Γιατί οι Διαιτητικές Αποφάσεις και οι Εξηγήσεις τους Δεν Ανακοινώνονται Άμεσα στο Γήπεδο
Ο Γάλλος αρχιδιαιτητής Στεφάν Λανουά ανέλυσε τους λόγους για τους οποίους δεν είναι εφικτό να δημοσιοποιούνται οι αποφάσεις των διαιτητών και το σκεπτικό τους κατά τη διάρκεια των αγώνων, ούτε να επιτρέπεται η άμεση επικοινωνία των διαιτητών με τα μέσα ενημέρωσης.
Περιορισμοί στην Ανακοίνωση Αποφάσεων και Συνομιλιών VAR
Κατά τη διάρκεια σεμιναρίου που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, ο Λανουά απάντησε σε ερωτήματα σχετικά με τη δυνατότητα ανακοίνωσης των διαιτητικών αποφάσεων στο γήπεδο, καθώς και τη μετάδοση των συνομιλιών από το VAR. Σύμφωνα με τον ίδιο, τέτοιου είδους πρακτικές δεν είναι εφικτές στην παρούσα φάση, κυρίως λόγω των διεθνών κανονισμών και της συνεργασίας με ξένους διαιτητές που διευθύνουν αγώνες στην Ελλάδα.
Ειδικότερα, ενώ για τους Έλληνες διαιτητές θα μπορούσε να υπάρξει επικοινωνία της απόφασης και των συνομιλιών, αυτό δεν ισχύει για τους ξένους ρέφερι, καθώς η UEFA δεν επιτρέπει τέτοιες διαδικασίες. Συνεπώς, η ανακοίνωση των αποφάσεων και των συνομιλιών δεν μπορεί να εφαρμόζεται επιλεκτικά μόνο σε αγώνες με Έλληνες διαιτητές.
Η Στρατηγική Ενημέρωσης της ΚΕΔ και η Προστασία των Διαιτητών
Όσον αφορά την επικοινωνία των διαιτητών με τα μέσα ενημέρωσης, ο Λανουά τόνισε ότι η Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας (ΚΕΔ) αναλαμβάνει την ευθύνη να προστατεύει τους διαιτητές από πιέσεις και παρεμβάσεις. Αντί για άμεσες δηλώσεις από τους ίδιους τους ρέφερι, η ΚΕΔ παρέχει αναλυτικές εξηγήσεις και απαντήσεις μέσω του επίσημου καναλιού της στο YouTube, όπου προβάλλονται οι φάσεις και οι αποφάσεις με λεπτομέρεια.
Σύγχρονες Τάσεις και Παραδείγματα από Διεθνείς Πρακτικές
Σε παγκόσμιο επίπεδο, η διαφάνεια στις διαιτητικές αποφάσεις εξελίσσεται σταδιακά, με πρωτοβουλίες όπως η δημοσιοποίηση αναλυτικών αναφορών μετά τους αγώνες και η χρήση ψηφιακών πλατφορμών για την ενημέρωση των φιλάθλων. Για παράδειγμα, στο αγγλικό πρωτάθλημα Premier League, οι διαιτητές συχνά συμμετέχουν σε εβδομαδιαίες εκπομπές όπου αναλύουν τις πιο αμφιλεγόμενες φάσεις, χωρίς όμως να αποκαλύπτονται οι συνομιλίες του VAR σε πραγματικό χρόνο.
Στην Ελλάδα, η υιοθέτηση τέτοιων πρακτικών βρίσκεται σε εξέλιξη, με στόχο τη βελτίωση της εμπιστοσύνης του κοινού προς τη διαιτησία, χωρίς να θίγεται η ανεξαρτησία και η ασφάλεια των διαιτητών.