Πόσο χρόνο θέλει ο Λουτσέσκου με τα φορ του και όχι μόνο; | Blog

Ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου γράφει για το θέμα της απόδοσης και της προσαρμογής των φορ του ΠΑΟΚ, αλλά και το πόσο σημαντικό είναι το αυριανό ματς με τη Στεάουα.

  • Κρίσιμο με τους Ρομάνους

Σε μία περίοδο γεμάτη κυβιστήσεις με κρίσεις που ανατρέπονται από… Δευτέρα σε Δευτέρα ανάλογα πάντα με το τελευταίο αποτέλεσμα, στον ΠΑΟΚ συνεχίζει να επικρατεί ψυχραιμία. Η μεγάλη πλειοψηφία νιώθει και αντιδρά πάντα με βάση το ρεαλισμό που χρειάζεται. Το ίδιο και ο προπονητής.

Ακριβώς πριν μία εβδομάδα όλη η φίλαθλη Ελλάδα αποθέωνε τον ΠΑΟΚ και τον έχριζε ως φαβορί για τον τίτλο! Από τότε ήρθε η ήττα από την καλύτερη Γαλατά και από τον πιο αποτελεσματικό Άρη! Αλλάζει κάτι για τον ΠΑΟΚ μετά τις δύο ήττες; Ο αντικειμενικός και ρεαλιστής δεν είχε λόγο να βιαστεί τότε, δεν έχει λόγο να απογοητευτεί τώρα. Εκείνος δε που ξέρει από Λουτσέσκου, είχε αντιληφθεί εδώ και λίγες εβδομάδες ότι μέσα στο φθινόπωρο θα έρθουν και οι «στραβές». Παραδοσιακά έρχονται από τη στιγμή που ο προπονητής της ομάδας χρειάζεται χρόνο για να επιβάλει τη δουλειά του στο νέο γκρουπ που διαμορφώθηκε από τις προσθήκες του Αυγούστου και μετά.

Προφανώς και δεν μπαίνουμε σε διαδικασία κρίσης του Λουτσέσκου. Κριτική του γίνεται συχνά πυκνά, αλλά συνολική κρίση για τη φιλοσοφία και τη μεθοδολογία του δεν χρειάζεται, αφού τα συνολικά αποτελέσματά του «μιλάνε» από μόνα τους. Ο τρόπος του και κάποια από όλα όσα κάνει μπορεί να μας φαίνονται παράξενα, όλη η φιλοσοφία του όμως έχει κριθεί από την ιστορία, με τους τίτλους που κατακτά, το ποδόσφαιρο που παίζει και με το κάθε ρόστερ που διαχειρίζεται να ξεπερνάει το ταβάνι του.

Ο Λουτσέσκου πιστεύει λοιπόν ότι στο σύγχρονο ποδόσφαιρο δεν δουλεύουν 8-9 παίκτες για να «ταΐσουν» τον σέντερ φορ με σέντρες ή όποιο άλλο τρόπο που εκτιμά ότι είναι εύκολα αντιμετωπίσιμος από τις αντίπαλες άμυνες. Θεωρεί ότι οι 8-9 ΜΑΖΙ με τον φορ δουλεύουν όλοι μαζί ώστε στο τέλος να βρεθεί κάποιος σε κοντινή θέση για να εκτελέσει προς το τέρμα. Κάπως έτσι ο ΠΑΟΚ βάζει 140 γκολ, κάπως έτσι όμως η ομάδα έχει αρκετά μεγάλα ματς που κρίνονται σε λίγες στιγμές και εκεί της λείπει το εύκολο τέρμα που δεν θα έρθει μέσα από συνολικά καλή λειτουργία, αλλά από απλή ενέργεια ενός-δύο παικτών.

Ο προπονητής έχει δικαιωθεί σε πολλά, είναι πολύ πιθανό ότι θα τα καταφέρει και τώρα όπου Τισουντάλι και Τσάλοφ αργούν ακόμη να συνειδητοποιήσουν τα νέα δεδομένα και τις νέες απαιτήσεις. Ο Μπράντον είναι χειρότερος -ποιοτικά- παίκτης και από τους δύο, αλλά για τον ΠΑΟΚ του Λουτσέσκου είναι ο ιδανικός αφού έχει μάθει το μάθημα… «θα θυσιαστώ για την ομάδα ώστε όλο το σύνολο να επιτεθεί καλύτερα”. Θα το κάνουν και οι άλλοι; Εγώ προβλέπω πώς με το πέρασμα των εβδομάδων θα γίνει κι αυτό. Στο κάτω-κάτω ο Ρουμάνος το πέτυχε με τον Πρίγιοβιτς, δεν θα τα καταφέρει με αυτούς τους δύο; Αλήθεια είναι ότι ήρθαν λίγο αργά, ήρθαν και μαζί, είναι και οι δύο λίγο πιο περιφερειακοί παίζοντας συνήθως μαζί με παρτενερ, αλλά… τέλος πάντων, με τη δουλειά και την προσωπική επαφή, θα βρεθεί άκρη.

Τελικά και για να μην μπερδευόμαστε, στον ΠΑΟΚ του Λουτσέσκου, ο φορ θεωρείται καλός και μπαίνει στους διακριθέντες από τον προπονητή, όταν όλη η ομάδα επιτίθεται με βάση τις αρχές του στο συνδυαστικό ποδόσφαιρο. Όταν κι εκείνος πρεσάρει σωστά, κλέβει μπάλες, παίρνει πλάτη, ανοίγει χώρους και συνεισφέρει σε συνεργασίες για να βρεθεί το καλύτερο τελείωμα από τον οποιονδήποτε βρίσκεται στην περιοχή, ακόμη και από τον πλάγιο μπακ. Ο φορ παίζει καλά όταν συνεισφέρει, για να αποδίδουν όλοι μαζί καλά. Αυτό λείπει μέχρι τώρα στα πιο δύσκολα παιχνίδια.

Κρίσιμο με τους Ρομάνους

Πέρα από κάθε θέμα διαχείρισης παίκτη, ο ΠΑΟΚ προέρχεται από δύο ήττες και φυσικά είναι λίγο πιο πιεσμένος αυτή την εβδομάδα. Στην Ευρώπη για να συνεχίσει και τον Φεβρουάριο η ομάδα του Λουτσέσκου, πρέπει στην πρώτη οκτάδα αγώνων να μαζέψει τουλάχιστον 9-10 πόντους. Κατά την εκτίμησή μου στην Τούμπα και απέναντι σε Στεάουα, Πλζεν, Σλάβια Πράγας και Φερεντσβάρος, πρέπει να πάρει το λιγότερο οκτώ πόντους. Με δύο νίκες και δύο ισοπαλίες θα έχει κάνει ένα βήμα πρόκρισης. Κάπως έτσι ένα πρώτο τρίποντο τη δεύτερη αγωνιστική απέναντι στους συμπατριώτες του Λουτσέσκου, θα αποτελέσει μεγάλο στήριγμα και στη βαθμολογία και στη ψυχολογία.

Η ομάδα του προπονητή Ηλία Χαραλάμπους ξέρει καλά τον ΠΑΟΚ, όσο ισχύει και το αντίστροφο, το θέμα είναι ποιος μπορεί να αντιμετωπίσει και να επικρατήσει του άλλου.

Πριν το ματς ο Λουτσέσκου έχει να αποφασίσει τι θα κάνει με το επιβαρυμένο δίδυμο Μπάμπα-Τάισον που εκείνος ξέρει γιατί έπαιξαν με το Βόλο και τώρα μετράνε τρία συνεχόμενα ματς σε εννιά μέρες και ίσως(;) πρέπει να πάνε σε τέσσερα, σε 13. Πρέπει;

*Για να κλείσω όπως ξεκίνησα με τις κρίσεις: Πριν τέσσερις εβδομάδες ο Παναθηναϊκός ήταν το αδιαφιλονίκητο φαβορί, πριν τρεις εβδομάδες η ΑΕΚ δεν ήξερε που πατούσε και που βρίσκεται, ενώ πριν δύο εβδομάδες οι Αρειανοί έκαναν γκρουπάκια με το αν ο Μάντζιος μπορεί να διαχειριστεί την επένδυση του Καρυπίδη! Τώρα τι γίνεται; «Ο Μεντιλίμπαρ τη βγάζει δεν τη βγάζει» και ο ΠΑΟΚ που ήταν ο καλύτερος την περασμένη εβδομάδα, τώρα μπορεί και να διαλύσει αν δεν κερδίσει και την Στεάουα. Και πόσα ακόμη τέτοια μέχρι να σταθεροποιηθούν όλοι;

Ε… δεν γίνεται όμως…

Subscribe

Related articles

Λουτσέσκου: «Πέτυχα όσα ήθελα να πετύχω, πλέον θέλω να είμαι ευτυχισμένος»

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου μίλησε σε συμπατριώτες του δημοσιογράφους...

«Φωτιά» στη Stoiximan Super League ελέω Κυπέλλου, ο 5ος ενδέχεται μείνει εκτός Ευρώπης

Μετά τις διασταυρώσεις που προέκυψαν στο Κύπελλο Ελλάδος...