Ντέρμπι σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, και το restart του Ολυμπιακού

-

29/09/2024, 08:43

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η 6η «στροφή» της Stoiximan Super League. Στο σημερινό πρόγραμμα υπάρχουν δύο ντέρμπι, το ντέρμπι της Θεσσαλονίκης ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και τον Άρη και το βράδυ θα διεξαχθεί στη Νέα Φιλαδέλφεια η αναμέτρηση ΑΕΚ-Παναθηναϊκός.

Οι δύο «Δικέφαλοι» βρίσκονται στις δύο πρώτες θέσεις της βαθμολογίας και, όπως είναι φυσικό, είναι εκείνες που θέλουν να βρεθούν στην κορυφή μετά στο τέλος της βραδιάς. Από την πλευρά του, ο Ολυμπιακός μετά από τρία άσχημα αποτελέσματα θέλει να ξεκινήσει την αντεπίθεσή του, αρχής γενομένης από το σημερινή αναμέτρηση με τον Ατρόμητο, ενώ ακολουθεί (για το πρωτάθλημα) το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό πριν από την επόμενη διακοπή για τις υποχρεώσεις των εθνικών ομάδων.

Το «τριφύλλι», από τη μεριά του, θέλει να κάνει τη ζημιά μέσα στην έδρα της ΑΕΚ, να πλησιάσει τις υψηλότερες θέσεις και να πάρει ένα σημαντικό αποτέλεσμα ψυχολογίας, αφού την Πέμπτη κάνει τη δική του πρεμιέρα στο Conference League απέναντι στη Μπόρατς και έρχεται το ντέρμπι των «αιωνίων» στο ΟΑΚΑ.

ΟΦΗ-Παναιτωλικός

Έπειτα από οκτώ αναμετρήσεις όπου δεν υπήρχε νίκη γηπεδούχου και στις δύο έδρες, ο ΟΦΗ κατάφερε στο περσινό παιχνίδι των δύο ομάδων για την κανονική περίοδο να επικρατήσει με 1-0.

Για τα Playouts, όμως, ο Παναιτωλικός επικράτησε με 2-1 στην Κρήτη στις 11 Μαϊου 2024. Οι δύο ομάδες μέσα σε λιγότερο από δύο εβδομάδες συναντήθηκαν τρεις φορές πέρσι, αφού η αναμέτρηση για την κανονική περίοδο στην Κρήτη έγινε στις 20 Ιανουαρίου 2024 και επικράτησε 1-0 ο ΟΦΗ και ακολούθησαν δύο παιχνίδια για το Κύπελλο Ελλάδος, στις 23 Ιανουαρίου 2024 που επικράτησε ο Παναιτωλικός με 2-1 στην Κρήτη και με 3-1 στο Αγρίνιο στις 31 Ιανουαρίου 2024.

Αυτό συμβαίνει και αυτή τη σεζόν, αφού την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου ο ΟΦΗ επικράτησε με 2-1 για το Κύπελλο Ελλάδος σε μονή αναμέτρηση και τέσσερις μέρες μετά θα βρεθούν αντιμέτωποι και για το πρωτάθλημα.

Δεν υπάρχει αναμέτρηση χωρίς γκολ σε καμία από τις δύο έδρες και σε σύνολο 24 αγώνων υπάρχουν τρεις μόλις ισοπαλίες που όλες είναι με γκολ.

Ο ΟΦΗ και ο Παναιτωλικός συναντήθηκαν για πρώτη φορά σε επίπεδο Α’ Εθνικής την σεζόν 1976-77 και με τα γκολ των Γιαλαμά και Παπαδόπουλου, ο ΟΦΗ επικράτησε με 2-0.

Χρειάστηκαν αρκετές δεκαετίες για να βρεθούν και πάλι αντιμέτωποι σε κορυφαίο επίπεδο και αυτό συνέβη το 2011-12, όταν και πάλι επικράτησε η ομάδα της Κρήτης, με τον Ζέλικο Κάλαϊτζιτς να κρίνει με γκολ φάουλ την αναμέτρηση.

Απίστευτη ποικιλία στα σκορ έχουν οι δύο ομάδες στις αναμετρήσεις της Κρήτης, αφού σε σύνολο 13 αγώνων έχουν υπάρξει δέκα διαφορετικά σκορ και μόνο το 1-0 υπέρ του ΟΦΗ έχει τρεις εμφανίσεις.

Ολυμπιακός-Ατρόμητος

Ο Ατρόμητος μπορεί να μην έχει σκοράρει στις πέντε τελευταίες του επισκέψεις στην έδρα του Ολυμπιακού, αλλά είναι η ομάδα – εκτός των BIG-5 – που πήρε το τελευταίο 0-0 με τους Ερυθρόλευκους στο στάδιο Καραϊσκάκης πριν από αυτό της 5ης αγωνιστικής του φετινού πρωταθλήματος απέναντι στον Παναιτωλικό.

Ο Ολυμπιακός πάντως έχει 19 νίκες σε 23 αναμετρήσεις που υποδέχθηκε την ομάδα του Περιστερίου και μάλιστα με ξεχωριστή ποικιλία στα μεταξύ τους σκορ. Είναι χαρακτηριστικό πως οι επτά πρώτες νίκες του απέναντι στον Ατρόμητο έγιναν με επτά διαφορετικά σκορ. Τα αγαπημένα του σκορ στο σύνολο των αναμετρήσεων είναι το 2-1 και το 2-0 με πέντε εμφανίσεις για το καθένα.

Ο Μπακαμπού, στην αναμέτρηση των δύο ομάδων της σεζόν 2022-23, σημείωσε το 50ο γκολ του Ολυμπιακού στα εντός έδρας παιχνίδια του με τον Ατρόμητο. Το πρώτο το είχε σημειώσει ο Χούλιο Λοσάντα, στις 12 Νοεμβρίου 1972, στο πρώτο παιχνίδι των δύο ομάδων στην Α’ Εθνική/Super League, όπου οι Ερυθρόλευκοι είχαν επικρατήσει με 4-0.

Ο Ατρόμητος έχει σκοράρει στις έντεκα από τις 23 αναμετρήσεις του με τον Ολυμπιακό εκτός έδρας, ενώ η ευρύτερη νίκη των Ερυθρολεύκων σημειώθηκε στις 16 Ιανουαρίου 1977 με σκορ 5-1 που είναι και το πιο παραγωγικό στην ιστορία των αναμετρήσεων των δύο ομάδων.

ΠΑΟΚ-Άρης

Στα τελευταία είκοσι παιχνίδια ανάμεσα στις δύο ομάδες και στις δύο έδρες, μόλις τις επτά φορές έχει επικρατήσει ο γηπεδούχος, με τον Άρη να το καταφέρνει τέσσερις φορές και τον ΠΑΟΚ τις τρεις. Στις τέσσερις περσινές μεταξύ τους αναμετρήσεις για την κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος και τα Playoffs υπήρξαν δύο επικρατήσεις φιλοξενούμενου, μια λευκή ισοπαλία και μια νίκη του Άρη στο εντός έδρας της κανονικής περιόδου.

Ο ΠΑΟΚ δεν έχει καταφέρει να σκοράρει στα δύο τελευταία του εντός με τον Άρη, δηλαδή στην περσινή αναμέτρηση για την κανονική περίοδο (0-0) και για τα Playoffs, όπου επικράτησαν οι Κίτρινοι με 1-0.

Μόλις στα τέσσερα από τα δέκα τελευταία μεταξύ τους παιχνίδια και στις δύο έδρες έχουν σκοράρει και οι δύο αντίπαλοι. Υπάρχουν τρία 2-1 σε αυτή τη σειρά, ένα 3-2, δύο λευκές ισοπαλίες και τέσσερις νίκες με 1-0.

Το μεγαλύτερο αήττητο σερί που έχει “τρέξει” ο ΠΑΟΚ με αντίπαλο τον Άρη ως γηπεδούχος είναι τα έντεκα διαδοχικά ματς και ξεκίνησε στις 2 Απριλίου 2000 με νίκη 3-2 και έσπασε για τους Κίτρινους στις 3 Οκτωβρίου 2010, όταν επικράτησαν με 1-0 χάρη στο γκολ του Χαβίτο. Σε εκείνα τα έντεκα ματς, ο ΠΑΟΚ επικράτησε εννέα φορές και σημειώθηκαν και δύο ισοπαλίες.

ΑΕΚ-Παναθηναϊκός

Τα πέντε από τα δέκα τελευταία παιχνίδια με γηπεδούχο την ΑΕΚ έχουν ολοκληρωθεί ισόπαλα και τα δύο από αυτά χωρίς να σημειωθεί γκολ. Οι Κιτρινόμαυροι έχουν τέσσερις νίκες και μια ο Παναθηναϊκός. Μόλις στα τέσσερα από τα δέκα έχουν σκοράρει και οι δύο αντίπαλοι.

Η ΑΕΚ στη σειρά των τελευταίων πέντε χρόνων δεν έχει καταφέρει να πάρει νίκη και στα δύο εντός της με τον Παναθηναϊκο, δηλαδή στην κανονική περίοδο και την διαδικασία των Playoffs.

Στην κανονική διάρκεια έχει τρεις νίκες με 1-0 στα πέντε τελευταία, ο Παναθηναϊκός μια και η περσινή της αναμέτρηση ολοκληρώθηκε με σκορ 2-2.

Η τελευταία φορά που υπήρξαν δύο διαδοχικές νίκες της ΑΕΚ σε ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό την ίδια σεζόν ήταν το 2012, όταν στις 11 Μαρτίου 2012 επικράτησε εντός έδρας με 2-0 για τον Β’ Γύρο και στις 7 Μαΐου 2012 πήρε τη νίκη με 2-0 για τα Playoffs.

Στα δέκα τελευταία μεταξύ τους και στις δύο έδρες, υπάρχουν τέσσερις νίκες γηπεδούχου, πέντε ισοπαλίες και μια νίκη φιλοξενούμενου, την οποία σημείωσε η ΑΕΚ στις 25 Σεπτεμβρίου 2023 με 2-1. Στα πέντε από τα δέκα αυτά παιχνίδια έχουν σκοράρει και οι δύο, ενώ υπάρχουν δύο λευκές ισοπαλίες.

Τα αποτελέσματα και το πρόγραμμα της 6ης αγωνιστικής

Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου

Βόλος-Athens Kallithea 1-1
Αστέρας AKTOR-Λεβαδειακός 1-1

Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου

ΟΦΗ-Παναιτωλικός 17:00 (CosmoteSport 1)
Ολυμπιακός-Ατρόμητος 18:00 (CosmoteSport 2)
ΠΑΟΚ-Άρης 20:30 (Novasports Prime)
ΑΕΚ-Παναθηναϊκός 21:30 (CosmoteSport 1)

Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου

Λαμία-Πανσερραϊκός 20:00 (CosmoteSport 1)

Η βαθμολογία

Stoiximan Super League

Η επόμενη (7η) αγωνιστική

Σάββατο 5 Οκτωβρίου

Ατρόμητος-Βόλος 18:30
Παναιτωλικός-ΑΕΚ 19:30
Άρης-Λαμία 20:00

Κυριακή 6 Οκτωβρίου

Πανσερραϊκός-ΟΦΗ 16:00
Athens Kallithea-Αστέρας AKTOR 17:00
Λεβαδειακός-ΠΑΟΚ 19:00
Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 20:30

Ακολουθήστε - στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

Subscribe

Related articles

Μεγάλες μάχες και σούπερ επιλογές για τα ντέρμπι της αγωνιστικής!

Τα δύο ντέρμπι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη δεσπόζουν...

Η διαιτητική τριάδα στον τελικό Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός

Παπαπέτρου, Τσολάκος και Τσιμπούρης θα διευθύνουν τον τελικό...

Με τη φόρα του για άλλη μια νίκη ο ΑΠΟΕΛ

Ο ΑΠΟΕΛ καλείται απόψε να συνεχίσει το νικηφόρο...

Πρωτοσέλιδο στο Μεξικό με ελληνικό «Σε αγαπώ» για τον Γιακουμάκη

Ο απόλυτος πρωταγωνιστής στη νίκη της Κρουζ Αζούλ...

Στην Κύπρο για λογαριασμό της Ομόνοιας και για το deal o Γιόβετιτς

Κυριακή του Στεφάν Γιόβετιτς, με τον Μαυροβούνιο διεθνή...