Μήπως είναι καλύτερο να μην είναι, τώρα, στην ενδεκάδα του Ολυμπιακού οι μεταγραφές… | Blog

Ο Κ. Νικολακόπουλος εκφραζει μέσα από το blog του στο Gazzetta μία άλλη άποψη με αφορμή το αποψινό σημαντικό αγώνα του Ολυμπιακού με την Μπράγκα.

Έφτασε λοιπόν και η ώρα του πρώτου ευρωπαϊκού αγώνα του Ολυμπιακού στο Καραϊσκάκη, μετά την κατάκτηση του Κόνφερενς Λιγκ κι εγώ απόψε με την πορτογαλική Μπράγκα περιμένω δύο πράγματα.

Κατά σειρά…

Πρώτον, ένα γεμάτο γήπεδο, απολύτως υποστηρικτικό για την ομάδα του Μεντιλίμπαρ, τιμώντας την με αυτό τον τρόπο για το ευρωπαϊκό τρόπαιο που έφερε στον Πειραιά και σε όλη την Ελλάδα.

Δεύτερον, μία γεμάτη από αποφασιστικότητα, πάθος, δύναμη, αλλά και καθαρό μυαλό και εξυπνάδα ομάδα, τιμώντας με αυτό τον τρόπο την ίδια της την επιτυχία πριν τέσσερις μήνες.

Η Μπράγκα είναι εκπρόσωπος της Πορτογαλίας, Νο 7 στο ράνκινγκ της ΟΥΕΦΑ-όχι Νο 16 που είναι η Ελλάδα, την οποία εκπροσωπεί ο Ολυμπιακός. Σε επίπεδο συλλόγων είναι Νο 43 στο ράνκινγκ κι ο Ολυμπιακός Νο 42. Σχεδόν ίδια και η χρηματιστηριακή αξία των δύο συλλόγων: 111 εκατομμύρια Ευρώ η Πόρτο, 107 εκατομμύρια Ευρώ ο Ολυμπιακός.

Μία διαφορά τους, αλλά σημαντική; Οι Πορτογάλοι έχουν ήδη 14 επίσημα παιχνίδια στα πόδια τους, εφτά ευρωπαϊκά κι εφτά πρωταθλήματος, με συνέπεια να έχουν άλλο, πολύ καλύτερο ρυθμό ως ομάδα σε σχέση με τους «ερυθρόλευκους», που έχουν μόλις τα μισά παιχνίδια, εφτά, εκ των οποίων μάλιστα μόλις το ένα ευρωπαϊκό. Μία διαφορά που έστω ως ένα βαθμό μπορεί να την καλύψει ο παράγοντας έδρα, αφού ένα γεμάτο Καραϊσκάκη στα καλά του, δηλαδή με φωνή κι ενθάρρυνση, είναι σε θέση να κάνει θαύματα.

Για να είμαστε, άλλωστε, ρεαλιστές, ο Ολυμπιακός αυτή την στιγμή δεν είναι στα καλύτερα του και χρειάζεται όσο ποτέ τον «12ο παίκτη» του. Και μην υποτιμάμε την Μπράγκα, επειδή δεν έχει το όνομα της Μπενφίκα και της Πόρτο η, της Σπόρτινγκ. Εδώ και εφτά ολόκληρα χρόνια τερματίζει 4η στο πορτογαλικό πρωτάθλημα και μάλιστα δύο σεζόν ξεπέρασε την Σπόρτινγκ και τερμάτισε στην 3η θέση. Επιπλέον, οι πορτογαλικές ομάδες έχουν παραδοσιακά πολύ καλές διαιτησίες-για να μην το προχωρήσω παραπάνω…

ολυμπιακος μπραγκα προπονηση

Δεν είναι «ομάδα του χεριού μας» η Μπράγκα. Δεν πρέπει να υπερτιμηθεί, γιατί όντως δεν είναι μέγεθος Πόρτο κ.α., αλλά θα είναι αφελής όποιος περιμένει σήμερα κάτι λιγότερο από ένα 90λεπτο πόλεμο! Εδώ και χρόνια, όχι απλά παίζει στη φάση των ομίλων του Γιουρόπα Λιγκ (πέρυσι του Τσάμπιονς Λιγκ!), αλλά σε ένα ποσοστό 90% συνεχίζει κάθε Φλεβάρη στην Ευρώπη. Μόλις δε πριν δύο χρόνια είχε φτάσει στους «8» του Γιουρόπα Λιγκ. Πέρυσι είχε έρθει στο ΟΑΚΑ με 65.000 κόσμο κι είχε κερδίσει τον Παναθηναϊκό. Και το 2020 είχε έρθει πάλι στην Αθήνα κι είχε ρίξει τέσσερα γκολ στην ΑΕΚ.

Τώρα, μία γνώμη, σε καθαρά προσωπικό επίπεδο: Βλέποντας, όπως όλοι, ότι για διάφορους λόγους οι μεταγραφές του Ολυμπιακού ακόμη άλλοι δεν έχουν βρει τα πατήματα τους κι άλλοι δεν έχουν προσαρμοστεί, αρχίζω και σκέφτομαι μήπως είναι καλύτερο για την ομάδα σε αυτή τη φάση πολύ απλά να μην παίζουν. Να μένουν στον πάγκο κι άμα χρειαστεί να μπαίνουν να βοηθήσουν ως αλλαγές, μέχρι να βρουν σιγά τον καλό εαυτό τους.

Αναρωτιέμαι, δηλαδή, μήπως είναι προτιμότερο για τον Ολυμπιακό σε αυτή τη δύσκολη φάση να στηριχθεί στους παίκτες που ηδη υπήρχαν στο ρόστερ του και που ξέρουν πώς παίζει και τι θέλει ο Μεντιλίμπαρ, αλλά και τις ιδιαιτερότητες και τις «υποχρεώσεις» του συλλόγου. Ενδεχομένως, από τις μεταγραφές θα έβλεπα με άλλο μάτι την περίπτωση του Κοστίνια, γιατί είναι ο μοναδικός καινούργιος που έχει βγάλει όλη την προετοιμασία, αλλά και δεν παίζει σε θέση κλειδί, σε συνδυασμό με την πιθανή ανάγκη να παίξει μπροστά ο Ρόντινεϊ, καθώς οι Μασούρας, Ζέλσον προέρχονται από τραυματισμούς.

ολυμπιακος προπονηση μπραγκα

Έτσι, με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ομοιογένεια, οι «ερυθρόλευκοι» ίσως αυξήσουν τις πιθανότητες τους για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα κόντρα στην πολύ επικίνδυνη Μπράγκα, ιδανικά ασφαλώς στη νίκη, χωρίς για να είμαι ειλικρινής να θεωρώ κακή και την ισοπαλία, καθότι ακόμη είμαστε πολύ νωρίς κι ο Ολυμπιακός απόψε θα έχει βγάλει (παίζοντας ήδη και με τη Λιόν) τους δύο από τους τρεις-τέσσερις πιο δυνατούς αντιπάλους του, άρα θα έχει περιθώρια για καλή βαθμολογική συγκομιδή στη συνέχεια. Αντίθετα, μία ήττα θα είναι κακό αποτέλεσμα, και βαθμολογικά και ψυχολογικά, γιατί θα έχει αφήσει την ομάδα στο μηδέν μετά τις δύο πρώτες αγωνιστικές του Γιουρόπα Λιγκ, και μάλιστα τρεις ημέρες πριν το ντέρμπι αιωνίων με τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ.

Σίγουρα, όμως, η στόχευση πρέπει να είναι, και είναι, η νίκη, καθώς εκτός όλων των άλλων λείπει από τον φετινό Ολυμπιακό ένα πραγματικά καλό αποτέλεσμα, που θα του δώσει άλλη ώθηση. Απλά, είναι απαραίτητο τα όποια ρίσκα πάρει η ομάδα με προοπτική το τρίποντο, να είναι ελεγχόμενα, για να μην οδηγήσουν στα αντίθετα από τα προσδοκώμενα.

Διαιτητικά, ο νεαρός Πολωνός Σίλβερτσακ θα παίξει σήμερα το πρώτο παιχνίδι του σε επίπεδο Γιουρόπα Λιγκ! Ας ελπίσουμε να μη συνεχίσει την τραγική παράδοση που γενικά έχουν οι Πολωνοί διαιτητές όταν παίζουν τον Ολυμπιακό, αλλά και τις άλλες ελληνικές ομάδες στα Κύπελλα Ευρώπης!

σισε καρτα ολυμπιακος

Με «εγκλήματα» που έχουν μείνει στην ιστορία, όπως τα παιχνίδια των «ερυθρόλευκων» με τη Γουλβς στην Αγγλία, ακόμη και με τη Μακάμπι Χάϊφα στο Καραϊσκάκη! Μακάρι ο Σίλβερτσακ να είναι η εξαίρεση του κανόνα, όπως είχε φανεί και στο Άιντραχτ-ΠΑΟΚ 1-2 πέρυσι. Ο VAR είναι επίσης Πολωνός, ο Λάσικ, που δεν είναι διεθνής.

Άσχετο:

Όπως αποδεικνύεται, η ήττα του Ολυμπιακού στη Λιόν, ναι μεν δεν ήταν κάτι…ευχάριστο, αλλά δεν ήταν και τόσο…τραγικό αποτέλεσμα, βλέποντας τι έχουν κάνει μέχρι τώρα οι γαλλικές ομάδες παίζοντας εντός έδρας στο ξεκίνημα των φετινών ευρωπαϊκών διοργανώσεων.

Εδώ: Μονακό-Μπαρτσελόνα 2-1, Παρί Σεν Ζερμέν-Τζιρόνα 1-0, Λιλ-Φενέρμπαχτσε 2-1, Λιλ-Σλάβια Πράγας 2-0, Λανς-Παναθηναϊκός 2-1 (με 10 παίκτες η Λανς), Νις-Ρεάλ Σοσιεδάδ 1-1, Μπρεστ-Στουρμ Γκρατς 2-1 και χθες Λιλ-Ρεάλ Μαδρίτης 1-0! Εφτά νίκες και μία ισοπαλία σε οκτώ αγώνες! Και η ισοπαλία ήρθε γιατί η Νις έχασε πέναλτι…

Η φωτογραφία της ημέρας:

Το πρώτο που πρέπει απόψε να αποφύγει ο Ολυμπιακός είναι τα λάθη που τον βλέπουμε δυστυχώς να κάνει στα μέχρι τώρα παιχνίδια του.

Κλασικό παράδειγμα το δεύτερο γκολ της Λιόν, με την πλήρη ασυνεννοησία του Ρέτσου και του Κάρμο, σε μία «απλή» επίθεση των Γάλλων. Αντί να κινηθούν και οι δύο για να βγάλουν οφσάιντ τον σκόρερ η, έστω αντί να πάει ο Κάρμο να καλύψει τον Ρέτσο, έγινε το απαράδεκτο ο μεν Κάρμο να πάει να παίξει…μόνος του το οφσάιντ, ο δε Ρέτσος να μην αντιδράσει καν.

Αυτά, όμως, συμβαίνουν όταν το περσινό βασικό κεντρικό αμυντικό δίδυμο του Ολυμπιακού χωρίζει για καιρό και ξαναπαίζει μαζί για πρώτη φορά σε αγώνα με τη Λιόν και δη σε τριάδα άμυνας. Με τον μεν Ρέτσο 40 ημέρες εκτός αγώνων λόγω τραυματισμού, τον δε Κάρμο να επιστρέφει στο Ρέντη από την Πόρτο όταν είχε ήδη ξεκινήσει το πρωτάθλημα. Όσο, όμως, γίνονται πάλι «ένα» ο Ρέτσος με τον Κάρμο πρέπει να βλέπουμε βελτίωση. Όχι, πάντως, αυτό που είδαμε στα πρώτα τρία λεπτά (!) του αγώνα με τον Ατρόμητο, όταν και οι δύο στόπερ είχαν δώσει την μπάλα σε αντίπαλους από μία φορά ο καθένας…

καρμο ολυμπιακος

Ειδικά ο Κάρμο πρέπει να βρει επιτέλους το focus που για κάποιο λόγο του λείπει, καθώς στα τρία παιχνίδια (με Άρη, Λιόν, Ατρόμητο) που είναι από την αρχή στην ενδεκάδα δεν σταματάει τα λάθη, τα περισσότερα «χοντρά». Να του κλέβει την μπάλα μέσα από τα πόδια ο Μανού Γκαρθία στο δοκάρι του Μορόν, να μην μπορεί να συνεννοηθεί με τον Γκαρθία και τον Τσικίνιο και να βρίσκει από τις κακές πάσες του αντεπιθέσεις η Λιόν, να κάνει κακό κοντρόλ και να βγαίνει σε κόντρα επίθεση ο Ατρόμητος κλπ, κλπ.

Αν δεν ήταν ο Κάρμο και αν δεν σκεφτόμουν ότι είναι καλύτερο για την ομάδα να στηριχθεί τώρα στους πιο παλιούς παίκτες, θα έλεγα ότι δικαιούται θέση αυτή την στιγμή στην ενδεκάδα περισσότερο ο Πιρόλα παρά ο Πορτογάλος…

Και για το τέλος ένα ιμότζι Emoji Emoji

Αντρε Ορτα μην φύγεις αύριο από εδώ.
Μείνε μαζί μας.
Σε παρακαλώ.
Το ξέρω ότι δεν θες να είσαι μαζί τους.
Γύρνα πίσω.#OlympiacosFC pic.twitter.com/J1fJ74cJ6D

— Georgia🔴⚪ (@Georgia_kanell) October 2, 2024

Subscribe

Related articles

Ο Μάντζιος «πρόβαρε» την 11αδα του Άρη με τη Λαμία και είδε διαθέσιμο τον Φαμπιάνο

Ο Φαμπιάνο Λέισμαν έβγαλε το ομαδικό πρόγραμμα προπόνησης...

Ποινή απαγόρευσης εισόδου στον Κοβάσεβιτς, πρόστιμα σε Ολυμπιακό και ΑΕΚ

Το Πρωτοβάθμιο Μονομελές Πειθαρχικό όργανο της Stoiximan Superleague...

Επίσκεψη φιλάθλων του Παναθηναϊκού στο ξενοδοχείο της αποστολής

Οι φίλοι του Παναθηναϊκού AKTOR βρέθηκαν στο ξενοδοχείο...

Οι προϋποθέσεις για την πώληση εισιτηρίων του Λεβαδειακού στον αγώνα με τον ΠΑΟΚ

Ο Λεβαδειακός ανακοίνωσε τις προϋποθέσεις που πρέπει να...