Παναγιώτης Ρέτσος: Ο αρχηγός που μένει όρθιος στα δύσκολα

Ο Παναγιώτης Ρέτσος, ένα παιδί από τα σπλάχνα του Ολυμπιακού, έχει γράψει τη δική του ιστορία στο σύλλογο και δίνει το παράδειγμα για τα παιδιά που ακολουθούν το παράδειγμά του. Το Gazzetta καταγράφει τα βήματα του νεαρότερου αρχηγού που φόρεσε ποτέ περιβραχιόνειο στους Πειραιώτες.

  • Το παράδειγμα του νεαρότερου αρχηγού που ακολουθούν Μουζακίτης, Κωστούλας κι όχι μόνο

Ο Παναγιώτης Ρέτσος δεν είναι ακόμα ένα παιδί που παίζει μπάλα στην ομάδα απ’ όπου ξεκίνησε. Από τη στιγμή που στις 8/2/2017, ανήμερα της επετείου των αδικοχαμένων παιδιών της Θύρας 7, ο Παναγιώτης Ρέτσος στα 18,5 του χρόνια [συγκεκριμένα 18 ετών, 5 μηνών και 30 ημερών] χρίστηκε αρχηγός του Ολυμπιακού. Εκεί έγινε ο νεώτερος αρχηγός κάθε τμήματος της ομάδας του Πειραιά. Παραμένει ακόμα και σήμερα και ήταν σ’ ένα παιχνίδι Κυπέλλου κόντρα στον Ατρόμητο…

Ωστόσο, η διαδρομή του είχε λακούβες. Ήταν κακοτράχυλη. Εκείνος, όμως, συνέχισε. Προχώρησε. Για λίγο μακριά από το σπίτι του, αλλά γύρισε. Γιατί «κάτι άφησα στη μέση», όπως είχε δηλώσει στις 31/8 του 2022 όταν και ανακοινώθηκε η επιστροφή του.

Πέρυσι, έζησε το απόλυτο όνειρο: Ευρωπαϊκό τρόπαιο με την ομάδα της καρδιάς του, όντας μάλιστα βασικός. Στο 48′ του τελικού του Conference League, συγκρούστηκε με τον Μπελότι και παρά τις αρχικές ζαλάδες, όχι μόνο συνέχισε αλλά ήταν και από τους διακριθέντες της αναμέτρησης. Και εκεί συνέχισες, όπως εξάλλου έχει μάθει στη ζωή του.

Πριν ξεκινήσει η ξέφρενη πορεία του Ολυμπιακού στο Conference League, η κριτική που δέχτηκε ήταν τέραστια. Κάποιες φορές δίκαιη, κάποιες άλλες όχι και τις πιο πολλές φορές υπερβολική. Εκείνος, έκλεινε πάντα τ’ αυτιά του και δούλευε σκληρά.

Στις 14 Αυγούστου του 2024, έριξε άγκυρα στο Λιμάνι βάζοντας την υπογραφή του σε συμβόλαιο ως το 2028!

Φέτος, με τον Κάρμο και πάλι στο πλευρό του συνθέτει ένα δίδυμο στα στόπερ, με το οποίο ο Μεντιλίμπαρ βρίσκει την ηρεμία του. Η ομάδα αρχίζει να βρίσκει την ισορροπία της κι ο Ρέτσος προσφέρει την αυτοπεποίθηση, τις γρήγορες τοποθετήσεις του και την αγάπη του να… μπαίνει στη φωτιά σε κάθε μάχη.

Πλέον, τον βλέπουμε να είναι ακόμα πιο σταθερός. Σύμφωνα με το WyScout, κόντρα στον Παναθηναϊκό, ως δεξί στόπερ, είχε σε 99′ 26/45 συνολικά επιτυχημένες ενέργειες, 13/21 σωστές πάσες, 1/8 μπαλιές, 13/19 κερδισμένες μονομαχίες, 8/9 κερδισμένες εναέριες μονομαχίες, 5 κοψίματα της μπάλας προς την περιοχή της ομάδας του, 2/18 κερδισμένες κατοχές στο αντίπαλο μισό,

Photo Credits: Χρήστος Ζωίδης

Οι εναέριες μονομαχίες στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό.
Οι εναέριες μονομαχίες στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό.
Οι μονομαχίες του κόντρα στους πράσινους
Οι μονομαχίες του κόντρα στους πράσινους
Οι χώροι που κάλυψε κόντρα στον Παναθηναϊκό.
Οι χώροι που κάλυψε κόντρα στον Παναθηναϊκό.

Το παράδειγμα του νεαρότερου αρχηγού που ακολουθούν Μουζακίτης, Κωστούλας κι όχι μόνο

Ο Ολυμπιακός πέρυσι έλαμψε σε όλη την Ευρώπη με την κατάκτηση δύο Ευρωπαϊκών τροπαίων. Ο παίκτης που συνδέει αυτές τις δύο ομάδες είναι ο Παναγιώτης Ρέτσος, ο οποίος αποτελεί σπλάχνο των ερυθρόλευκων.

Μουζακίτης και Κωστούλας είναι δύο παιδιά που επίσης έχουν ξεκινήσει να έχουν ρόλο στην ομάδα.

Ο Παναγιώτης γεννήθηκε στη Νότια Αφρική στις 9 Αυγούστου του 1998. Γείτονάς του πατέρα του ήταν ο Παράσχος Αυγητίδης, η παλιά δόξα του Ολυμπιακού, που έπαιζε τερματοφύλακας στην σπουδαία ομάδα του Μπούκοβι. Σε συνδυασμό με το ότι ο πατέρας του είναι… βαμμένος Ολυμπιακός, το πεπρωμένο του Παναγιώτη είχε ήδη βαφτεί με κόκκινο χρώμα.

Μόλις συμπληρώθηκε ο πρώτος χρόνος ζωής του ήρθε στην Ελλάδα, μαζί με τα άλλα του τρία αδέρφια. Ο άλλος του αδερφός, Δημήτρης (στόπερ) παίζει κι αυτός στον Ολυμπιακό (Κ13), ενώ ο μεγαλύτερος της οικογένειας αγωνίζεται στην Θύελλα Αγ. Δημητρίου, εκεί δηλαδή που ξεκίνησε να κάνει τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα κι ο Παναγιώτης Ρέτσος. Η δική του μοίρα όμως έμελλε να αλλάξει τη ζωή του μια για πάντα πριν από περίπου δέκα χρόνια, όταν ο τότε υπεύθυνος ακαδημιών των «ερυθρόλευκων» Μπάμπης Ζελενίτσας έβαλε την… υπογραφή του στη μετακίνησή του στις Ακαδημίες του συλλόγου.

Τοπολιάτης, Πάβλοβιτς, Μαυρογενίδης, Γεωργάτος… Βούζας. Ο Ρέτσος πέρασε από τα χέρια αρκετών προπονητών στις ερυθρόλευκες ακαδημίες και απ’ όλους είχε κάτι να πάρει και φυσικά ακόμη κάτι περισσότερο να δώσει.

Κομβικό σημείο για τον Παναγιώτη ήταν τη σεζόν 2014-2015, όταν ο Βούζας τον πήρε από την Κ17 στην Κ20 και τον έβαλε να παίξει στην Τούμπα, κόντρα στον ΠΑΟΚ (7/2/2015), σ΄ ένα ματς όπου οι «ερυθρόλευκοι» νίκησαν με 1-0 χάρη στο γκολ του Βέργου. Εκείνη τη σεζόν κατέκτησε το πρωτάθλημα τόσο με την Κ17 όσο και με την Κ20, ενώ την επόμενη χρονιά αγωνίζεται στο Youth League, παίζοντας ως αμυντικό χαφ κόντρα στην Άρσεναλ στο Ρέντη.

Στις 8/2 του 2017, το περιβραχιόνιο του Ολυμπιακού, αυτό που το έχουν φορέσει τόσα και τόσα αστέρια τοποθετείται στο αριστερό μπράτσο του Παναγιώτη Ρέτσου. Ένα παιδί που σε ηλικία 18 ετών, 5 μηνών και 20 ημερών έγινε ο νεότερος αρχηγός όχι μόνο των πρωταθλητών Ελλάδας αλλά και του ελληνικού πρωταθλήματος, σπάζοντας το ρεκόρ του Βαγγέλη Βλάχου.

Τον Αύγουστο του 2017 η Μπάγερ Λεβερκούζεν με προσφορά 22 εκατ ευρώ έχει συμφωνήσει με τον Ολυμπιακό για την μετακίνηση του Παναγιώτη Ρέτσου. Η συνέχεια γνωστή με την κατάληξη να είναι αυτή που βλέπουμε σήμερα: Ο Παναγιώτης Ρέτσος, ο νεότερος αρχηγός στα 100 χρόνια ιστορίας των τμημάτων του συλλόγου, να αποτελεί το παράδειγμα για όσους ακολουθούν.

Subscribe

Related articles

Τι λένε οι αριθμοί για τον Παναθηναϊκό του Αλόνσο;

Ο Νίκος Αθανασίου με την βοήθεια του Wyscout...

«Άκυρο» του Γιανέφσκι σε πρόταση της ΕΝΠ

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ένωση Νέων Παραλιμνίου είχε...

Στην ΕΠΟ ο Ηλιόπουλος, συναντήθηκε με Γκαγκάτση

Ο ισχυρός άνδρας της ΑΕΚ, Μάριος Ηλιόπουλος, βρέθηκε...