Εκεί που δεν έχω ταξιδέψει ξανά εγώ!

Μία νέα πινέζα στον ευρωπαϊκό του χάρτη ετοιμάζει να βάλει ο Παναθηναϊκός και για ένα νέο μέρος στο οποίο θα στήσουν την πράσινη σημαία ετοιμάζονται οι φίλοι του τριφυλλιού.

  • Παναθηναϊκός: Από την Πέμπτη, 36 συν μία!
  • Ο Ατρόμητος έκανε την αρχή!
  • Εκεί που ο Παναθηναϊκός έχει ταξιδέψει μόνο μία φορά
  • Ο Παναθηναϊκός ξέρει καλά κάθε γωνιά της Ισπανίας

«Εκεί που έχω ταξιδέψει εγώ, μαζί με τον Παναθηναϊκό» τραγουδούν οι φίλοι του τριφυλλιού. Και πράγματι, στην τεράστια ευρωπαϊκή του ιστορία ο σύλλογος έχει βρεθεί στις πιο απομακρυσμένες γειτονιές της Ευρώπης. Μαζί του και ο κόσμος του που έχει φροντίσει να υψώσει την πράσινη σημαία σε τόσα και τόσα γήπεδα της Γηραιάς Ηπείρου.

Ο Παναθηναϊκός ρίχνεται στην μάχη της League Phase του Conference League, ξεκινώντας το βράδυ της Πέμπτης από την έδρα της Μπόρατς Μπάνια Λούκα. Ένα ταξίδι ξεχωριστό για το τριφύλλι, καθώς αυτή θα είναι και η πρώτη του συμμετοχή στο «κυρίως πιάτο» της τρίτης τη τάξει ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης. Η νέα αυτή περιπέτεια, όμως, έχει και ένα ακόμα ενδιαφέρον χαρακτηριστικό για τον Παναθηναϊκό.

Συγκεκριμένα, οι πράσινοι θα ταξιδέψουν για πρώτη φορά στη Βοσνία για ένα επίσημο ματς στο πλαίσιο των Κυπέλλων Ευρώπης. Ποτέ ξανά στο παρελθόν ο Παναθηναϊκός δεν έχει βρει απέναντί του ομάδα από τη συγκεκριμένη χώρα, εντός ή εκτός έδρας.

Παναθηναϊκός: Από την Πέμπτη, 36 συν μία!

Ήταν 6 Νοεμβρίου του 1960, όταν ο Παναθηναϊκός έδινε το πρώτο του ευρωπαϊκό ματς και μάλιστα εκτός έδρας. Οι πράσινοι, έχοντας κατακτήσει το πρωτάθλημα, συμμετείχαν για πρώτη φορά στην ιστορία τους στο Κύπελλο Πρωταθλητριών. Απέναντί τους η Σπάρτακ Χράντετς Κράλοβε από την Τσεχοσλοβακία.

Από εκείνο το ματς, στο οποίο για την ιστορία οι πράσινοι είχαν ηττηθεί με σκορ 1-0, μέχρι και τις μέρες μας, έχουν μεσολαβήσει κάθε λογής ταξίδια. Οι κληρώσεις των Κυπέλλων Ευρώπης έχουν στείλει τον Παναθηναϊκό σε 36 διαφορετικές χώρες.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τις Αυστρία, Αζερμπαϊτζάν, Βέλγιο, Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρο, Τσεχία, Σλοβακία, Δανία, Αγγλία, Γαλλία, Γεωργία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ισλανδία, Ιρλανδία, Ισραήλ, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Ολλανδία, Βόρειο Ιρλανδία, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σκωτία, Ρωσία, Σερβία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία, Τουρκία, Ουκρανία και Ουαλία.

Ο Ατρόμητος έκανε την αρχή!

Ασφαλώς, πρέπει να αναφερθεί πως η Βοσνία ξεχωριστά ως χώρα έχει εκπροσώπους στα Κύπελλα Ευρώπης, από το 1992 και έπειτα. Μέχρι εκείνο το χρονικό σημείο, οι ομάδες εκπροσωπούσαν την ενωμένη Γιουγκοσλαβία.

Από το 1992, λοιπόν και έπειτα, ο πρώτος ελληνικός σύλλογος που πάτησε έδαφος Βοσνίας Ερζεγοβίνης για να παίξει ποδόσφαιρο, ήταν ο Ατρόμητος που την περίοδο 2014/15 κοντραρίστηκε με την Σεράγεβο στο πλαίσιο του τρίτου προκριματικού γύρου του Europa League. Ακολούθησε η ΑΕΚ που βρήκε απέναντί της την Βελέζ Μόσταρ στον δεύτερο προκριματικό γύρο του Conference League την περίοδο 2021/22.

Φέτος, ήταν του σειρά του ΠΑΟΚ να βρεθεί στη συγκεκριμένη χώρα για την αναμέτρηση του δευτέρου προκριματικού γύρου του Champions League με αντίπαλο την Μπόρατς. Τόσο η ομάδα του Περιστερίου, όσο και οι κιτρινόμαυροι γνώρισαν οδυνηρούς αποκλεισμούς, για να έρθει το σύνολο του Ραζβάν Λουτσέσκου τον Αύγουστο να πανηγυρίσει την πρώτη πρόκριση ελληνικής ομάδας απέναντι σε Βόσνιους.

Εκεί που ο Παναθηναϊκός έχει ταξιδέψει μόνο μία φορά

Στη μακρά ευρωπαϊκή του διαδρομή, ο Παναθηναϊκός έχει ταξιδέψει ως και σήμερα μονάχα μία φορά σε επτά χώρες. Συγκεκριμένα, έχει βρει απέναντι του μία φορά σύλλογο από τη Γεωργία (Ντιναμό Τιφλίδας), την Ισλανδία (Φραμ), την Ιρλανδία (Σέλμπουρν), το Λουξεμβούργο (Ζενές Ες), την Ελβετία (Γκρασχόπερς), την Ουαλία (Σουόνσι) και την Κροατία (Χάιντουκ Σπλιτ).

Σημειώνεται, πως τόσο από τη Νορβηγία, όσο και από το Αζερμπαϊτζάν, οι πράσινοι έχουν βρει απέναντί τους μονάχα μία εκπρόσωπο της χώρας. Παρ’ όλα αυτά, τόσο τη Ρόζενμποργκ, όσο και την Γκαμπάλα, τις έχουν αντιμετωπίσει από δύο φορές και άρα έχουν ταξιδέψει στις παραπάνω χώρες δις.

Ο Παναθηναϊκός ξέρει καλά κάθε γωνιά της Ισπανίας

Αν, πάντως, αναρωτιέστε και για τη χώρα την οποία έχει επισκεφθεί περισσότερο από κάθε άλλη, αυτή είναι η Ισπανία. Ο Παναθηναϊκός έχει δώσει 16 αναμετρήσεις σε ισπανικό έδαφος, έχοντας φιλοξενηθεί τρεις φορές από την Μπαρτσελόνα, δύο από Ατλέτικο Μαδρίτης, Βιγιαρεάλ και Ντεπορτίβο Λα Κορούνια και από μία από Ρεάλ Μαδρίτης, Θέλτα, Αθλέτικ Μπιλμπάο, Σεβίλλη, Μάλαγα και Βαλένθια.

Subscribe

Related articles

Πόσο χρόνο θέλει ο Λουτσέσκου με τα φορ του και όχι μόνο; | Blog

Ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου γράφει για το θέμα της...

Κύπελλο Ελλάδας: Σήμερα η κλήρωση της φάσης των «16»

Το Κύπελλο Ελλάδας μπαίνει σήμερα στην τελική του φάση...

Επιπλέον κέρδη: η χαρά του Αλμέιδα και η συσπείρωση! | Blog

Ο Γιώργος Τσακίρης γράφει τα σημαντικά οφέλη της...

Με Μακέντα, προσθέτει ποιότητα και εμπειρία ο Αστέρας

Οι άνθρωποι του Αστέρα Aktor έφεραν πίσω στην...

Gazzetta Dello Sport: «Ο Σερ Άλεξ προτείνει Αλέγκρι στη Γιουνάιτεντ»

Η φημολογία για τον πιθανό αντικαταστάτη του Έρικ...

Σχεδόν μετά από πέντε δεκαετίες!

Ο ΑΠΟΕΛ θα αντιμετωπίσει τη Σάμροκ Ρόβερς (3/10,...

«Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός και Ρεάλ, ένα επίπεδο πάνω από όλες τις ομάδες της Euroleague»

Ο γενικός διευθυντής της Φενέρμπαχτσε, Μαουρίτσιο Γκεραρντίνι μίλησε στο...