ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός κατάλαβαν ότι το League Phase είναι… άλλη φάση | Blog

Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για τις πρώτες αναμετρήσεις του ΠΑΟΚ και του Ολυμπιακού στη League Phase του Europa League, την ανωτερότητα των αντιπάλων τους και τον κίνδυνο για κοστοβόρα εντός έδρας λάθη…

  • Ο ρεαλιστικός στόχος είναι το «9-16», αλλά…
  • Ο Λουτσέσκου έχει έτοιμο το πλάνο και «κουμπώνει» τους νέους παίκτες
  • Ο Ολυμπιακός άργησε πολύ και ο Μεντιλίμπαρ έχει δρόμο μεγάλο

Ο ΠΑΟΚ και ο Ολυμπιακός αντιμετώπισαν δυο από τους ισχυρότερους εκ των επτά συνολικά αντιπάλους τους. Τους αντιμετώπισαν εκτός έδρας. Ηττήθηκαν «δίκαια» και καθαρά, με σούπερ διαιτησίες. Ηττήθηκαν διότι ήταν άστοχοι, διότι η ατομική ποιότητα των αντίπαλων επιθετικών απλώς… δεν συγκρίνεται με την ποιότητα της μεσοαμυντικής γραμμής τους και διότι δεν βοηθήθηκαν από τις αλλαγές τους.

Τα αποτελέσματα στα συγκεκριμένα παιχνίδια αλλά και συνολικά της πρώτης αγωνιστικής οδηγούν σε δυο πολύτιμα συμπεράσματα τα προπονητικά επιτελεία των δύο ομάδων. Το πρώτο είναι ότι υπάρχουν αρκετές καλύτερες ομάδες από τις ελληνικές. Αν κάποιος πίστευε πως μόνο η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η Τότεναμ, η Λάτσιο, η Ρόμα, ή ο Αγιαξ, η Φενέρ και ‘γω δεν ξέρω ποια άλλη συνθέτουν το πρώτο στρώμα των ισχυρών της εφετινής διοργάνωσης, (πρέπει να) κατάλαβαν ότι η… φάση πλέον είναι διαφορετική. Δεν ξέρεις από πού θα σου έρθει! Η Μπράγκα ανέτρεψε το εις βάρος της 0-1 από τη Μακάμπι Τελ Αβίβ στις καθυστερήσεις. Η Αϊντραχτ Φρανκφούρτης ισοφαρίστηκε από 3-1 σε 3-3 στα τελευταία λεπτά από την Βικτόρια Πλζεν. Η Μ. Γιουνάιτεντ απέτυχε να νικήσει την Τβέντε στο «Ολντ Τράφορντ», η Πόρτο ηττήθηκε από τη Μπόντο Γκλιμτ που αγωνιζόταν από το 51’ με δέκα παίκτες. Πού θέλουμε να καταλήξουμε;

Ο ρεαλιστικός στόχος είναι το «9-16», αλλά…

Κάθε λάθος σ’ αυτή τη σειρά οκτώ αγώνων έχει μεγάλη βαρύτητα! Κάθε εντός έδρας «γκέλα», κάθε πεταμένη εκτός έδρας ευκαιρία σε πιέζει περισσότερο για την πρόκριση στο γκρουπ 9-16. Ακόμα – ακόμα και κάθε παραπάνω γκολ που δέχεσαι στην κακή σου βραδιά ή κάθε γκολ που χάνεις σε μια βραδιά νίκης θα παίξει στο τέλος το ρόλο του, δεδομένου ότι οι βαθμολογικές διαφορές θα είναι λεπτές και η διαφορά τερμάτων είναι το πρώτο κριτήριο στις ισοβαθμίες.

Αυτό το 9-16 είναι ο ρεαλιστικός στόχος των δύο ομάδων. Η πρόκριση από το «1-8» γκρουπ η οποία στέλνει απευθείας στους «16» συνιστά υπέρβαση, η πρόκριση από το «17-24» που σου σου δίνει μειονέκτημα έδρας στον επόμενο γύρο συνιστά μερική αποτυχία και ο αποκλεισμός, με τερματισμό στο γκρουπ 25-32 θα είναι πανωλεθρία.

Ο Λουτσέσκου έχει έτοιμο το πλάνο και «κουμπώνει» τους νέους παίκτες

Το δείγμα γραφής του ΠΑΟΚ ήταν σαφώς καλύτερο του Ολυμπιακού. Η Γαλατά, παρά τις αμυντικές αδυναμίες και επιπολαιότητες, είναι μια πολύ καλύτερη της Λυών ομάδα. Πιο γρήγορη σε όλο το γήπεδο, με καλύτερους ατομικά παίκτες σχεδόν σε όλες τις θέσεις, η οποία αγωνιζόταν σε καυτή έδρα και όχι στο «παγωμένο» και μισοάδειο λόγω σχετικής τιμωρίας, γήπεδο της γαλλικής ομάδας. Ο ΠΑΟΚ έδειξε και σε ανώτερο του ελληνικού πρωταθλήματος επίπεδο ότι είναι πιο έτοιμη ομάδα αυτή την περίοδο από τους Ερυθρόλευκους. Και ότι, εκτός όλων των άλλων, έχει και περισσότερες αξιόλογες επιλογές στη μεσαία και στην επιθετική γραμμή του, παρότι στο ρόστερ του ασφαλώς «killer» σαν τον Αγιούμπ Ελ Καμπί δεν διαθέτει.

Ηταν προφανές στα δύο παιχνίδια, τα οποία είχαν περιέργως αρκετές ομοιότητες (εκτός έδρας ματς, ήττες, διαφορά δύο γκολ, τουλάχιστον τρεις σπουδαίες ευκαιρίες έκαστος, υπεροχή των γηπεδούχων στο διάστημα 60’ – 80’) ότι ο Λουτσέσκου έχει έτοιμο το σχέδιο στο μυαλό του και προσπαθεί να «κουμπώσει» τους παίκτες στους κατάλληλους ρόλους, αξιολογώντας ταυτόχρονα και την απόδοση/προσαρμογή των «νέων», αλλά και το πώς ταιριάζει καλύτερα ο καθένας τους με τους συμπαίκτες τους ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες του ματς (Τσάλοφ, Τισουντάλι, Μπακαγιόκο, Κόλεϊ).

Ο Ολυμπιακός άργησε πολύ και ο Μεντιλίμπαρ έχει δρόμο μεγάλο

Ο Μεντιλίμπαρ έχει περισσότερη δουλειά μπροστά του. Λογικό, λόγω δύο δεδομένων. Πρώτο: δεν είχε ευρωπαϊκά καλοκαιρινά ματς ώστε να πιεστεί χρονικά ο οργανισμός για μεγαλύτερη ταχύτητα απόφασης στα μεταγραφικά ζητήματα και για να μοντάρει πιο νωρίς το σύνολο. Δεύτερο: Εφυγαν τρεις πολύ δημιουργικοί παίκτες, δεν έχει τον Μασούρα, έχει πάρει ελάχιστα πράγματα έως τώρα από τους δυο νέους χαφ του (Στάμενιτς, Γκαρσία), ήρθαν αργά οι Γουίλιαν – Ολιβέιρα, μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες δεν έπαιζαν ούτε οι Κάρμο – Ρέτσος!

Θα αλλάξει πολύ ο Ολυμπιακός κατά τη διάρκεια της σεζόν. Σίγουρα θα γίνει καλύτερος διότι απλούστατα έχει ικανούς παίκτες (είτε μείνει είτε φύγει κάποια στιγμή ο Μεντιλίμπαρ). Όμως επειδή συμβόλαιο με το χρόνο ουδείς μπορεί να κάνει σε ποδοσφαιρική ομάδα, το ζητούμενο για τους Ερυθρόλευκους είναι το μέγεθος της ζημιάς που θα έχουν υποστεί έως τότε.

Διότι εκτός όλων των άλλων (να δώσουμε κι ένα απλοϊκό μέτρο σύγκρισης) δεν μιλάμε για τον Παναθηναϊκό του πρώτου χρόνου του Γιοβάνοβιτς που είχε χρόνο αλλά είχε στόχο τη συμμετοχή στο επόμενο Europa League! Μιλάμε για την κάτοχο του Conference League που έχει μείνει δυο σερί χρόνια χωρίς πρωτάθλημα και πήρε το τελευταίο του Κύπελλο πριν από τέσσερα χρόνια…

Subscribe

Related articles

Απτόητη η Μαγιόρκα, πάτησε τετράδα στη La Liga!

Η Μαγιόρκα δραπέτευσε με το «διπλό» από την...

Ο Μπαρκολά υπέγραψε με ντοπιέτα το τρίποντο της Παρί

Ο Μπαρκολά έδωσε συνέχεια στη δαιμονιώδη του φόρμα...

Μπαρτζώκας: «Όταν είσαι στον Ολυμπιακό, δεν υπάρχει ήσυχη βραδιά»

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας σε δηλώσεις του στο περιθώριο της...

Η Ντόρτμουντ μετέτρεψε τον εφιάλτη σε πάρτι τεσσάρας!

Η Μπόχουμ φρόντισε να αγχώσει τη Ντόρτμουντ όταν...

Αλ Ιτιχάντ – Αλ Καλίτζ 4-1: Μπενζεμά-Φορτούνης σημειώσατε… άσο

Αν και τα… χρειάστηκε η ανώτερη Αλ Ιτιχάντ επικράτησε...

Τι συνέβη με τα ιατρικά του Ουνάς και τον Ολυμπιακό

Δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα οι πληροφορίες που γράφτηκαν...