερειακές θέσεις, με αποτέλεσμα να δημιουργήσει (24 ασίστ) πολλά ελεύθερα σουτ και να πετύχει 18 τρίποντα με το ποσοστό 56,2%! Εκ των οποίων δύο μακρινά buzzer beater από τον Ζώη Καράμπελα!

Ειδικά ο 34χρονος Λιθουανός διεθνής forward ήτανε εκπληκτικός και μαζί με τον πρωταθλητή Ευρώπης με την Ρεάλ (2018), που είχε 22 πόντους, 5 ασίστ και 5/10 τρίποντα, έκαναν την διαφορά και συνυπέγραψαν την 3η εφετινή νίκη (99-91) της «βασίλισσας» επί του «δικεφάλου του Βορρά» σε ισάριθμους αγώνες.

Η ομάδα του Ηλία Ζούρου εξασφάλισε την 7η θέση και το συναπάντημα με τον Ολυμπιακό στην 1η φάση των play off, ενώ η εκείνη του Στάθη Νερατζάκη χρειάζεται πάση θυσία νίκη στον τελικό επί του Αμαρουσίου το ερχόμενο Σάββατο (27/04, 20.15).

Ο ΠΑΟΚ τα περίμενε όλα από τον Κέβιν Πόρτερ τζούνιορ (28π., 7ρ., 5ασ., 2κλ. & 2κοψ. με 9/20 σουτ), ωστόσο, αν δεν είχε καλή απόδοση ο Φρίντρικσον (16π., 7ρ., 5ασ. & 5λ.) και δεν ήταν εύστοχος ο Μίχαλακ (16π., 4ρ. & 2ασ. με 4/5 τριπ.) από μακριά, θα έχανε πολύ πιο εύκολα, πολύ απλά επειδή δεν μπορούσε να σταματήσει κανέναν από τους αντιπάλους στην άμυνα.

Μπορεί ο 23χρονος Αμερικανός πρώην NBAer, να έχει εκπληκτικά προσόντα, να είναι επιδραστικός στην άμυνα και ασταμάτητος στο ανοιχτό γήπεδο, ωστόσο, στην Ευρώπη απέναντι σε κλειστές άμυνες, ζώνες και αντιμετώπιση με αλλαγές, δεν έχει τον χώρο για να κυριαρχήσει αθλητικά και μοιάζει αρκετά προβλέψιμος στην επίθεση, μη έχοντας το πολύ καλό μακρινό σουτ για να κάνει την διαφορά.

Μετά από τρεις αγώνες με την φανέλα του «δικεφάλου του Βορρά», είναι πλέον πιο ξεκάθαρο ότι ήρθε για κάνει ένα “restart” στην καριέρα του σε μία ομάδα που θα του δώσει την μπάλα στα χέρια και θα τον έχει στο γήπεδο σχεδόν 40 λεπτά, χωρίς αυτή η συνθήκη να προσφέρει κάτι ουσιαστικό στην ομάδα!

Μαρούσι: Από νεοφώτιστο μία νίκη μακριά από τα play off!

Στην Λαυρεωτική, το ματς ήταν από εκείνα που τα κερδίζει η ομάδα που διψάει περισσότερο. Άλλωστε και οι δύο, με νίκη θα κρατούσαν την κατάκτηση της 8ης θέσης και την είσοδο στην post season, στα χέρια τους!

Από το τζάμπολ, όμως, φάνηκε ότι το Μαρούσι (10-16) το ήθελε περισσότερο, έστω κι αν έπαιξε χωρίς τον πιο επιδραστικό της παίκτη μέσα στην ρακέτα (Ραντούλιτσα).

Ένα επιμέρους σκορ 1-14 μέσα σε 3 λεπτά στην 1η πρώτη περίοδο και 12 από τους 36 πόντους που σκόραρε συνολικά ο Αχμέντ Χιλ (36π. & 5ρ. με 8/11 τριπ.), έφταναν και περίσσευαν για να χτίσει η ομάδα του Νίκου Βετούλα μία διαφορά ασφαλείας (11-22 στο 7΄’), η οποία, στην ανώτατη της τιμή έφτασε ακόμη και το +18 (58-76 στο 34’) και τελικά να της δώσει μία νίκη (90-76) πολύ ευκολότερη απ’ όσο αναμενόταν!

Μόλις στην 2η του χρονιά στην Ευρώπη (μετά το περυσινό του πέρασμα από την γερμανική Μπαϊρόϊτ), ο 29χρονος απόφοιτος του Βιρτζίνια Τεκ κατέγραψε ρεκόρ εύστοχων τριπόντων για φέτος και συνέβαλε τα μέγιστα στη νίκη, που κράτησε ζωντανό το όνειρο των play off για την ομάδα των βορείων προαστίων.

Κάτι που έχει να συμβεί 13 ολόκληρα χρόνια και θα γίνει πραγματικότητα, αν οι νεοφώτιστοι νικήσουν το Σάββατο (27/04, 20.15) για 2η φορά φέτος μέσα στην Πυλαία τον ΠΑΟΚ.

Το Λαύριο (9-17) φάνηκε από την αρχή του ότι έχει μείνει από βενζίνη και ότι δεν είχε την ενέργεια για να παλέψει στην άμυνα, ώστε να κυνηγήσει την επιστροφή στα play off. O Κώστας Μέξας δεν μπήκε στην διαδικασία να αιτιολογήσει το “non show” των παικτών του (Μουρ 22π. & 10ρ.) και πλέον το μόνο που απομένει είναι να κλείσει νικηφόρα την σεζόν, στον τελευταίο αγώνα της Πάτρας με τον Απόλλωνα.

Καρδίτσα: Άλλη ομάδα στην έδρα της!

Στο κλειστό «Γιάννης Μπουρούσης», η ομάδα του Νίκου Παπανικολόπουλου έδωσε από την αρχή του αγώνα το στίγμα της και το 20-0 με το οποίο προηγήθηκε στο 6ο λεπτό, έβαλε από νωρίς τίτλους τέλους (95-67) στην αναμέτρηση με τον Απόλλωνα (4-22).

Οι Θεσσαλοί (Μακ 23π. & 6ρ., Γιάνκοβιτς 22π. & 7ρ.) μετέφεραν το παιχνίδι μέσα στην ρακέτα, όπου κυριάρχησαν πλήρως (66π.), ενώ τα 11 κλεψίματα (και τα 18 λάθη των φιλοξενουμένων) και τα περισσότερα ριμπάουντ, δημιούργησαν πολλές προϋποθέσεις για πόντους στο ανοιχτό γήπεδο (26), τις οποίες αξιοποίησαν πλήρως.

Σε μία σεζόν που ξεκίνησε με άσχημους οιωνούς, λόγω των ζημιών που υπέστη το γήπεδό της και των επτά σερί αγώνων που έδωσε μακριά από την έδρα της, η Καρδίτσα (9-17) παρουσίασε προοδευτικά μεγάλη βελτίωση στην διάρκεια της σεζόν και αξιοποίησε πλήρως το «σπίτι της» (όταν ολοκληρώθηκαν οι εργασίες), φτάνοντας στις 8 νίκες σε 12 αγώνες.

Στόχος της να τελειώσει νικηφόρα την σεζόν μπροστά στους φίλους της που γεμίζουν τις εξέδρες (στο τελευταίο ματς κόντρα στην ΑΕΚ) και να φτάσει σε διψήφιο αριθμό νικών, διπλασιάζοντας τον περυσινό απολογισμό που είχε ως νεοφώτιστη! Αν την βοηθούσε λίγο περισσότερο το goal average, με νίκη ενδεχομένως να μπορούσε να διεκδικήσει και την 8η θέση στις ισοβαθμίες (με ΠΑΟΚ και Μαρούσι), αλλά αυτός ίσως να είναι ο στόχος της επόμενης σεζόν.

Με τους Αμερικανούς της να ετοιμάζουν τις βαλίτσες της επιστροφής στην πατρίδα, η ομάδα του Γιάννη Χριστόπουλου (Οσμπορν 21π. & 8ρ., Μπράουν 14π. & 16ρ.) δεν μπόρεσε να είναι το ίδιο ανταγωνιστική σε σχέση με το ματς της 30ης Δεκέμβρη, που χάθηκε σε νεκρό χρόνο και πλέον ετοιμάζεται να αποχαιρετήσει την Α1 Κατηγορία, στο τελευταίο παιχνίδι της σεζόν (κόντρα στο Λαύριο) μπροστά στον κόσμο της.

Subscribe

Related articles

Νίκη με άρωμα.. Ευρώπης για τη Λανς

Η Λανς επιβλήθηκε με 2-0 απέναντι στη Λοριάν...

MVP των Game 4 των play off o Σλούκας

O Kώστας Σλούκας ήταν ο πολυτιμότερος παίκτης στα...

Οι αντίπαλοι της Εθνικής Νέων στα προκριματικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2024-25

Κόντρα σε Ιταλία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη και Μαυροβούνιο θα βρεθεί...

Το σπουδαίο επίτευγμα του Αγιούμπ Ελ Κααμπί στο φετινό Conference League (pic)

Με πρωταγωνιστή τον Αγιούμπ Ελ Κααμπί, ο οποίος πέτυχε...