Μπόρατς Μπάνια Λούκα: Το μυστικό βρίσκεται στο όνομα

Η Μπόρατς Μπάνια Λούκα συστήθηκε για πρώτη φορά το καλοκαίρι στο ελληνικό κοινό και μετά τις διπλές μάχες με τον ΠΑΟΚ πλέον στρέφει το βλέμμα στην πρεμιέρα της κόντρα στον Παναθηναϊκό.

  • Τα διδάγματα της Θεσσαλονίκης
  • Σκληρό καβούκι σε… ανταρτοπόλεμο

«Ο μαχητής της Μπάνια Λούκα» είναι η ελεύθερη μετάφραση. Όπου «μαχητής», βάλτε… Μπόρατς, το όνομα της πρώτης αντιπάλου του Παναθηναϊκού στο ευρωπαϊκό του ταξίδι στο Conference League. Και η αλήθεια είναι πως αυτή η άσημη ομάδα από τη Βοσνία τιμάει και το παραπάνω το όνομά της. Το καλοκαίρι φρόντισε να συστηθεί λίγο καλύτερα στο ελληνικό κοινό μέσα από τις διπλές μάχες με τον ΠΑΟΚ για τα προκριματικά του Champions League κι απέδειξε πως δύσκολα καταλαβαίνει από τίτλους και ρόστερ. Μπορεί τελικά οι Θεσσαλονικείς να πήραν την πρόκριση, όμως η Μπόρατς απέκτησε λίγη παραπάνω πολύτιμη εμπειρία.

Για 50 χρόνια άλλωστε δεν είχε πανηγυρίσει ποτέ ευρωπαϊκή πρόκριση μέσα από διπλούς αγώνες. Το κατάφερε απέναντι στην Εγνατία στον πρώτο προκριματικό γύρο του Champions League κι έσπασε… κατάρα μισού αιώνα, στο πρώτο βήμα που ξεκλείδωσε τα υπόλοιπα. Η πρωταθλήτρια Βοσνίας μπορεί να μην τα κατάφερε κόντρα στον ΠΑΟΚ, ούτε ακολούθως απέναντι στη Φερεντσβάρος, όμως σε κάθε γύρο έδειξε μέταλλο και αυταπάρνηση.

Ειδικά στη δεύτερη περίπτωση οι Ούγγροι… μόχθησαν και χρειάστηκαν τη λυτρωτική διαδικασία των πέναλτι ώστε να πάρουν το εισιτήριο για το Europa League και να στείλουν τη Μπόρατς στο Conference. Ακόμα κι έτσι ωστόσο, η Μπόρατς χαμογελάει. Πρόκειται άλλωστε για την παρθενική της συμμετοχή σε κορυφαία διοργάνωση της UEFA, σε μια μεγάλη οικονομική νίκη για τους μαχητές της Μπάνια Λούκα.

Μια πόλη αντίστοιχη με τον πληθυσμό της Πάτρας γιορτάζει για την δική της σταχτοπούτα, η οποία περιμένει με ενθουσιασμό, στρατηγική και ανυπομονησία το πρώτο της ιστορικό ραντεβού απέναντι στον Παναθηναϊκό.

Τα διδάγματα της Θεσσαλονίκης

Τα τελευταία χρόνια οι ελληνικές ομάδες στην Ευρώπη έχουν χτίσει τα θεμέλια για την αρχή μιας παράδοσης με ραντεβού απέναντι σε αντίστοιχες της Βοσνίας. Ξεκίνησε με την ανατρεπτική πρόκριση της Βελέζ κόντρα στην ΑΕΚ και ακολούθησε η συνέχεια το καλοκαίρι, όταν η κληρωτίδα έφερε τη Μπόρατς στο δρόμο του ΠΑΟΚ για τον δεύτερο προκριματικό γύρο του Champions League.

Από τα δυο ματς σε Θεσσαλονίκη και Βοσνία έγινε αρκετά ευκρινές το πλάνο και η δυναμική της Μπόρατς. Οι Βόσνιοι, με ενορχηστρωτή τον Μλάντεν Ζίζοβιτς, παρουσιάστηκαν ως ένα σύνολο με αμυντική φιλοσοφία, με ιδιαίτερη προσοχή στον οπισθοφυλακή, και χωρίς την απαραίτητη ποιότητα στη μεσαία γραμμή ώστε να διασφαλίζουν τα ηνία και τη ροή του αγώνα, πόσω δε μάλλον απέναντι σε έναν πολύ πιο ποιοτικό και ανταγωνιστικό αντίπαλο.

Παρόλα αυτά τα νούμερα αποδεικνύουν πως το πλάνο της (συνήθως) λειτουργεί. Αν εξαιρέσουμε τον ΠΑΟΚ ο οποίος ήταν ο μοναδικός που σε δυο ματς κατάφερε να σκοράρει τέσσερα γκολ, οι Βόσνιοι τα πήγαν εξαιρετικά στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές βραδιές τους. Στο απόγειο των ανασταλτικών τους δυνατοτήτων πάντως βρέθηκαν απέναντι στη Φερεντσβάρος, η οποία πέτυχε μόλις ένα γκολ σε 180 αγωνιστικά λεπτά και χρειάστηκε τη ρώσικη ρουλέτα για να γλιτώσει τον αποκλεισμό.

H Ευρώπη ήταν η μεγάλη αρένα, με προπόνηση βέβαια τα εγχώρια… Την προηγούμενη περίοδο η Μπόρατς κατέκτησε το πρωτάθλημα με την καλύτερη άμυνα στην κατηγορία και τη φετινή σεζόν έχει ξεκινήσει στον ίδιο δρόμο, με μόλις δυο γκολ κατά σε έξι αγώνες παρά τα… παραστρατήματα που την έχουν εκτοπίσει στην πέμπτη θέση της βαθμολογίας και το -6 από την κορυφή. Συνταγή που κερδίζει άλλωστε δεν αλλάζει, όπως και το προφίλ που την έστειλε σε τελική φάση ευρωπαϊκής αρένας.

Ένα σύνολο δηλαδή που θα περιμένει πίσω από τη μπάλα, εικόνα που αναμένεται και για το παιχνίδι απέναντι στον Παναθηναϊκό. Οι δυο στόπερ, ο Sebastian Herera και ο Zoran Kvržić έχουν πολλή δουλειά μπροστά τους, τη στιγμή που ο αμυντικός χαφ και αρχηγός Grahovac, μαζί με τον 20χρονο αριστερό εξτρέμ Vuković – που αποτελούν δυο από τα πιο ηχηρά ονόματα στο ρόστερ – ένιωσαν ενοχλήσεις και η συμμετοχή τους είναι αμφίβολη.

Σκληρό καβούκι σε… ανταρτοπόλεμο

«Περιμένουμε ένα πολύ δύσκολο ματς. Ο Παναθηναϊκός είναι το φαβορί, αλλά θα προσπαθήσουμε να κάνουμε την έκπληξη και να κερδίσουμε» ήταν τα προειδοποιητικά λόγια του προπονητή, Μλάντεν Ζίζοβιτς, μερικές ώρες πριν από τη σέντρα του αγώνα. Βέβαια μετά ακολούθησε… αποθέωση: «Το γεγονός ότι έρχεται ο Παναθηναϊκός, μια από τις μεγαλύτερες ομάδες της Ελλάδας, μιας δίνει το δικαίωμα να απολαύσουμε αυτό τον αγώνα και να είμαστε περήφανοι για ό,τι καταφέραμε».

Ίσως βέβαια ένα από τα υπόκωφα λόγια της συνέντευξης Τύπου που υποδεικνύει ένα στοιχείο για την ροή του αγώνα να είχε να κάνει με την πρόγνωση του καιρού. «Πολλή βροχή αναμένεται τη στιγμή του παιχνιδιού και θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα και για τις δυο ομάδες, αλλά έχουμε τον δικό μας τρόπο και στυλ κι έχουμε αποδείξει ότι αξίζει να βρισκόμαστε εδώ που είμαστε».

Με δεδομένο πως η Μπόρατς, υπό τις οδηγίες του Ζίζοβιτς, αποτελεί ένα σύνολο με αγωνιστικές αρχές προσανατολισμένες προς την άμυνα και το χαμηλό τέμπο, η βροχή μπορεί να αποτελέσει σύμμαχο στο έργο της να επιβραδύνει τον αγωνιστικό ρυθμό και τον ενθουσιασμό του Παναθηναϊκού. Η φιλοσοφία άλλωστε των μαχητών της Μπάνια Λούκα δεν αφορά το καλαίσθητο, αλλά τον τρόπο που θα έρθει η νίκη…

Subscribe

Related articles

Στο… 3άρι του Οκτώβρη ο στόχος είναι ένας για τον Απόλλωνα!

Μπήκαμε στον μήνα Οκτώβριο με τον Απόλλωνα Λεμεσού...

Από σήμερα μόνο… ΑΠΟΕΛ βλέπουν στην ΑΕΚ Λάρνακας!

Μετά το παιχνίδι κυπέλλου της Τρίτης αλλά και...

Η Μπαρτσελόνα θα ψάξει να πυροδοτήσει «βόμβα» με τον Νεϊμάρ

Σύμφωνα με ισπανικό δημοσίευμα ο Τζοάν Λαπόρτα θέλει...

Κρίσιμη μέρα για το διοικητικό… αύριο της Ανόρθωσης

Τέλος στο διοικητικό αδιέξοδο πιθανόν να έχουμε σήμερα...

Ομόνοια και κόσμος «ένα», για νικηφόρο ξεκίνημα στο Κόνφερενς Λιγκ

Να ξαναφορέσει το καλό της ευρωπαϊκό κοστούμι και...