Η επιλογή του Αλόνσο και η ευκαιρία που του δόθηκε

Το πρώτο ημίχρονο που πέταξε ο Παναθηναϊκός εξαιτίας του τρόπου που αποφάσισε να παίξει ο Αλόνσο και τα νούμερα που έδειξαν πως έχασε μία μεγάλη ευκαιρία να παίξει στα ίσια.

  • Τα νούμερα που… πιστοποιούν πως έπρεπε να παίξει έτσι από την αρχή

Ο Παναθηναϊκός ηττήθηκε με 2-0 χθες από την ΑΕΚ στην «OPAP Arena» φτάνοντας τις τρεις ήττες σε πέντε παιχνίδια στην «OPAP Arena» από τότε που μπήκε στο νεότευκτό της γήπεδο.

Οι «πράσινοι» παρουσίασαν δύο πρόσωπα, όπως και στο προηγούμενο ντέρμπι της Τούμπας, όμως αυτή τη φορά δεν μπόρεσε να φύγει με θετικό αποτέλεσμα σ’ ένα πολύ ισορροπημένο παιχνίδι.

Το «τριφύλλι» πέταξε στα… σκουπίδια το πρώτο μέρος, αφού η απόφαση του Ντιέγκο Αλόνσο να αποφεύγει η ομάδα το build up για να μην χάσει την μπάλα από την έντονη πίεση της ΑΕΚ και κινδυνέψει να δεχθεί αντεπιθέσεις, εκμηδένισε την όποια θέληση για δημιουργία και απειλή.

  • Παναθηναϊκός: Ζήτημα αποτελεσματικότητας…

Η προσπάθεια να περάσουν την μπάλα με μεγάλες μπαλιές προς τον Ιωαννίδη κι εκείνος να την σπάει και να παίζει με τους εξτρέμ δεν είχε κανένα αποτέλεσμα, κάτι που κατέστησε τον Παναθηναϊκό ακίνδυνο επιθετικά.

Βέβαια είχε αντίκρισμα στην απειλή της ΑΕΚ, η οποία έμεινε κι εκείνη σε πολύ ρηχά νερά για τα δεδομένα της, αλλά ευτύχησε να βρει γκολ σε μία από τις ελάχιστες ευκαιρίες της. Είναι χαρακτηριστικό πως οι τελικές των δύο ομάδων στο πρώτο μέρος έφτασαν συνολικά μόλις τα 0,43xG (0,11 ο Παναθηναϊκός και 0,32 η ΑΕΚ).

Στο δεύτερο μέρος του αγώνα, που οι «πράσινοι» αναγκάστηκαν, όντας πλέον πίσω στο σκορ, να βάλουν την μπάλα κάτω, να παίξουν και να δημιουργήσουν η εικόνα του αγώνα άλλαξε άρδην. Οι παίκτες του Αλόνσο πήραν την κατοχή, δημιούργησαν καταστάσεις, κι αν είχαν λίγο πιο καθαρό μυαλό και πιο σωστές τελικές αποφάσεις θα είχαν σίγουρα ακόμα καλύτερα αποτελέσματα.

Τα νούμερα που… πιστοποιούν πως έπρεπε να παίξει έτσι από την αρχή

djurisic_intime

Ο Παναθηναϊκός πέταξε μία μεγάλη ευκαιρία χθες στο χορτάρι της «OPAP Arena». Ναι μπορεί να γνώρισε την ήττα, όμως στο διάστημα που αποφάσισε να παίξει ήταν ανώτερος από την αντίπαλό του κι αν αυτό αποφάσιζε να το κάνει εξ’ αρχής είναι πιθανό τα πράγματα να ήταν διαφορετικά.

Ακόμα κι αν αυτό δεν αφορούσε το αποτέλεσμα κι εκείνο δεν άλλαζε, σίγουρα θα ήταν διαφορετική η εικόνα του. Και το να χάνεις παίζοντας είναι πάντα καλύτερο από το να γνωρίζεις την ήττα παίζοντας για το αποτέλεσμα και μόνο.

Αλλά αυτός δεν ήταν ο μοναδικός λόγος που χθες διαφάνηκε πως ο Αλόνσο θα έπρεπε να πάει να παίξει από την αρχή στα ίσια στο παιχνίδι. Η πιο σημαντική απόδειξη που δείχνει πως οι «πράσινοι» έπρεπε να κινηθούν προς την κατεύθυνση αυτή είναι η ίδια η εμφάνισή τους.

Οι ποδοσφαιριστές του «τριφυλλιού» παρουσίασαν ένα πρόσωπο που δεν έχουν δείξει ξανά στα τέσσερα προηγούμενα παιχνίδια που είχαν δώσει στο γήπεδο της ΑΕΚ. Ανάβλυζαν αυτοπεποίθηση και αποφασιστικότητα, δεν «μάσησαν» από την σκληρότητα που βγάζει η «Ένωση», όταν παίζει εντός έδρας.

Γενικά έβγαζαν μία εικόνα ότι δεν υστερούσαν σε τίποτα απέναντι στους αντιπάλους τους, σε αντίθεση με ότι φαινόταν στα προηγούμενα ματς μεταξύ των δύο ομάδων στο γήπεδο, κάτι που φαίνεται και από κάποιους από τους δείκτες του Παναθηναϊκού στον αγώνα.

Είναι χαρακτηριστικό πως για πρώτη φορά οι «πράσινοι» σε παιχνίδια στην έδρα της «Ένωσης» μπόρεσαν να φτάσουν το ποσοστό κερδισμένων μονομαχιών στο 50% (50,23% για την ακρίβεια) και να ξεπεράσουν το αντίστοιχη δικό της που ήταν 43,89%, το χαμηλότερο που είχε ποτέ στα ματς αυτά.

Το «τριφύλλι» κατάφερε για πρώτη φορά να είναι εκείνο που κέρδισε στην μάχη της κατοχής, κάτι που κατόρθωσε για πρώτη φορά στους πέντε αγώνες που έχει δώσει στο γήπεδο αυτό. Το σύνολο του Ντιέγκο Αλόνσο είχε 54,83% κατοχή σε σχέση με το 45,17 της ΑΕΚ.

Ταυτόχρονα ήταν το παιχνίδι στο οποίο έκανε τις περισσότερες πάσες ανά κατοχή στο γήπεδο αυτό, φτάνοντας τις 3,96 (προηγούμενη καλύτερη επίδοση το 3,77 στο περσινό 3-0), κάτι το οποίο είναι εντυπωσιακό, αν σκεφτεί κανείς τον τρόπο που έπαιζε στο πρώτο μέρος.

Αν εξετάσουμε δε ξεχωριστά το δεύτερο 45λεπτο, τότε το νούμερο αυτό εκτοξεύεται στο 4,98. Κάτι που δείχνει πως οι «πράσινοι» είχαν την ικανότητα να κυκλοφορήσουν την μπάλα, όταν αποφάσισαν να πάρουν τα ρίσκα που επιφέρει η επιλογή αυτή.

Τέλος, ακόμη και στον δείκτη της πιεσης, ο Παναθηναϊκός έκανε PR (προσωπικό ρεκόρ) στα παιχνίδια με την ΑΕΚ στην Φιλαδέλφεια, φτάνοντας στο 7,7, όταν η αμέσως πιο κοντινή επίδοση ήταν το περσινό 8,65 στο 3-0 στα Play Off.

Όσον αφορά την επιθετική απειλή που δέχθηκε, αυτό το 1,3xG είναι το δεύτερο μικρότερο νούμερο που έχει υποστεί στο γήπεδο αυτό (καλύτερη επίδοση ήταν στο 0-0 τη σεζόν 2022-2023 στα Play Off με 0,69). Κι αν σαν επίδοση δεν φαίνεται ιδιαίτερα καλή σε κάποιους, πρέπει να έχουν στο μυαλό τους πως το νούμερο αυτό είναι επηρεασμένο και από τα ρίσκα που πήρε και του ανοιχτούς χώρους που άφησε ο Παναθηναϊκός στην προσπάθειά να φτάσει στην ισοφάριση από ένα σημείο και μετά.

Όλα αυτά τα στοιχεία δείχνουν πως οι παίκτες των «πρασίνων» ήταν χθες στην κατάσταση που έπρεπε για να πάρει ο Ντιέγκο Αλόνσο το ρίσκο και να παίξει στα ίσια την ΑΕΚ, κάτι που έκανε στο δεύτερο μέρος, αλλά όντας πια αναγκασμένος και από το αποτέλεσμα που υπήρχε εκείνη τη στιγμή.

Subscribe

Related articles

Η νίκη της εκτόξευσης και η ήττα της επιβεβαίωσης | Blog

Ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος γράφει για το ντέρμπι της...

Επίσημο: Για δύο χρόνια στην Ομόνοια ο Γιόβετιτς

Σε μία πολύ σημαντική μεταγραφή προχώρησε η Ομόνοια που...

Βλέπει το Λαμία-Πανσερραϊκός ο Λανουά

Ο Στεφάν Λανουά, πρόεδρος της ΚΕΔ, παρακολουθεί από...

Δαλακούρας: «Με τον κόσμο μας για το πρώτο βήμα»

Για την πρώτη «μάχη» της ομάδας βόλεϊ Ανδρών του...

Ολοκλήρωσε με κάθε επισημότητα τη σπουδαία μεταγραφή του Γιόβετιτς η Ομόνοια

Η Ομόνοια γνωστοποίησε με κάθε επισημότητα τη μεταγραφή...

Versus: «Ο Τεντ Φιλιππάκος στους 50 πρωτοπόρους για το μέλλον του ποδοσφαίρου»

Το βρετανικό μέσο «Versus» ξεχώρισε τους «50 πρωτοπόρους...