Europa League: Όλα όσα θες να ξέρεις για την επόμενη αποστολή του Ολυμπιακού- Η Μάντσεστερ, η Τότεναμ, ο Βαλβέρδε και…

Το ξημέρωμα της 30ης του Μάη η ευφάνταστη Marca γοητευμένη από την απίθανη ιστορία του Ολυμπιακού έντυσε Δία τον Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ και τον ανέβασε στον Όλυμπο: Στον θρόνο του ανάμεσα στα διαδοχικά ευρωπαϊκά τρόπαια της καριέρας του –Σεβίλλη 2023, Ολυμπιακός 2024-. «Το έκανε μόνο ο Ράφα Μπενίτεθ –Βαλένθια 2004, Λίβερπουλ 2005- πριν από είκοσι χρόνια» θύμισε με καμάρι για το κατόρθωμα του Βάσκου να κερδίσει και εκείνος με διαφορετικές ομάδες, διαφορετικές ευρωπαϊκές διοργανώσεις στη σειρά.

Και είναι βέβαιο ότι τον Σεπτέμβρη όταν με το καλό θα ξεκινήσει το ταξίδι του ανανεωμένου Europa League, σίγουρα θα τον έχει πάλι κατά νου τον 63χρονο. Μην λησμονούμε άλλωστε που είναι προγραμματισμένος ο τελικός: 21 Μαΐου, «Σαν Μαμές», Μπιλμπάο. Στα λημέρια του – σ.σ αναδείχθηκε από τα τμήματα υποδομής της Αθλέτικ σαν ποδοσφαιριστής, κάθισε και στον πάγκο της σαν προπονητής.

Διαβάστε επίσης: Ο Ολυμπιακός στην τέταρτη θέση παγκοσμίως για τον μήνα Μάιο (pic)

Ναι, σεσημασμένος ο τεχνικός του Ολυμπιακού. Όχι όμως και η διοργάνωση που θα επαναφέρει τους Ερυθρόλευκους στην Ευρώπη μετά την κατάκτηση του Conference. Μια αχαρτογράφητη διαδικασία το νέο Europa League πίσω από τις βασικές πληροφορίες του. Πολλώ δε μάλλον η περίφημη league phase που αντικαθιστά τη φάση των ομίλων –όπως και στο Champions League-. Τι ξέρουμε για αυτό; Πως ξεκινά 25 Σεπτέμβρη και ολοκληρώνεται 30 Γενάρη. Πως ανεβάζει σε οκτώ τα ματς που δίνει κάθε club, αλλά σε οκτώ και τους αντιπάλους –άλλος κάθε φορά-. Και βέβαια ότι αλλάζει ο τρόπος πρόκρισης μέσα από την ενιαία βαθμολογία για τους 36 συμμετέχοντες. Με την ολοκλήρωση της league phase οι πρώτοι 8 πηγαίνουν απευθείας στο top-16. Και οι ομάδες από το Νο9 ως και το Νο24 της κατάταξης παίζουν έναν επιπλέον νοκ άουτ γύρο για τα άλλα οκτώ εισιτήρια της τελικής ευθείας.

Συντελεστής δυσκολίας

Τι δεν ξέρουμε; Πόσο μεγάλος (θα) είναι ο συντελεστής δυσκολίας, πόσοι βαθμοί σε σπρώχνουν στην πρώτη 8άδα, πόσοι σε βάζουν στην ενότητα 9-24 κλπ. Όλα φέτος θα τα ανακαλύψουμε και μαζί μας η Ευρώπη ολόκληρη. Στη σεζόν που ο Ολυμπιακός πέρα από εξασφαλισμένη θέση στη league phase έχει δεδομένη παρουσία και στο δεύτερο γκρουπ δυναμικότητας –που δεν το συναντάς πια σχεδόν ποτέ σε ελληνική ομάδα-. Έχουν ήδη κλειδώσει την παρουσία τους 13 ομάδες από τις 36: Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Τότεναμ, Πόρτο, Ρόμα, Άιντραχτ Φρανκφούρτης και Λάτσιο –σίγουρα στο πρώτο γκρουπ-. Σοσιεδάδ, Άλκμααρ, Ολυμπιακός, Μπιλμπάο –ναι, του Ερνέστο Βαλβέρδε- Χόφενχαϊμ, Λιόν και Νις.

Θα έρθουν 12 από τους προκριματικούς –εκεί που συμμετέχει ο Παναθηναϊκός, αλλά και club όπως ο Άγιαξ, η Μπράγκα, η Τραμπζονσπορ. Και 11 ομάδες από τους προκριματικούς του Champions League –εκεί που συμμετέχει ο ΠΑΟΚ αλλά και μεταξύ άλλων η Φενερμπαχτσέ, η Λιλ, η Ουνιόν Σεν Ζιλουάζ, η Σάλτσμπουργκ-. Βασική διαφορά επίσης; Οι «36» κλειδώνουν Σεπτέμβρη και πλέον δεν προστίθεται κανείς στη διαδικασία…

Με τον ίδιο τρόπο

Θα έχει λοιπόν ο Ολυμπιακός δύο αντιπάλους από κάθε γκρουπ δυναμικότητας σε αυτή την τόσο απαιτητική διαδικασία. Θα έχει σίγουρα 4 πολύ ενδιαφέροντα εντός έδρας ματς στο Φάληρο και καλές πιθανότητες για να συνεχίσει στα νοκ άουτ του Φλεβάρη. Και κυρίως; Θα έχει την αύρα μιας ομάδας που φέτος απέδειξε ότι nothing is impossible ακόμη και στο πιο απαιτητικό ποδοσφαιρικό επίπεδο της Ευρώπης. Της ομάδας που συμπληρώνει 100 χρόνια ζωής, νιώθοντας την πρόκληση κατάκτησης της επόμενης κορυφής, όποια και αν είναι αυτή.

Το είπε άλλωστε ο Βαγγέλης Μαρινάκης εκείνο το βράδυ στη Νέα Φιλαδέλφεια: «Επόμενο όνειρο ένα Europa League!». Και μιας και το έφερε η συζήτηση; Υπάρχει προπονητής που κατέκτησε το Europa Conference League (2022) και την αμέσως επόμενη σεζόν οδήγησε την ομάδα του στον τελικό του Europa League (2023). Ο Ζοσέ Μουρίνιο με την Ρόμα. Έπεσε όμως στην… περίπτωση Μεντιλίμπαρ εκείνο το βράδυ στη Βουδαπέστη. Και τα υπόλοιπα είναι γνωστά.

«Όλοι εδώ»

Ο Ολυμπιακός έκλεισε φιλικό με την Νότιγχαμ Φόρεστ στις αρχές Αυγούστου

Γνωστή είναι και η κεντρική ιδέα του «σχεδιασμού» για τον Ολυμπιακό. Αυτή η «θα προσπαθήσουμε να τους κρατήσουμε όλους» φιλοδοξία Αυτό θέλει ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ. Να μείνουν στη θέση τους οι περισσότεροι του φετινού ρόστερ. Αυτό προσπαθεί σε πολλά και διαφορετικά μέτωπα η διοίκηση με την άνεση ότι υπάρχει ένας μήνας ως την έναρξη της προετοιμασίας.

Γράψτε το σχόλιο σας

Subscribe

Related articles

Στο Καραϊσκάκη το πρώτο… ντέρμπι της ημέρας

ΠΑΟΚ-Άρης στην Τούμπα και ΑΕΚ-ΠΑΟ στη Νέα Φιλαδέλφεια δημιουργούν...

Την Δευτέρα στην Βαρκελώνη για να υπογράψει στην Μπαρτσελόνα ο Σέζνι

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο Βόιτσεχ Σέζνι θα βρεθεί...

Sold out τελικός και μικρός τελικός στο Super Cup

Κατάμεστο θα είναι το κλειστό της Καλλιθέας για...

Μεγάλες μάχες και σούπερ επιλογές για τα ντέρμπι της αγωνιστικής!

Τα δύο ντέρμπι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη δεσπόζουν...

Η διαιτητική τριάδα στον τελικό Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός

Παπαπέτρου, Τσολάκος και Τσιμπούρης θα διευθύνουν τον τελικό...

Με τη φόρα του για άλλη μια νίκη ο ΑΠΟΕΛ

Ο ΑΠΟΕΛ καλείται απόψε να συνεχίσει το νικηφόρο...