Ενα «0-0» το οποίο θα θυμόμαστε για πάντα: ο Μπάμπης Κωστούλας συστήθηκε σε όλη την Ελλάδα | Blog

O Γιάννης Σερέτης γράφει για ένα ντέρμπι αιωνίων το οποίο θα θυμόμαστε μετά από πολλά χρόνια ως το παιχνίδι στο οποίο ο Μπάμπης Κωστούλας «παρουσιάστηκε» σε όλους τους Ελληνες φιλάθλους.

Αλόνσο, Mεντιλίμπαρ, Ρέτσος, Σπόραρ, Ιωαννίδης, Ολιβέιρα, Ινγκασον, Μουζακίτης, Μλαντένοβιτς, Ροντινέι, Τζολάκης, Λοντίγκιν… Υπάρχουν αμέτρητοι θετικοί και αρνητικοί πρωταγωνιστές από το χθεσινό ντέρμπι. Όμως πέρα και πάνω από όλους και όλα είναι ο Μπάμπης Κωστούλας!

Τον Κωστούλα μέχρι χθες τον «ήξεραν» μόνο οι οπαδοί του Ολυμπιακού. Χθες τον «έμαθε» όλη η Ελλάδα. Πριν 17 χρόνια, ο Σωτήρης Νίνης έκανε ντεμπούτο σ’ ένα «άγραφο» Παναθηναϊκός – Αιγάλεω, στις 7 Γενάρη. Ολη η Ελλάδα τον έμαθε ενάμιση μήνα μετά, σ’ εκείνο το ΑΕΚ – Παναθηναϊκός 1-4, με την καταπληκτική εμφάνιση και τη γκολάρα στον Στέφανο Σορεντίνο. Το ίδιο συνέβη και με τον καταπληκτικό επιθετικό του Ολυμπιακού που έκανε ντεμπούτο στο Βόλο. Χθες ο Κωστούλας δεν σκόραρε. Για την ακρίβεια, τα έκανε όλα εκτός απ΄ αυτό! Ομως η δική του είσοδος στο ματς αντί του αναιμικού Ολιβέιρα, σε συνδυασμό με την υποχρεωτική αντικατάσταση του Ιωαννίδη από τον Σπόραρ τον οποίο ουδέποτε «ένιωσε» η αντίπαλη άμυνα πλην της περίφημης φάσης του Ρέτσου (διπλό πλασέ πάνω στον Τζολάκη), άλλαξε τη μορφή του ντέρμπι. Ενός ντέρμπι που – σωστά είπε ο Αλόνσο – θα μπορούσε δικαίως να είναι 2-0 στο ημίχρονο. Αυτό που δεν είπε ο Αλόνσο είναι ότι δικαίως θα μπορούσε να είναι και 0-2 τελικό.

Το πόσο πιεσμένος και ανασφαλής νιώθει ο Ουρουγουανός τεχνικός αποτυπώθηκε στις δηλώσεις του, οι οποίες για πρώτη φορά σε τόσο μεγάλο βαθμό είχαν τόσο μεγάλη απόσταση από την αληθινή εικόνα ης αναμέτρησης: «Αναμφίβολα, αν κάνω ανάλυση, θα σας πω ότι αξίζαμε τη νίκη στον αποψινό αγώνα, αλλά το ποδόσφαιρο σήμερα μας έδωσε μονάχα έναν βαθμό». Η διαφορά στην προσέγγιση του Μεντιλίμπαρ; Χαώδης! «Στο πρώτο ημίχρονο δυσκολευτήκαμε πολύ. Δεν μπορέσαμε να μπούμε στην αντίπαλη περιοχή και δεν μπορούσαμε να πιέσουμε. Ο αντίπαλος μάς δυσκόλεψε. Δεν δείξαμε το πρόσωπο που θέλαμε. Στο δεύτερο μέρος ισορροπήσαμε την κατάσταση. Είχαμε τις ευκαιρίες που δεν τις αξιοποιήσαμε. Σε γενικές γραμμές δεν είδαμε πράγματα που θέλαμε από την ομάδα μας». Το the point που λεν΄ και στα χωριά μας!

Ο Μεντιλίμπαρ είχε δικαίως παράπονα: «Αν θες να έχεις καλή επίθεση, πρέπει να έχεις καλή άμυνα. Οταν μία ομάδα έχει καλή άμυνα τότε έχει και καλή επίθεση. Θα ήθελα καλύτερη αμυντική λειτουργία και τότε θα ερχόταν και η καλή επιθετική λειτουργία». Ο Ολυμπιακός δεν ήταν αποκρουστικός, αλλά ήταν κακός στο πρώτο ημίχρονο. Πολύ κακός! Τόσο κακός ώστε να δημιουργήσει μία και μοναδική φάση, από τη γκάφα του Λοντίγκιν. Και στο δεύτερο μέρος, πάνω που έχει χτίσει την κυριαρχία του με το 4-4-2 και τον Κωστούλα να κάνει ό,τι θέλει μεταξύ των γραμμών, το αλλάζει! Eκανε και ο Μεντιλίμπαρ το δωράκι του! Βάζει τον Βέλντε, βάζει και τον Γκαρσία, φέρνει τον πιτσιρικά δεξιό εξτρέμ, «ηρεμεί» ο Παναθηναϊκός. Τρόπος του λέγειν…

Διότι ο Παναθηναϊκός, αφού έκανε έναν κύκλο δοκιμών, κατέληξε και πάλι στο ότι το πιο ολοκληρωμένο οκτάρι του είναι ο Τσέριν. Όταν μπήκε ο Μαξίμοβιτς κι άνοιξαν πάλι οι αποστάσεις, το ματς «φώναζε» για νίκη του Ολυμπιακού. Δεν την πήρε τελικά στις λεπτομέρειες και αφού ο Κωστούλας είχε επιστρέψει στη θέση του, γύρω – τριγύρω από τον Ελ Καμπί. Δυο τεράστιες ευκαιρίες ο Μαροκινός Killer, δυο τεράστιες επεμβάσεις ο καλός χθες Ινγκασον, 0-0.

Το 0-0 δεν αλλάζει τη ζωή κανενός. Ο Ολυμπιακός είναι προφανές ότι ψάχνεται στη μεσοεπιθετική γραμμή του και παίρνει ελάχιστα πράγματα από τις μεταγραφές του. Ο Παναθηναϊκός είναι εμφανές ότι βρίσκει σταδιακά κώδικες συνεννόησης και βελτιώνεται σε σημαντικά πεδία (αμυντικό transition, build up, καλύτερες και περισσότερες συνεργασίες), αλλά δεν βρίσκει επιθετικά τις λύσεις που έπρεπε να είχε βρει. Μηδέν γκολ ο Ιωαννίδης, μηδέν γκολ σε 4 από τα 7 πρώτα ματς πρωταθλήματος, 6 γκολ συνολικά (!), έχει μεγάλο πρόβλημα στην παραγωγικότητα των φορ του – σωστά το υπογράμμισε χθες ο Αλόνσο.

Για τον Ουρουγουανό τεχνικό η επόμενη εξάδα αγώνων φαίνεται ότι θα είναι και η καθοριστική με ΟΦΗ, Τσέλσι, Αρη, Βόλο Τζουργκάρντεν, Λαμία. Δεν έχει ντέρμπι. Εχει δύσκολα ματς, μπορεί να αξιολογηθεί 100% μέχρι την επόμενη διακοπή, του Νοεμβρίου. Χωρίς τον Ιωαννίδη στα πρώτα δύο ματς, να δούμε τι θα δουλέψει την επόμενη εβδομάδα. ΑΝ είναι αυτός ο προπονητής του Παναθηναϊκού την επόμενη εβδομάδα…

Y.Γ. Περί διαιτησίας: βάσει κανονισμού δεν υπάρχει πέναλτι στη φάση του Ρέτσου, δεν υπάρχει κανένα από τα δύο πέναλτι που ζήτησε η ΑΕΚ (ο Περέιρα πέφτει μόνος του, πολύ δύσκολη φάση). Υπάρχει δεύτερη κίτρινη, δηλαδή αποβολή, του Γκόμεζ στο 69’ του Λεβαδειακός – ΠΑΟΚ γι’ αυτό το υπέροχο και σπάνιο πέναλτι στο οποίο υπέπεσε σαν να βγαίνει στο σκριν για pick n roll με τον Κοτάρσκι, ανεξάρτητα από το αν ο Γιαννιώτας διεκδικεί κάθε χρόνο το βραβείο καλύτερου πεσίματος στην αντίπαλη περιοχή. Συνολικά στη Λιβαδειά η διαιτησία με δυο οφθαλμοφανή πέναλτι που καταλογίστηκαν μέσω VAR ήταν για… ξεκούραση ενός μηνός με σιωπηρή τιμωρία.

Υ.Γ. 1: Καμία άλλη ελληνική ομάδα δεν θα συγκέντρωνε τη σήμερον ημέρα 55.000 θεατές στο ΟΑΚΑ σε όλα τα σημαντικά παιχνίδια της, ακόμα και με τιμές… κόστους και με bonus (ενόψει Τσέλσι), αν βρισκόταν στη βαθμολογική θέση του Παναθηναϊκού, με τα αποτελέσματα του Παναθηναϊκού και με τη δεδομένη βαριά ατμόσφαιρα του Παναθηναϊκού. Παλαιότερα, μπορεί. Αυτή την περίοδο, καμία!

Subscribe

Related articles

Λαύριο – Ολυμπιακός 75-93: Έβγαλε την υποχρέωση με Βεζένκοφ και Βιλντόζα

Το Λαύριο ήταν ιδιαιτέρως ανταγωνιστικό για τρία δεκάλεπτα, αλλά...

Γιατί “κερδίζει” τον Οκτώβριο ο Αλόνσο στον Παναθηναϊκό | Blog

Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για την επιλογή του...

Με Λεβαδειακό εκτίει ο Μάρτιν Μοντόγια την ποινή της μιας αγωνιστικής

Ο Μάρτιν Μοντόγια συμπλήρωσε τρεις κίτρινες κάρτες και...

Η ενημέρωση του Παναθηναϊκού για τα δωρεάν εισιτήρια με Τσέλσι

Με ανακοίνωσή της η ΠΑΕ Παναθηναϊκός ενημερώνει τους...