Η ισορροπία που χρειάζεται ακόμη ο Ολυμπιακός και γιατί ο Μεντιλίμπαρ υποχρεώνεται σε «μαγικά» | Blog

Ο Κ. Νικολακόπουλος καταγράφει στο blog του στο Gazzetta τα δύο πρόσωπα του Ολυμπιακού και εξηγεί τη μεγάλη δυσκολία του έργου του Μεντιλίμπαρ.

Καλός Ολυμπιακός διαχρονικά, αλλά και καλός Ολυμπιακός Μεντιλίμπαρ ειδικά, είναι αυτή η «λεπτομέρεια» που είδαμε με την Μπράγκα: της βάζει γκολ στο 53’, της βάζει και δεύτερο στο 59’. Έτσι, τον «σκοτώνεις» τον άλλο.

Ήταν κάτι που φέτος είχε λείψει πολύ από την ομάδα, αφού το είχαμε δει μόνο στο παιχνίδι της στη Λαμία (με γκολ στο 79’ και στο 81’), σε αντίθεση με την περσινή σεζόν που, πάντα επί Μεντιλίμπαρ, είχαμε γκολ στο 83’ και στο 90’ στο 4-1 επί του ΠΑΟΚ…γκολ στο 79’ και στο 87’ στο 2-1 επί του Αστέρα Τρίπολης… γκολ στο 72’ και στο 79’ στο 2-1 επί του Παναιτωλικού…γκολ στο 36’ και στο 45’+3’, αλλά και στο 93’ και στο 103’ στο 6-1 επί της Μακάμπι…γκολ στο 22’ και στο 26’, αλλά και στο 81’ και στο 85’ στο 5-1 επί της Λαμίας…γκολ στο 24 και στο 27’ στο 4-1 επί της Λαμίας…γκολ στο 73’ και στο 81’ στο 2-2 με τον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο…

Είναι κάτι που πρέπει να βρει ξανά ο Ολυμπιακός, γιατί πρόκειται για ένα στοιχείο, που σχεδόν πάντα αρκεί για να καθαρίσεις ένα παιχνίδι, όσο δύσκολο κι αν είναι.

Ειδικότερα ο Ολυμπιακός του Μεντιλίμπαρ, πάντως, είναι μία ομάδα «κάπως έτσι»: αν του βγει το παιχνίδι, μπορεί όχι απλά να κερδίσει οποιονδήποτε αντίπαλο, αλλά να τον ξεκάνει πραγματικά! Θυμηθείτε το 4-2 και το 2-0 επί της Άστον Βίλα, το 6-1 με τη Μακάμπι Τελ Αβιβ, το 3-0 τώρα με την Μπράγκα, το 3-2 με τη Φενέρμπαχτσε (με το σκορ 3-0 έως το 68ο λεπτό), το 4-1 στην Τούμπα, το 2-0 επί της ΑΕΚ, το 2-1 επί του ΠΑΟΚ (2-0 έως το 92’), αλλά και το 3-0 επί του Άρη, όπως και τα ματς με τριάρες, τεσσάρες και πεντάρες με μικρομεσαίες ομάδες στο ελληνικό πρωτάθλημα. Εξυπακούεται δε και τη μεγαλύτερη νίκη, το 1-0 επί της Φιορεντίνα, στον τελικό στη Φιλαδέλφεια. Ακόμη και το 2-2 στη Λεωφόρο, ενώ έχανε 0-2 από τον Παναθηναϊκό.

εσε ολυμπιακος

Από την άλλη, αν δεν του βγει το παιχνίδι του Ολυμπιακού του Μεντιλίμπαρ, μπορεί να έχει θέμα πραγματικά με κάθε αντίπαλο. Όχι απλά να χάσει χωρίς καν να σκοράρει (0-2 από ΠΑΟΚ, 0-1 από ΑΕΚ, 0-1 από Φενέρμπαχτσε και 0-2 από τη Λιόν), αλλά να φάει τρία από τον Παναθηναϊκό (1-3) μέσα στον Πειραιά, να παίρνει μόλις ένα πόντο σε δύο επισκέψεις στο Χαριλάου (1-1, 1-2), να μην μπορεί να κερδίσει τον Παναιτωλικό (0-0) στο Καραϊσκάκη και να κερδίζει στο Αγρίνιο με γκολ στο 79’, τον Αστέρα με γκολ στο 87’ και την Καλλιθέα επίσης με γκολ στο 79’…

Ακριβώς εδώ είναι που πρέπει να βρεθεί μία καλύτερη ισορροπία τη φετινή σεζόν, προϊόντος του χρόνου, κατά κύριο λόγο με την σταδιακή ενσωμάτωση των μεταγραφών και την απόκτηση σταδιακά μίας καλύτερης χημείας και ομοιογένειας. Μη νομίζετε ότι είναι τόσο απλό κι εύκολο το έργο του Μεντιλίμπαρ. Θα ήταν, σίγουρα πιο απλό κι εύκολο, εάν ήταν εφικτό να παρέμενε η περσινή ομάδα, και είχε απλά τις προσθήκες κάποιων συμπληρωματικών παικτών, ώστε να είχε φέτος άλλο βάθος.

Αποδείχθηκε, ωστόσο, μέσα απ΄ όλα όσα έγιναν το καλοκαίρι ότι δεν ήταν εφικτό κάτι τέτοιο, με συνέπεια ο έμπειρος Βάσκος να πρέπει να δουλέψει με πολλά νέα πρόσωπα και δη ανέτοιμα ακόμη, και να υποχρεώνεται σε διάφορα «μαγικά» (βλέπε Ρόντινεϊ εξτρέμ, πρώτη φορά 3-5-2, προώθηση Μουζακίτη και Κωστούλα τόσο γρήγορα κ.α.), καθώς εκτός όλων των άλλων έχει και ατελείωτους τραυματισμούς: από εκείνους των Ελ Κααμπί, Στάμενιτς, Γκαρθία στην προετοιμασία, μέχρι τους άλλους των Ρέτσου, Μασούρα, Ζέλσον, Τσικίνιο, που οι περισσότεροι ήταν με νοκ άουτ από 30 έως 40 ημέρες!

μασουρας ολυμπιακος

Υπό αυτές τις συνθήκες, είναι άδικο να μην τους δώσεις τράτο του Μεντιλίμπαρ, πόσο δε μάλλον όταν μιλάμε για προπονητή που έφερε στον Ολυμπιακό μόλις πριν τέσσερις μήνες ένα ευρωπαϊκό τρόπαιο. Και δίκαια το έχει το τράτο απ΄ όλους στον Ολυμπιακό ο Μέντι.

Άσχετο:

Διαιτητικά για τον Ολυμπιακό ο αγώνας με την Μπράγκα ήταν λίγο…ιστορικός! Ήταν η πρώτη του νίκη με Πολωνό διαιτητή τα 30 (!) και πλέον τελευταία χρόνια στα Κύπελλα Ευρώπης.

Τα αποτελέσματα του ήταν πέντε ήττες (2-3 από τη Μόλντε, 0-1 από τον ΑΠΟΕΛ, 0-1 από τη Γουλβς, 0-2 από την Μπάγερν και 0-4 από τη Μακάμπι Χάϊφα), μία ισοπαλία (0-0 με την Μπέτις) και καμία νίκη!

Τελευταία φορά που είχε κερδίσει ο Ολυμπιακός στην Ευρώπη με Πολωνό διαιτητή ήταν το μακρινό 1992, τη Μονακό 1-0 εκτός έδρας.

Η φωτογραφία της ημέρας:

Ήταν προφανές ότι κάποια στιγμή ο Μεντιλίμπαρ θα το λάμβανε ακόμη πιο σοβαρά υπόψιν του και θα το δούλευε περισσότερο στις προπονήσεις. Και φαίνεται αυτό στα τελευταία παιχνίδια, στα οποία βλέπουμε καλύτερες εκτελέσεις στα κόρνερ και τα φάουλ. Όχι κάτι εξαιρετικό, για να είμαστε ρεαλιστές, αλλά όχι κι αυτό το χάλι που υπήρχε μέχρι τις προάλλες και πραγματικά σε εκνεύριζε!

Παραμένει, όμως, άσφαιρος ο Ολυμπιακός στις στατικές φάσεις, κι αυτό είναι δυσάρεστο, αλλά «κάτι» βλέπεις πλέον. Θα έλεγα ότι η καλύτερη στιγμή εδώ και καιρό σε «στημένο» του Ολυμπιακού ήταν ένα κόρνερ του Τσικίνιο προχθές στο α΄ ημίχρονο, με τον Ρέτσο να πηδάει «στον Θεό», αλλά αντί να πιάνει την κεφαλιά και να την «καρφώνει» στην αντίπαλη εστία, βρήκε την μπάλα με τον ώμο. Έξυπνη ήταν και μία εκτέλεση φάουλ από τον Ολιβέϊρα προς το τέλος, με το Κοστίνια να κάνει προβολή και να αστοχεί από καλή θέση.

ρετσος ολυμπιακος

Από τον Μουζακίτη, που είχε αναλάβει τις εκτελέσεις κόρνερ από αριστερά, περίμενα καλύτερα κτυπήματα, ενώ γενικότερα παραμένει θέμα για τον Ολυμπιακό να μην αξιοποιεί ποτέ τα τόσα πολλά κόρνερ και φάουλ που κερδίζει. Με τις κομπίνες που επιχειρούνται, όπως μία στα πρώτα λεπτά του αγώνα με την Μπράγκα, να μην είναι καθόλου επιτυχείς. Όπερ σημαίνει ότι χρειάζεται ακόμη πολύ περισσότερη δουλειά.

Με τον Ολυμπιακό μάλιστα να μην δέχεται τελικά ο ίδιος, από τύχη, γκολ από στατική φάση, στο 93’, στην ελάχιστα άστοχη κεφαλιά ενός Πορτογάλου σε εκτέλεση κόρνερ, κερδίζοντας στην σχετική μονομαχία τόσο το Ελ Κααμπί, όσο και τον Πιρόλα.

Παρεμπιπτόντως, κάτι που πρέπει να γράψω για τον Ιταλό: παίζοντας μόνο 15 λεπτά, πρόλαβε και είχε έξι (!) θετικές επεμβάσεις την Πέμπτη. Μία πολυτέλεια για τον Ολυμπιακό, να έχει αυτόν και τον Κάρμο σε θέση αριστερού στόπερ.

Και για το τέλος ένα ιμότζι 👌

Ζητειται υπαλληλος εως 19 ετων με τουλαχιστον 10 χρονια εμπειρία… #Μουζακιτης #OlympiacosFc #OlympiakosFC #Ολυμπιακος pic.twitter.com/yV7zjFpBm6

— Vasilis Z (@billythekiddd) October 4, 2024

Subscribe

Related articles

Παναθηναϊκός: Παραμένει στον «πάγο» ο Βαγιαννίδης – Ούτε με Ολυμπιακό

Ο Παναθηναϊκός ολοκλήρωσε την προετοιμασία του για το εντός...

Χωρίς Βαγιαννίδη ο Παναθηναϊκός και κόντρα στον Ολυμπιακό

Η αποστολή του Παναθηναϊκού για το μεγάλο ντέρμπι...

Με τις γνωστές απουσίες o Λεβαδειακός κόντρα στον ΠΑΟΚ

H αποστολή του Λεβαδειακού για την εντός έδρας...

Σε πρώτο πλάνο για τον Ηρακλή ο Τεννές

Μετά την απομάκρυνση του Σωκράτη Οφρυδόπουλου από τον...

Ολυμπιακός – Ματαρό 14-8: Εξαιρετικές οι «ερυθρόλευκες»

Με τον καλύτερο τρόπο «έκλεισε» τα δυνατά φιλικά προετοιμασίας...