Ο κυριαρχικός μέχρι πριν από τέσσερις μήνες στην Ευρώπη Ολυμπιακός ψάχνει τρόπο αντίδρασης

Η έλλειψη δημιουργίας, η αργή ανάπτυξη, η δυσκολία στο σκοράρισμα (ένα γκολ στα τρία τελευταία παιχνίδια), η αδυναμία να κρατηθεί το μηδέν στην άμυνα στα πιο δύσκολα παιχνίδια και οι χαμηλές πτήσεις αρκετών παικτών έχουν οδηγήσει στη μέχρι σήμερα θολή αγωνιστικά εικόνα του Ολυμπιακού.

Από έναν κάτοχο ευρωπαϊκού τροπαίου πριν από τέσσερις μήνες, όπως ο Ολυμπιακός, σίγουρα περιμένεις περισσότερα πράγματα στο πρώτο του διεθνές παιχνίδι την νέα σεζόν. Οι “ερυθρόλευκοι” ήταν κυριαρχικοί, σίγουροι για τον εαυτό τους προκαλώντας φόβο στον αντίπαλο στα εκτός έδρας παιχνίδια τους στο δεύτερο μισό της περασμένης περιόδου, αλλά δεν συνέβη το ίδιο απέναντι στη Λυών στο “Groupama Arena”.

Οι παίκτες του Ολυμπιακού δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων. Και δεν ήταν η πρώτη φορά. Με την επιστροφή από τη διακοπή του πρωταθλήματος για τα παιχνίδια των Εθνικών ομάδων, οι “ερυθρόλευκοι” σε τρεις αγώνες με αντιπάλους τον Παναιτωλικό, τον Άρη και τη Λυών έχουν πετύχει μόλις ένα γκολ και αυτό στις καθυστερήσεις με τον Ελ Κααμπί. Πολύ λίγο για μία ομάδα του μεγέθους και της ιστορίας του Ολυμπιακού.

Η πειραϊκή ομάδα από τη φύση της είναι επιθετική, κυριαρχική, μαχητική, πιεστική και αποτελεσματική. Κάτι το οποίο όμως δεν βλέπουμε μέχρι τώρα στη σεζόν. Ο Ολυμπιακός δεν είχε μεσοεπιθετικά τις λύσεις ώστε να κρατήσει την μπάλα, να αναπτυχθεί και να απειλήσει τη Λυών.

Όπως δεν τις είχε λίγες ημέρες νωρίτερα στο παιχνίδι με τον Άρη. Και δεν είναι μόνο οι δύο σερί ήττες, αλλά ο τρόπος που αυτές ήρθαν.

Όταν το σημείο αναφοράς στην επίθεση είναι ο δεξιός μπακ Ρόντινεϊ, σημαίνει ότι κάτι δεν λειτουργεί σωστά. Όταν ο Μεντιλίμπαρ παραδέχεται στις δηλώσεις του ότι το ματς με τη Λυών ήταν αυτό στο οποίο ο Ολυμπιακός έχει αμυνθεί τόσο πολύ στην περιοχή του, σημαίνει ότι κάτι δεν λειτουργεί καλά.

Όταν ο Ισπανός επισημαίνει ότι έλλειπε η επιθετικότητα και αυτό που απέμενε ήταν η πειραϊκή ομάδα να αμυνθεί, σημαίνει ότι κάτι δεν λειτουργεί σωστά. Όταν ο Κάρμο δηλώνει ότι οι οδηγίες ήταν σαφέστατες, αλλά οι ποδοσφαιριστές δεν τις έκαναν πράξη, σημαίνει ότι κάτι δεν λειτουργεί σωστά.

Και όταν το πλάνο του προπονητή (είτε το σύστημα είναι 4-2-3-1, 4-3-3 είτε 3-5-2) δεν εφαρμόζεται και δεν αποτυπώνεται σωστά κατά τη διάρκεια του αγώνα, είναι ένα θέμα.

Ο Ολυμπιακός ήταν βελτιωμένος στο ματς με τη Λυών, σε σχέση με εκείνα με τον Άρη και τον Παναιτωλικό, αλλά δεν φτάνει. Οι “ερυθρόλευκοι” είχαν τη δυνατότητα και τις ευκαιρίες για να σκοράρουν στη Γαλλία με τους Ρόντινεϊ, Ελ Κααμπί, Γιάρεμτσουκ και Κωστούλα, αλλά είναι σαφές ότι υπάρχει έλλειμα δημιουργίας στο παιχνίδι της πειραϊκής ομάδας. Η μπάλα δεν φτάνει εύκολα στην επίθεση, λείπουν οι κάθετες πάσες και μέχρι τώρα χρειάζονται οι ατομικές ενέργειες του Ρόντινεϊ ή του Ελ Κααμπί.

Οι απουσίες των τραυματιών Μαρτίνς και Μασούρας, σε συνδυασμό με την ανετοιμότητα του Γουίλιαν και τις χαμηλές πτήσεις του Βέλντε, ανάγκασε τον Ισπανό προπονητή σε αλλαγή συστήματος με τον Ρόντινεϊ και τον Ορτέγκα στις πλευρές, τον Γιάρεμπτουκ και τον Ελ Κααμπί στην επίθεση.

Ωστόσο, ο Ολυμπιακός τελείωσε το ματς και οι καλύτεροι του παίκτες ήταν ο μέσος Εσε, οι αμυντικοί Ρόντινεϊ, Κάρμο και ο τερματοφύλακας Τζολάκης. Και όλα αυτά, τη στιγμή που η πειραϊκή ομάδα ηττήθηκε δεχόμενη δύο γκολ μέσα σε έξι λεπτά.

Η ελπίδα επιθετικά ήρθε από τον Κωστούλα, την πρώτη αλλαγή που έκανε ο Μεντιλίμπαρ, καθώς ο 17χρονος σέντερ φορ σε μισή ώρα αγώνα λίγο έλειψε να σκοράρει με ανάποδο ψαλίδι, πρέσαρε ψηλά, κυνήγησε μπάλες, το πάλεψε πολύ και είχε πιο γρήγορες αντιδράσεις από τον Γιάρεμτσουκ.

Ο Μεντιλίμπαρ έκανε πράξη τις σκέψεις του τελικά, τις οποίες είχαμε αναφέρει το τελευταίο διήμερο, δηλαδή περί αλλαγής συστήματος σε 3-5-2 για πρώτη φορά από τότε που κάθισε στον ερυθρόλευκο πάγκο.

Ο Ισπανός ξεκίνησε το ματς έχοντας στο κέντρο της άμυνας τρεις στόπερ τους Κάρμο, Πιρόλα και Ρέτσο για τον οποίο ήταν το πρώτο επίσημο παιχνίδι στην περίοδο -ήταν εκτός 40 ημέρες λόγω τραυματισμού. Ταυτόχρονα, διατήρησε στα χαφ -κι αυτό ήταν έκπληξη- τον Γκαρθία δίπλα στον Έσε, με τον Ισπανό να εξακολουθεί για την ώρα να κινείται σε ρηχά νερά.

Όπως και να έχει, ο Ολυμπιακός οφείλει να αλλάξει εικόνα και, μάλιστα, άμεσα καθώς οι υποχρεώσεις τρέχουν. Οι “ερυθρόλευκοι” έχουν μπροστά τους τον Ατρόμητο και ακολουθούν την επόμενη εβδομάδα η Μπράγκα και ο Παναθηναϊκός.

Δεν υπάρχει χρόνος για να κοιτάξουν πίσω, παρά μόνο μπροστά και να επιδιώξουν να διορθώσουν πράγματα στο παιχνίδι τους.

Subscribe

Related articles

Super Cup: «Πέταξαν» για τη Ρόδο Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός (pics)

Αντίστροφα μετράμε πλέον για την έναρξη των επίσημων υποχρεώσεων...

Μιχαηλούδης: «Είναι τιμή μας που θα αγωνιστεί στην Κύπρο ο Κρικόβιακ»

Ο εκπρόσωπος τύπου της Ανόρθωσης, Χριστόφορος Μιχαηλούδης, μίλησε...

Ψάχνει κάτι στο Δασάκι που έχει δέκα μήνες να πετύχει η «Κυρία»

Περίπου δέκα μήνες μετά η Ανόρθωση θα προσπαθήσει...

Η «θερμή» χειραψία Μπαρτζώκα με Αλβέρτη πριν την αναχώρηση για Ρόδο

Γιώργος Μπαρτζώκας και Φραγκίσκος Αλβέρτης συναντήθηκαν στο «Ελευθέριος...

Το «μυστικό» του Λεβαντόφσκι για το εκρηκτικό ξεκίνημα του στη σεζόν

Η σύζυγος του Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι, Άννα Λεβαντόφσκα, αποκάλυψε...