Ο «στυλοβάτης» Τσέριν και ο τρομερός Μλαντένοβιτς

Ο Άνταμ Τσέριν που διέπρεψε στο κέντρο της Σλοβενίας και ο Μλαντένοβιτς που έδωσε… πνοή στην αριστερή πλευρά της Σερβίας.

  • Ο Τσέριν είχε πόδι… αλφάδι
  • Ο Μλαντένοβιτς «όργωσε» την αριστερή πλευρά και ήταν ασταμάτητος

Πέντε παίκτες του Παναθηναϊκού έπεσαν χθές στην «μάχη» του Euro 2024 με τις Σλοβενία και Σερβία, με τους Σπόραρ, Τσέριν και Βέρμπιτς να αγωνίζονται με την φανέλα της πρώτης και τον Μλαντένοβιτς με εκείνη της δεύτερης ενώ ο Μαξίμοβιτς έμεινε στον πάγκο και δεν χρησιμοποιήθηκε.

Από τους τέσσερις που έπαιξα, οι Σπόραρ και Τσέριν ξεκίνησαν ως βασικοί, ο Μλαντένοβιτς μπήκε ως αλλαγή στο πρώτο μέρος του αγώνα λόγω του τραυματισμού του Κόστιτς στο 43ο λεπτό, ενώ ο Βέρμπιτς μπήκε στο ματς στο 67′, χωρίς να μπορέσει να προσφέρει πολύτιμη βοήθεια.

Ο Άντρατζ Σπόραρ έκανε μία καλή εμφάνιση στο παιχνίδι της Σλοβενίας απέναντι στην Δανία και αποτέλεσε πραγματική πηγή κινδύνων για την αντίπαλη άμυνα φτάνοντας να πρωταγωνιστήσει σε τέσσερις καλύτερες τελικές της ομάδας του, οι οποίες άξιζαν συνολικά 1,29xG και να φτιάξει την αμέσως επόμενη με την σέντρα που έκανε στον Τσέριν στο 66ο λεπτό. Δυστυχώς όμως δεν μπόρεσε σε καμία απ’ αυτές να παραβιάσει την εστία του Σμάιχελ, κάτι που αποτέλεσε «κηλίδα» στην καλή απόδοση που είχε.

Οι Τσέριν και Μλαντένοβιτς από την άλλη ξεχώρισαν για τις ομάδες του δίνοντάς τους πάρα πολλά πράγματα. Ο Σλοβένος μέσος ήταν και πάλι βαρόμετρο για την μεσαία γραμμή της ομάδας του ενώ ο Σέρβος μπακ μπορεί να μπήκε ως αναγκαστική αλλαγή στο παιχνίδι, ωστόσο βοήθησε τα μέγιστα έχοντας εξαιρετικές επιδόσεις.

Πάμε, λοιπόν, να δούμε με τη βοήθεια της κορυφαίας πλατφόρμας ποδοσφαιρικής ανάλυσης, Wyscout τα όσα έκαναν οι δύο τους στα παιχνίδια των εθνικών τους ομάδων.

Ο Τσέριν είχε πόδι… αλφάδι

Ο Σλοβένος μέσος για ακόμη μια φορά αποτέλεσε την «ατραξιόν» της μεσαίας γραμμής της ομάδας του. Μπορεί το στυλ του να μην είναι τέτοιο που να τον βοηθάει να συγκεντρώσει πάνω του όλα τα φώτα της δημοσιότητας, αφού σπάνια πάει σε φαντεζί ενέργειες, όμως το πόσο ουσιαστικό και μεστό είναι το παιχνίδι του είναι πραγματικά εντυπωσιακό.

Ο Τσέριν είχε τεράστια ποσοστά επιτυχίας στις μεταβιβάσεις του παρέχοντας μεγάλη ασφάλεια στην ομάδα του και αρκετές λύσεις στην ανάπτυξη της ομάδας του. Μέτρησε συνολικά 35/40 πάσες, αγγίζοντας ποσοστό επιτυχίας ύψους 88%. Εξ’ αυτών, οι τέσσερις ήταν μακρινές μεταβιβάσεις, από τις οποίες πέτυχε τις τρεις ενώ στις πάσες προς το επιθετικό τρίτο του γηπέδου είχε 6/8 (75%).

Οι πάσες του Τσέριν:

metavivasies

Ταυτόχρονα ήταν πρωταγωνιστής και σε μία από τις μεγαλύτερες ευκαιρίες της ομάδας του στο παιχνίδι, αφού στην μοναδική επαφή που έκανε με την μπάλα στην μεγάλη περιοχή της Δανίας λίγο έλειψε να σκοράρει στο 66ο λεπτό, αλλά η κεφαλιά που επιχείρησε λίγο έξω από την μικρή περιοχή πέρασε λίγο άουτ, σε μία ευκαιρία που αξιολογήθηκε με 0,30 στην κλίμακα των xG (μετράει την ποίοτητα μίας ευκαιρίας και μία μέση τελική έχει συνήθως αξία 0,10xG).

Φυσικά η προσφορά του ήταν πολυεπίπεδη και δεν επαφιόταν μόνο στο κομμάτι της ανάπτυξης και της επίθεσης. Ο Τσέριν είχε 9/16 μονομαχίες φτάνοντας ένα ποσοστό επιτυχίας 56%, έκανε πέντε επανακτήσεις της μπάλας, οι δύο στο μισό του αντιπάλου, πέντε κοψίματα και μία απομάκρυνση συμβάλλοντας σημαντικά και στην ανασταλτική λειτουργία της ομάδας του. Έκανε δε και πέντε φάουλ, στο ένα κόβοντας αντεπίθεση, χωρίς να αντικρίσει καν κίτρινη κάρτα.

Οι μονομαχίες που έδωσε ο Τσέριν:

cerin duels

Ο Μλαντένοβιτς «όργωσε» την αριστερή πλευρά και ήταν ασταμάτητος

Ο Φίλιπ Μλαντένοβιτς μπορεί να βρέθηκε στο αρχικό σχήμα της Σερβίας, ωστόσο, παρ’ ότι κλήθηκε εσπευσμένα να περάσει στον αγωνιστικό χώρο λόγω του προβλήματος τραυματισμού του Κόστιτς, ανταποκρίθηκε παραπάνω από εξαιρετικά.

Αυτό το σχήμα που χρησιμοποιεί ο προπονητής της εθνικής Σερβίας, Ντράγκαν Στόικοβιτς με τα δύο μπακ να παίζουν ουσιαστικά όλη την πλευρά, βοηθάει αρκετά το παιχνίδι του 32χρονου ποδοσφαιριστή του Παναθηναϊκού, ο οποίος συνέβαλε τα μέγιστα, ώστε να κυριαρχήσει η ομάδα του στην αριστερή πλευρά του γηπέδου.

Οι μονομαχίες του Μλαντένοβιτς:

duel

Μπορεί στις σέντρες, που είναι το δυνατό του σημείο, να μην πήγε καλά έχοντας 1/4, ωστόσο στα υπόλοιπα μέρη του παιχνιδιού ήταν αρκετά καλός. Μέτρησε 17/20 πάσες αγγίζοντας το 85% σε ακρίβεια ενώ ήταν πραγματικά εντυπωσιακός στις μονομαχίες κερδίζοντας 12 από τις 15, δηλαδή το 80% αυτών, ποσοστό το οποίο δεν έχει πετύχει ξανά φέτος ούτε με την φανέλα της εθνικής του ούτε με εκείνη των «πρασίνων». Είχε ακόμη 1/1 ντρίμπλα, δύο επαφές στην μεγάλη περιοχή του αντιπάλου και δύο κερδισμένα φάουλ.

Και στο αμυντικό όμως κομμάτι δεν πήγε πίσω. Ο Σέρβος πραγματοποίησε πέντε επανακτήσεις, οι τρεις εκ των οποίων έγιναν στο μισό του αντιπάλου ενώ έκανε και μία απομάκρυνση.

Subscribe

Related articles

Γιουσούφ Γιαζιτσί, ένας αρτίστας στο λιμάνι

Καλλιτέχνης, αρτίστας, ένας μάγος από την Μαύρη Θάλασσα στο...

Θέλει νέο τριετές συμβόλαιο με την Λίβερπουλ ο Φαν Ντάικ

Ο Βίρτζιλ Φαν Ντάικ θέλει νέο τριετές συμβόλαιο...

Ολοκληρώνεται η 3η αγωνιστική με ματς στο Δασάκι

Με την αναμέτρηση που θα αρχίσει στις 19:00...