Οι ηχηρές απαντήσεις του Ράγια και ο κρύος ιδρώτας της Άρσεναλ

Ο Νταβίντ Ράγια έγινε αυτός που στην Άρσεναλ περίμεναν να γίνει και το Gazzetta, με τη βοήθεια του Wyscout, αναλύει την εκτόξευσή του και το δυσαναπλήρωτο κενό που ο τραυματισμός του ενδέχεται να αφήσει κάτω από τα δοκάρια των Gunners.

  • Ο καλύτερος Ράγια, ο καλύτερος στην Premier League
  • Η αγωνία της Άρσεναλ και η – ενδεχόμενη – τρύπα που δεν γεμίζει

«Είναι δύο από τις καλύτερες επεμβάσεις που έχω δει στη ζωή μου. Απέναντι στην Άστον Βίλα και την Αταλάντα μας κράτησε στο παιχνίδι, αυτό θέλεις από έναν τερματοφύλακα». Η παραδοχή του Μικέλ Αρτέτα, όταν τού ζητήθηκε να μιλήσει για τον Νταβίντ Ράγια μετά την πρεμιέρα της Άρσεναλ στο Champions League, δεν θα μπορούσε να είναι πιο ειλικρινής και πιο αποθεωτική. Ταυτόχρονα όμως δεν θα μπορούσε να αποτυπώνει καλύτερα και την αλήθεια. Την αλήθεια για τον Ράγια αυτή τη στιγμή.

Έναν χρόνο πριν ήταν, στη συνείδηση του ποδοσφαιρικού κόσμου, απλά ένας αναπληρωματικός πολυτελείας για τον Ράμσντεϊλ με θολή χρησιμότητα. Κάποιος που δεν θα μπορούσε να ηγηθεί της αναβάθμισης της Άρσεναλ κάτω από τα δοκάρια. Σήμερα, αφού έγινε η καλύτερη έκδοση του εαυτού του, είναι βάσει φόρμας ο καλύτερος τερματοφύλακας στην Αγγλία, ένας παίκτης-κλειδί για την ομάδα του. Το Gazzetta με τη βοήθεια του Wyscout, της κορυφαίας πλατφόρμας ποδοσφαιρικής ανάλυσης, ρίχνει το βλέμμα του στον Νταβίντ Ράγια που έκλεισε τα αυτιά του και εκτοξεύτηκε για να καταστήσει εαυτόν αναντικατάστατο και να αναγκάσει τον Αρτέτα και την Άρσεναλ να κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα σκεπτόμενοι τον τραυματισμό του.

Ο καλύτερος Ράγια, ο καλύτερος στην Premier League

Για να το θέσουμε απλά, αυτή τη στιγμή ο Ράγια βρίσκεται στην καλύτερη κατάσταση που έχει υπάρξει και είναι, δίχως αμφιβολία, ο καλύτερος γκολκίπερ στην Premier League. Η σεζόν μπορεί ακόμα να έχει μπόλικο δρόμο, όμως όσο μικρό είναι το δείγμα για τον Ισπανό, άλλο τόσο εντυπωσιακές είναι οι επιδόσεις του. Δεν γίνεται να αγνοηθούν.

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να «ζυγίσει» κανείς έναν τερματοφύλακα; Χρησιμοποιώντας τα Expected Goals Conceded (xCG). Σε αντίθεση με τα… παραδοσιακά xG, τα xCG μετρούν τις πιθανότητες μιας εντός στόχου τελικής να γίνει γκολ, ανάλογα με την ποιότητα του σουτ. Ένα σουτ, από όπου κι αν αυτό έγινε, που πάει στο «παραθυράκι» είναι πολύ πιο πιθανό να καταλήξει στα δίχτυα, σε σχέση με ένα σουτ που πάει στο κέντρο της εστίας. Κάπως έτσι, μπορούμε να δούμε πόσο πραγματικά σημαντικές είναι οι επεμβάσεις ενός τερματοφύλακας, συγκρίνοντας τα γκολ που έχει δεχθεί με αυτά που «έπρεπε» να δεχθεί βάσει της ποιότητας των τελικών του αντιπάλου που κατέληξαν στο τέρμα του.

Ο Ράγια επί της ουσίας φέτος σώζει, σε όλες τις διοργανώσεις, την Άρσεναλ από 0,81 γκολ ανά ματς κατά μέσο όρο, αφού τα xCG που φτάνουν στην εστία του αγγίζουν το 1,26/90′ και τα πραγματικά γκολ που δέχεται βρίσκονται στο 0,45/90′. Πρόκειται για μια φοβερή επίδοση, που φυσικά είναι στοίχημά του να διατηρήσει, ένα νούμερο που επιβεβαιώνει το eye test της εντυπωσιακής βελτίωσής του. Πέρυσι για παράδειγμα η διαφορά xCGoals – Goals του βρισκόταν στο +0,3. Έτρωγε δηλαδή πάνω κάτω όσα γκολ «έπρεπε» να τρώει, δεν έκανε τη διαφορά. Και φέτος έχει φτάσει αυτό τον αριθμό στο -0,81, όντας κομβικότατος.

Ποτέ δεν υπήρξε καλύτερος σε αυτό το κομμάτι, όπως καλύτερος από τον τωρινό Ράγια δεν υπήρξε ποτέ και ο Ράμσντεϊλ, που στην καλύτερή του σεζόν με τους Gunners «έσωζε» 0,1 γκολ ανά 90 λεπτά. Στην Αγγλία φέτος δε, δεν υπάρχει τερματοφύλακας με αντίστοιχα νούμερα, ο Ρόμπερτ Σάντσεθ της Τσέλσι τον ακολουθεί με… κυάλια και διαφορά xCGoals – Goals στο -0,4. Όπως κανείς δεν έχει καλύτερο ποσοστό επεμβάσεων από το δικό του. Φέτος αποκρούει το 88,4% των σουτ που δέχεται, ενώ πέρυσι το 50%. Απλά εκτόξευση.

Όσον αφορά στο shot stopping, ο Ράγια έχει ξεκινήσει τη σεζόν σαν… άλλος τερματοφύλακας με την καλύτερη των εννοιών. Και ταυτόχρονα τα στοιχεία στα οποία ανέκαθεν ξεχώριζε, τα πόδια του δηλαδή, έχουν παραμείνει στα ίδια εξαιρετικά επίπεδα με 97,6% ακρίβεια κοντινών μεταβιβάσεων και 74% ακρίβεια μακρινών μεταβιβάσεων. Ο Ράγια πάντα ήταν ελίτ με την μπάλα στα πόδια, πάντα μπορούσε να γίνει ο έξτρα παίκτης στην ανάπτυξη της ομάδας του ή να σπάσει την πίεση των αντιπάλων με μια βαθιά μπαλιά, ίσως για αυτό και να τον ξεχώρισε εξ αρχής ο Αρτέτα. Πλέον όμως δείχνει να έχει γίνει κάτι περισσότερο κι από αυτό που θα περίμεναν στην Άρσεναλ. Εξαιρετικός σε αυτό το κομμάτι και εξαιρετικός σε κάθε λογής επεμβάσεων. Ταυτόχρονα.

Η αγωνία της Άρσεναλ και η – ενδεχόμενη – τρύπα που δεν γεμίζει

Ο Ράγια εκτοξεύτηκε, όμως πάνω που το έκανε η ατυχία τού χτύπησε την πόρτα. «Δεν ξέρουμε για πόσο καιρό θα μείνει εκτός δράσης», είπε ο Αρτέτα, περικλείοντας την αγωνία της Άρσεναλ όσον αφορά στην κατάσταση του – μάλλον – πιο σημαντικού παίκτη της μέχρι τώρα τη φετινή σεζόν. Οι Gunners βλέπουν όσα κάνει φέτος και ο κρύος ιδρώτας τρέχει στο μέτωπό τους.

Είναι η διπλή επέμβαση στο πέναλτι του Ρετέγκι στο Μπέργκαμο, η απίθανη απόκρουση στην κοντινή κεφαλιά του Γουότκινς στο «Villa Park», το ακροβατικό στην κεφαλιά του Λάρσεν κόντρα στη Γουλβς, το σωτήριο stop στον Αγιάρι απέναντι στην Μπράιτον, το «όχι» στο δυνατό βολέ του Γκβάρντιολ στις καθυστερήσεις του «Έτιχαντ». Ήδη, μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, ο Ράγια, έχει φτιάξει ολόκληρο… προσπέκτους με τις επεμβάσεις του. Και όλες από τις παραπάνω ήρθαν σε σημεία που το σκορ κρεμόταν από μια κλωστή, με την Άρσεναλ είτε να προηγείται για ένα γκολ, είτε να είναι ισόπαλη με τους αντιπάλους της. Όπως το είπε ο Αρτέτα, «αυτό θες από τον τερματοφύλακά σου».

Ο Ράγια λάμπει φέτος, αλλά η λάμψη του θα πρέπει να μπει στον «πάγο» και οι Gunners ξέρουν πως ούτε ο Νέτο, ούτε οι έφηβοι Σέτφορντ και Πόρτερ μπορούν να μπουν στα δικά του γάντια και να κάνουν όσα έχει κάνει αυτός μέχρι τώρα. Η Άρσεναλ – μάλλον σωστά, αν και αυτό είναι άλλη συζήτηση – πήρε την απόφαση να πουλήσει τον Ράμσντεϊλ και η τύχη τής γύρισε την πλάτη. Πλέον το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να ελπίζει πως ο Ράγια θα επιστρέψει σύντομα και πως, όταν το κάνει, θα συνεχίσει να μοιράζει απλόχερα ηχηρές απαντήσεις σε όσους πίστεψαν πως δεν μπορεί να γίνει ένας ελίτ τερματοφύλακας.

Subscribe

Related articles

«Κόπηκε» ο Μπράουν για το ματς με τον Άρη

Ο Λορέντζο Μπράουν ήταν ο παίκτης ο οποίος...

Συσκευή… αερόσακος υπόσχεται να αποτρέψει τραυματισμούς, όπως αυτόν του Ρόδρι

Μία επαναστατική συσκευή που λειτουργεί ως... αερόσακος, ετοιμάζεται...

Παρολί φωτιά για τα ματς του Σαββάτου στη Super League!

Σηκώνει αυλαία η 6η αγωνιστική της Super League...