Τι λένε οι αριθμοί για τον Παναθηναϊκό του Αλόνσο;

Ο Νίκος Αθανασίου με την βοήθεια του Wyscout γράφει για όσα προκύπτουν από τα analytics της κορυφαίας πλατφόρμας ανάλυσης ποδοσφαίρου.

  • Με αυτή την ανασταλτική λειτουργία δεν θα κάνει πρωταθλητισμό
  • Η ομάδα που αξιοποίησε λιγότερο τις ευκαιρίες της
  • Πρώτος σε through passes, πρέπει να γίνει πιο πιεστικός

Από την αρχή του πρωταθλήματος η διαφωνία ανάμεσα στην κορυφαία πλατφόρμα ανάλυσης ποδοσφαίρου, Wyscout και στους τηλεοπτικούς παρόχους του ελληνικού πρωταθλήματος, δημιούργησε ένα κενό στη στατιστική κάλυψη αλλά και στην δημιουργία στοχευμένων βίντεο. Χωρίς να έχει βρεθεί ακόμη λύση για τα βίντεο, πρόσφατα καταγράφηκαν ολοκληρωμένα τα στοιχεία από κάθε παιχνίδι των πρώτων επτά αγωνιστικών της Stoiximan Superleague, οπότε στο σημερινό σημείωμα, θα έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε για τον Παναθηναϊκό του Ντιέγκο Αλόνσο μέσα από τους αριθμούς.

  • Το κρίσιμο timing της απώλειας του Ιωαννίδη κι αυτά που χάνει ο Παναθηναϊκός

Τους κανονικούς αριθμούς του ποδοσφαίρου, τα analytics. Αυτοί οι αριθμοί μετρούν, αυτοί και μόνο έχουν σημασία και αξία και ας ζούμε σε ένα περιβάλλον που… ανακαλύπτει τις φοβερές και τρομερές τελικές της Μπόρατς(0.47xGoals είχαν οι Βόσνιοι, σουτάροντας 9 φορές από τα 35 μέτρα) για να δημιουργήσει εντυπώσεις μέσα στο γενικό ξέσκισμα ενός προπονητή. Βέβαια τα ίδια έκαναν και στον Ιβάν, πριν γυρίσουν την μπιφτέκα.

Τι λένε λοιπόν οι αριθμοί για τον Παναθηναϊκό του Ντιέγκο Αλόνσο; Πάμε να τα δούμε αναλυτικά, ψύχραιμα, ποδοσφαιρικά, καθώς τα ευρήματα έχουν πολύ μεγάλη σημασία για το παρόν και κυρίως για το μέλλον του Τριφυλλιού στη τρέχουσα αγωνιστική περίοδο.

Με αυτή την ανασταλτική λειτουργία δεν θα κάνει πρωταθλητισμό

panathinaikos_intime

Το καλοκαίρι, όταν ο Παναθηναϊκός προχώρησε στην πρόσληψη του Αλόνσο, είχαμε κάνει μια μίνι ποδοσφαιρική έρευνα για τον νέο προπονητή του Τριφυλλιού. Τότε μεταξύ άλλων γράφαμε τα εξής:

”Ένα θέμα που μπορεί να προκύψει ως προβληματισμός από τους παραπάνω δείκτες απόδοσης έχει να κάνει με την ανασταλτική λειτουργία των ομάδων του και τις ευκαιρίες που επέτρεπε στον αντίπαλο. Με εξαίρεση την Εθνική Ουρουγουάης(0.74xGA), οι τρεις εκδόσεις της Πατσούκα και η μία της Μοντερέι ήταν σύνολα που θα έπρεπε να δίνουν λιγότερα πράγματα. Πάντα πάνω από 1xGoalsAgainst ανά παιχνίδι είναι μία επίδοση προβληματική για ομάδες που θέλουν να κάνουν πρωταθλητισμό και σε αυτό το κομμάτι θα πρέπει δεδομένα να παρουσιάσει έναν πιο αποτελεσματικό Παναθηναϊκό, ο οποίος πέρσι πληγώθηκε πάρα πολύ από την αμυντική του λειτουργία”.

Μετά από επτά παιχνίδια, ο Παναθηναϊκός έχει την δεύτερη χειρότερη αμυντική επίδοση σε ολόκληρο το πρωτάθλημα. Την δεύτερη χειρότερη! Επιτρέπει στον αντίπαλο 1.51xGoals ανά παιχνίδι. Ο αριθμός αυτός είναι στον… θεό! Δείχνει τεράστιο πρόβλημα και απαιτεί άμεση βελτίωση. Στο 0.58 η ΑΕΚ, στο 0.70, ο Ολυμπιακός, για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης.

Αν μπορεί να υπάρξει κάτι ενθαρρυντικό σε αυτή την ιστορία είναι πως στα τρία πρώτα παιχνίδια ο Παναθηναϊκός είχε μέσο 1.61xGA και στα επόμενα τέσσερα(τρία ήταν ντέρμπι) έπεσε στο 1.27. Βελτίωση αλλά και πάλι ο δείκτης είναι πολύ ψηλά για ομάδα που θέλει να πάρει το πρωτάθλημα.

Η ομάδα που αξιοποίησε λιγότερο τις ευκαιρίες της

Πάμε τώρα και στην δημιουργία. Ο Παναθηναϊκός είναι η τρίτη καλύτερη ομάδα στην παραγωγή xG, έχοντας 10.54. Πολύ κοντά στον πρώτο Ολυμπιακό(11.08) και στην δεύτερη ΑΕΚ(10.73). Πως έχει δημιουργηθεί λοιπόν η σούπερ προβληματική επίδοση των 6 γκολ σε 7 αγωνιστικές; Το Τριφύλλι είναι η πιο άστοχη ομάδα σε ολόκληρη την Superleague, η ομάδα που αξιοποίησε λιγότερο τις ευκαιρίες της από κάθε. Οι παίκτες του Αλόνσο θα έπρεπε να έχουν σκοράρει 10.54 φορές και έχουν σκοράρει μόλις 6. Δηλαδή 4.54 λιγότερο από το προσδοκώμενο. Αυτή λοιπόν είναι μία από τις εξηγήσεις για το κάκιστο ενεργητικό των έξι τερμάτων.

Πρώτος σε through passes, πρέπει να γίνει πιο πιεστικός

Δύο ακόμη ενδιαφέροντες αριθμοί. Ο Παναθηναϊκός του Αλόνσο είναι η ομάδα με τις περισσότερες through passes, δηλαδή τις κάθετες στην πλάτη της τελευταίας γραμμής άμυνας του αντιπάλου. Έχει 31, όταν ο Ολυμπιακός έχει 26 και η ΑΕΚ 23. Ο 49χρονος κόουτς είχε υποσχεθεί κάθετο ποδόσφαιρο, αυτός ο αριθμός είναι επιβεβαιωτικός της πρόθεσής του αλλά προφανώς οι ”πράσινοι” έχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης και σε αυτό το κομμάτι.

Όσον αφορά τις πιέσεις, οι ”πράσινοι” ξεκίνησαν πολύ δυνατά τις τρεις πρώτες αγωνιστικές έχοντας στον δείκτη PPDA 6.08! Στη συνέχεια και λόγω των ντέρμπι όπου είχε διαφορετική διαχείριση στο παιχνίδι, στα τέσσερα ματς που ακολούθησαν έπεσαν στο 8.2. Μέχρι στιγμής ο Παναθηναϊκός του Αλόνσο είναι η πέμπτη πιο πιεστική ομάδα στο πρωτάθλημα και βάσει των εξαγγελιών του κόουτς και σε αυτό το κομμάτι το Τριφύλλι θα πρέπει να βάλει περισσότερες εντάσεις και να σταθεροποιήσει τον μέσο όρο του κάπου ανάμεσα στο 6 και το 7.5, για να υπάρξει συνέχεια λόγων και έργων.

Subscribe

Related articles

Στις τελικές επαφές με Στάικο ο Ηρακλής, μετά το ναυάγιο με Δερμιτζάκη

Ο Παναγιώτης Μονεμβασιώτης είναι έτοιμος να ενεργοποιήσει την...

Επιφυλάχθηκε η απόφαση του εφετείου για την έφεση της ΑΕΛ

Ολοκληρώθηκε η πολύωρη συνεδρία του εφετείου, που ξεκίνησε...

Επιτυχημένη η χειρουργική επέμβαση του Μπρέμερ

Ο Γκλέισον Μπρέμερ της Γιουβέντους υποβλήθηκε σε χειρουργική...

Συνάντηση οργανωμένων οπαδών της Ανόρθωσης με τον Πραστίτη

Συνάντηση είχε μερίδα των οργανωμένων οπαδών της Ανόρθωσης,...