Οριστικό νοκ άουτ ή δικαίωμα στην ελπίδα | Blog

Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για το σημερινό «ντέρμπι αιωνίων» στο οποίο ο Παναθηναϊκός μπορεί να τεθεί πρόωρα οριστικά νοκ άουτ από τη μάχη του πρωταθλήματος ή και να βρει τη μεγάλη νίκη που θα του αλλάξει, έστω πρόσκαιρα, τη ζωή…

  • Παναθηναϊκός για επιβίωση, τεράστια απώλεια ο Τσικίνιο
  • Το πλεονέκτημα του Παναθηναϊκού στη μεσαία γραμμή
  • Η δύσκολη πρόβλεψη για τον Ολυμπιακό και το πρόγραμμα που γλυκαίνει για τους Πράσινους

Η μια ομάδα έχει διεκδικήσει και έχει χάσει στο τέλος τα δύο τελευταία πρωταθλήματα. Η αντίπαλός της έχει διεκδικήσει μόνο το περυσινό, για… ενάμιση μήνα. Η μια ομάδα έχει κατακτήσει τα δυο από τα τρία τελευταία Κύπελλα Ελλάδας, η αντίπαλός της έχει κατακτήσει ένα τα τελευταία εννιά χρόνια! H μια ομάδα ξόδεψε εφέτος 21 εκατ. Ευρώ για αγορές, η άλλη οκτώ εκατ. ευρώ (ισοζύγιο αγορών – πωλήσεων). Η μια ομάδα μετράει 6 νίκες και 7 ισοπαλίες στα τελευταία 14 παιχνίδια της εναντίον του «αιωνίου» αντιπάλου, η άλλη μετράει μόλις μία νίκη, κι αυτή εναντίον συνόλου με απουσίες, μαστιζόμενης από κορονοϊό! Ωραία όλα αυτά, όμως, είναι στοιχεία του παρελθόντος. Το παρόν δείχνει ότι ο κάτοχος του Conference League, Ολυμπιακός, είναι σε καλύτερη κατάσταση από τον Παναθηναϊκό. Προσοχή: όχι πολύ καλύτερη…

Παναθηναϊκός για επιβίωση, τεράστια απώλεια ο Τσικίνιο

Το πρώτο ημίωρο του Ολυμπιακού εναντίον της Μπράγκα ήταν το καλύτερο εφετινό του, πραγματικά χορταστικό! Σε όλα! Στο press του, στο passing game του, στην πνευματική προετοιμασία, στη στόχευσή του. Θα του λείψει πολύ σήμερα ο Τσικίνιο. «Τσικίνιο» δεύτερο για να του συνδέει αρμονικά τις γραμμές δεν έχει! Ισως να του λείψει και το 25λεπτο ηρεμίας που μπορεί να δώσει ο Γουίλιαν σε μια από τις τελευταίες σεζόν της καριέρας του. Όμως πλέον ο Κάρμο βρήκε το ρυθμό του. Επέστρεψε ο Ρέτσος. Επέστρεψε ο Ζέλσον. Μπήκε ο Μασούρας. Βγήκε ο Στάμενιτς (απίθανη η εμμονή του Μεντιλίμπαρ στα πρώτα ματς). Ανεβαίνει ο Ολιβέιρα. Μπουμπουνάει ο Ελ Καμπί. Όλα αυτά είναι πολύ ωραία νέα για τον Ολυμπιακό, ο οποίος σήμερα μπορεί να εκτροχιάσει οριστικά έναν από τους τρεις ανταγωνιστές του. Είναι απλό: νικάει και «τελειώνει» τον Παναθηναϊκό από τη μάχη του τίτλου. Απλό να το γράφεις. Δύσκολο να το κάνεις, διότι ο Παναθηναϊκός δεν θα είναι απόψε αυτή η light ομάδα της Μπάνια Λούκα που πήγε στη Βοσνία, έβαλε ένα γκολ στο 10’, θεώρησε ότι το ματς τελείωσε και ξαναθυμήθηκε να παίξει μετά το 50′ που ισοφαρίστηκε. Θα είναι μια ομάδα που θα παίζει για την επιβίωσή της.

Και ως τέτοια, θα τα δώσει όλα! Αρκεί αυτό; Όχι βέβαια! Ο Παναθηναϊκός θα είναι ταυτόχρονα και πολύ ευάλωτος ψυχολογικά. Πολύ εύθραυστος αν ο φιλοξενούμενος καταφέρει να του βάλει δύσκολα και κυρίως αν προηγηθεί. Αντιθέτως, επειδή δεν έχει ισορροπίες ως σύνολο, αν φορτίσει με θετικά ιόντα το ΟΑΚΑ και πάρει κεφάλι στο σκορ, αυτή τη φορά δύσκολα θα την «πατήσει».

Το πλεονέκτημα του Παναθηναϊκού στη μεσαία γραμμή

Η ταυτόχρονη απουσία των Τσικίνιο – Γουίλιαν προσφέρει ένα πλεονέκτημα στον Παναθηναϊκό, διότι περιορίζει τις καλές επιλογές του Μεντιλίμπαρ στη μεσαία γραμμή του. Εκεί, ο Αλόνσο μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. Θες περισσότερα τρεξίματα: Αράο – Τσέριν – Ουναϊ (αυτοί που πρέπει να παίζουν αυτή την εποχή). Θες περισσότερη ποιότητα και δημιουργία; Αράο – Ουναϊ – Μπακασέτας. Θες «σκληρό» 4-2-3-1; Αράο – Μαξίμοβιτς – Ουναϊ/Μπακασέτας. Ειδικά σ’ αυτό το παιχνίδι ο Παναθηναϊκός διαθέτει περισσότερες καλές επιλογές μεταξύ των χαφ του και αυτό καλείται να το αξιοποιήσει ο Αλόνσο.

Ακόμα κι αν το κάνει, όμως, ο Παναθηναϊκός θα φτάσει πολύ δύσκολα στη νίκη, αν ο Φώτης Ιωαννίδης μείνει πάλι στο «μηδέν». Εναντίον του ταχύτατου Ρέτσου, που ωρίμασε πολύ πέρυσι και περιόρισε τις γκέλες του και του Κάρμο ο οποίος εκτός όλων των άλλων προσόντων του έχει και καταπληκτική αντίληψη αμυντικού, η φάση θα είναι δύσκολη για τον Φώτη που έχει σκοράρει μία φορά στα δέκα εφετινά παιχνίδια του. Ισως η πιο δύσκολη που έχει αντιμετωπίσει εφέτος. Ωστόσο είναι εύλογο ότι κάποια στιγμή θα «ξεμπουκώσει», διότι ο Παναθηναϊκός πλέον δημιουργεί ευκαιρίες, Δεν είναι η αποκρουστική ομάδα του 0-1 από τον Αστέρα και του 1-0 επί του Λεβαδειακού. Ανεξάρτητα από τα αποτελέσματά του, έχει αρχίσει να «στρώνει» από τη μέση και μπροστά. Εκεί, δηλαδή, όπου εστιάζεται και το σημαντικότερο πρόβλημά του εφέτος. Όχι το μοναδικό, διότι και αμυντικά δεν είναι δα και… βράχος, αλλά το πιο σημαντικό.

Η δύσκολη πρόβλεψη για τον Ολυμπιακό και το πρόγραμμα που γλυκαίνει για τους Πράσινους

Οι Πράσινοι δεν έχουν δεύτερες σκέψεις απόψε κι αυτό είναι θετικό για εκείνους. Ξέρουν καλά ότι με ήττα… «γεια σας» από τον Οκτώβριο στην (παράλογη) απαίτηση για τίτλο και με ισοπαλία το πράγμα «χλωμιάζει» και τα αποτελέσματα με ΟΦΗ, Αρη θα καθορίσουν αν μπορεί να μειώσει τη διαφορά έως το τέλος του πρώτου γύρου. Τον Ολυμπιακό η αλήθεια είναι ότι στο συγκεκριμένο ματς δεν μπορώ να τον… ψυχολογήσω που λεν’ και οι γραμματιζούμενοι. Η νίκη επί της Μπράγκα εκτόνωσε την πίεση, ο Μουζακίτης κλέβει ποδοσφαιρικές καρδιές και δίνει όμορφη αύρα στο κλαμπ, όμως ο Μεντιλίμπαρ ακόμα ψάχνεται για δυο – τρεις θέσεις και ειδικά αμυντικά τα θέματά του τα έχει όπως φάνηκε ειδικά στο ματς με τη Λυών, αλλά ακόμα – ακόμα και εναντίον αυτού του θλιβερού συνόλου που παρέταξε ο Καρβαλιάλ την Πέμπτη στο «Γ. Καραϊσκάκης».

Σε κάθε περίπτωση το αποψινό ματς είναι ένα από τα σημαντικότερα ντέρμπι του πρώτου γύρου, διότι μπορεί να τεθεί οριστικά νοκ άουτ ο ένας από τους τέσσερις διεκδικητές του τίτλου. Αν, όμως, πάρει το τρίποντο, μπορεί να έρθουν καλύτερες πράσινες μέρες δεδομένου ότι ο Παναθηναϊκός θα έχει διαγράψει όλα τα ντέρμπι μέχρι τα Χριστούγεννα και έχει τον Αρη στο ΟΑΚΑ, αλλά ακόμα έχουμε μπροστά μας ΑΕΚ – ΠΑΟΚ, ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός, ΑΕΚ – Αρης…

Subscribe

Related articles

Πεντάρα ηρεμίας και τώρα… Εφετείο για την ΑΕΛ!

Έχοντας ένα πολύ καλύτερο β΄ ημίχρονο η ΑΕ...

Επιστροφή στα τρίποντα για ν’ ανέβει και σκαλί θέλει ο Άρης!

Μετά από δυο σερί ισοπαλίες, ο Άρης Λεμεσού...

Κανείς δεν ξεχνάει τα έξι «αετόπουλα» στα Τέμπη

Πλήθος κόσμου βρέθηκε για ακόμα μια χρονιά στα...

Ο Άρης έχει αλλάξει κι αυτό φαίνεται μέσα από τη νοοτροπία του | Blog

Ο Βασίλης Βλαχόπουλος γράφει για τη μνήμη χρυσόψαρου...

Ομόνοια κάντο όπως πέρσι!

Με φάρο τις περσινές επιτυχίες επί του Άρη...